TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Káposzta, az igazi nagy fejes – Újra előtérbe kerülhetnek a régi fajták

Káposzta, az igazi nagy fejes – Újra előtérbe kerülhetnek a régi fajták

Kertészet - 2015.11.11

Az idei fejeskáposzta-szezont járjuk körbe a termelő szemszögéből. Információkkal szolgál 
a hajdúhadházi termelő, a torzsás fejedelem, Szöllős László. Szó lesz a fajtákról, a technológiáról, 
az idei szezonról, támogatásokról, piaci helyzetről, pályázatokról, a káposztasavanyításról, a termelés, feldolgozás és értékesítés nehézségeiről és az abban rejlő lehetőségekről.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A Nemzeti Fajtajegyzékben (Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal, 2015) az államilag elismert, az EU egész területén forgalmazható fejes káposzta fajták szerepelnek:
Fejes káposzta (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.): Hadházi lapos, Aigul, Anadol, Aquarel, Beauty Ball, Blue Jays, Bravo, Brextone, Candisa, Green Presto, Green Samurai, Hajdusági, Hikari Super Express, Júnó, Mikuni, Pallagi lapos, Point One YR, Pruktor, Rinaldo, Yanisol, Szatmár, Szentesi korai, Szentesi lapos, Vecsési gömbölyű, Wakamine

káposzta
A hadházi lapos
Szöllős László hajdúhadházi őstermelő családi gazdaságába látogattam el. László főagronómusként kezdte pályafutását, majd agrármérnök és növényvédő mérnök lett, valamint a Radnóczi Kertbarát Kör elnöke. Nagyszüleitől, szüleitől tanulta és átvette a káposztatermesztés és -feldolgozás szeretetét, hagyományát. Az őstermelő azt mondja, nincsen két egyforma év, de ötven év alatt megtapasztalták már, hogyan lehet bizonyos vészhelyzeteket áthidalni. A káposzta túlélő növény, ezért merte bevállalni, hogy továbbviszi ezt a hagyományt. 1990-től főállásban foglalkozik a káposzta termesztésével, savanyításával.
– Mekkora a fejeskáposzta-termőterületük, és milyen fajtákkal dolgoznak?
– Szabad földön körülbelül két-három hektáron termesztünk hibridkáposztát és hadházi lapost. A hibridfajták használatára azért van szükség, hogy az egész évet lefedjük káposztával. 
A japán Takii cég által forgalmazott hibridfajtákat használunk, az Autumn Queen F1-et, Wakamine F1-et, Green Lunar F1-et.
– Miért ezekre a fajtákra esett a választás?
– Lapos fejű káposztákat termesztünk, mert ezek elsősorban savanyú káposzta készítésére alkalmasak, de a kisebb fejűek friss fogyasztásra is kiválóak. A savanyításra szolgáló fajtákkal szembeni követelmények, hogy nagy fejtömegű, vékony és hófehér levelű, vékony erezetű, kis torzsájú és közepesen tömör fejszerkezetűek legyenek. A jól szeletelhetőség és hasábolhatóság alapvető követelmény.
– Honnan szerzik be a vetőmagot?
– A hibridvetőmagokat a Gran-Export Kft.-től vásárolom. A hadházi lapos káposztában évszázadok óta a hadházi emberek tartják a lelket. A szigorú szelekciós munkát dr. Géczi László végezte a Nyíregyházi Főiskolának. Nyolc év után kiváló eredményt értünk el, 2013-ban államilag elismert tájfajta és 2014-ben államilag elismert fajta lett. 2015-ben termett Hajdúhadházon először vetőmag, a Géczi tanár úr által adott vetőmagokból. Az anyatövekről 2015 nyarán Hajdúhadház Önkormányzata és én közösen tizenöt kilogramm vetőmagot termeltünk. Most van folyamatban a fémzárolás.




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...