TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Meddig ragaszkodunk még a szántáshoz? III.

Meddig ragaszkodunk még a szántáshoz? III.

Vető- és talajművelő gépek - 2018.02.24

Valószínűleg örök vita tárgya marad, hogy a szántásos vagy a forgatás nélküli talajművelés alkalmazásával teszünk-e jót a földjeinkkel. A gazdák körében ez a „csata” még korántsem dőlt el, amit az is bizonyít, hogy a 2016-ban Magyarországon eladott munkagépek között egyedül az ekék darabszáma emelkedett az előző évhez képest.

A témáról a gépgyártó és -forgalmazó partnereinket is megkérdeztük a január végi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon, és egyáltalán nem meglepő, hogy az ő köreikben szintén a vita eldöntetlenségét tapasztaltuk.

Hiánypótló eke

Talajművelésben a Pöttinger hagyományo-san ekéket, tárcsákat és kultivátorokat kínál. Az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon először mutatták be a Pöttinger Servo 45M új sorozatú függesztett váltvaforgató ekéjét, amely a 200–220 LE teljesítménytartományban hiánypótló kategória. Idén tavasszal érkezik hazánkba egy 10 méter munkaszélességű Terradisc 10001 rövidtárcsa, az új nagy munkaszélességű sorozat első példányaként. 
A géppel a közeljövőben bemutató körutat terveznek, ahol működés közben is találkozhatnak vele az érdeklődők.

Pöttinger Servo 45M függesztett váltvaforgató eke
Pöttinger Servo 45M függesztett váltvaforgató eke

Klímakárcsökkentő talajművelés

Napjainkban alapvető fontosságú a kímélő, klímakárcsökkentő talajművelés megvalósítása, erre pedig a szántás nem alkalmas a Väderstad szerint. A svéd mezőgépgyártó cég számos eszközt kínál a forgatás nélküli mély alapműveléshez, amelyek – az ekével ellentétben – nem avatkoznak be drasztikusan a talajéletbe. Lényeges, hogy ne keverjünk be minden növényi maradványt, hiszen felszínvédelem nélkül nem lehet klímakárcsökkentő művelést végezni. A hő- és csapadékstressz kivédése mellett a lazult és morzsás szerkezetet is óvni kell.

Ugyanakkor a szántás is meghagyható periodikus jelleggel a technológiában, bár már nincs akkora jelentősége, mint amit korábban tulajdonítottunk neki. 
A köztes években pedig a szántással azonos mélységű lazultságot kell vinni a talajba, mert a forgatás nélküli művelés nem jelenthet kompromisszumot a művelési mélység tekintetében, tehát nem szabad összetéveszteni a sekély műveléssel.

A forgatás nélküli technológia alapgépe lehet a TopDown szántóföldi kultivátor, amely immár műtrágya-kijuttató egységgel is ellátható. Ez egy elosztófejből és a kapákhoz rögzített csoroszlyákból áll, és mellső műtrágyatartállyal (Front Hopperrel) kombinálva a talajműveléssel együtt lehet műtrágyát kijuttatni általa. Az egység az Opus kultivátorokra is felszerelhető. Szintén újdonság volt a bemutatón a Carrier rövidtárcsákhoz kapható, 45 cm-es CrossCutter Disc hullámos tárcsa, amely ultrasekély (1–3 cm mélységű) talajműveléshez ajánlott, de a Väderstad javaslata szerint érdemes a tarlómunkák mellett magágykészítésre, esetleg szántáselmunkálásra is használni.

Forgatás nélküli technológiához: Väderstad TopDown
Forgatás nélküli technológiához: Väderstad TopDown

Grubber és kombinátor

A Valkon Kft. által forgalmazott Regent termékek közül a Tukan szántóföldi kultivátor (grubber) az, amely igen nagy népszerűségnek örvend a gazdák körében. Ez az eszköz ma már a forgatás nélküli talajművelés egyik meghatározó eszközévé vált. A magágykészítéshez szintén a Regent család egy tagját, a TERRASTAR magágykészítő kombinátort javasolják, amelyet különböző munkaszélességben forgalmaznak.

 

Regent Tukan grubber a Valkontól
Regent Tukan grubber a Valkontól




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Pöttinger, szántóföldi kombinátor, eke, talajművelés, Valkon, szántás, AgrárgépShow, Väderstad, grubber, AGROmasEXPO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...