TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
A sokszínűség a gazdálkodó célja

A sokszínűség a gazdálkodó célja

Vető- és talajművelő gépek - 2021.06.18

Horsch gépekkel kíméletessé és jövedelmezővé válik a talajművelés A mulcsos technológia sikeressége a szármaradványok bekeverésének minőségén múlik. A nagy mennyiségű szármaradványt mélységben és hosszúságban is egyenletesen kell bekeverni.

Minél több kapával dolgozunk, annál jobb. A sok kapát viszont el is kell húzni! Emiatt az egész technológia a kombájnnál kezdődik, hiszen nem mindegy, milyen tarlót, illetve szecskázási minőséget hagyunk magunk mögött.

A tarlóhántásnál elvágjuk a kapilláris csöveket, bekeverjük a kihullott magokat, szalmát terítünk. Amennyiben ezt a műveletet azonnal a kombájn mögött elvégeztük, és odafigyeltünk a minőségre, éppen annyi földet mozgattunk meg, hogy 
a kapillaritást megszüntessük, és annyira intenzíven, hogy a magokat kirázzuk 
a szalmából, akkor nagy valószínűséggel egyenletesen kel ki az árvakelés. Sokszor szinte a földet sem kellene megmozgatnunk, amennyiben el tudnánk érni, hogy a kihullott magvak a talajjal kontaktusba kerüljenek, és a szalma beborítsa a felszínt.

horsch2

Az „öregek” mondják mindig, hogy nem volt két teljesen egyforma év a pá­­­lyafutásuk során. A tarlóápolást is így kell kezelni. Amennyiben elég csapadék hullott, és jól művelhető a talaj, érdemes 
az alapművelést a tarlóápolással egybekötni. Olya mélyen húzzuk a kultivátort, hogy egyenletesen bedolgozza a tarlómaradványokat és az árvakelést.

Alapjában véve a gazdálkodó egy szuperintelligens „dizájner”. Annál sikeresebb, minél sokszínűbbek a területei, minél nagyobb a vetésforgó, ugyanis az közelmúltban sokat hangoztatott diverzitást helyezi ezzel a középpontba. A vetésforgóval öltözteti a természetet, miközben természetesen nyereséget is termel.

horsch3

Azonban a jó dizájner, miután a manö­ken levetette a ruhát, nem teszi őt tönkre. Nagyon sok mezőgazdász dizájner viszont a földet szinte „megnyúzza”. És ebben különböznek. Nagyon sokan csak beszélnek a természet védelméről, de közel sem járnak hozzá! Mert egy jó mezőgazdász 
a természetet is védi.

A talajműveléssel nagyon sok mindent el lehet rontani, és helyre is lehet hozni. Figyeljük csak meg, hogyha nem nyúlunk a földhöz, milyen gyorsan begyógyítja 
a sebeit. Ám a túl intenzív talajműveléssel csak rontunk a helyzeten. Ez olyan, mint amikor a gyereknek mondják, hogy öltözz fel, mert öreg korodban majd meglátod, hogy a derekad fájni fog. Ő azonban nem hiszi ezt el, aztán évtizedekkel később kiderül, hogy a felnőtteknek igazuk volt. Annyi a különbség, hogy a Föld élete egy kicsit hosszabb, így amiről sokan ma papolnak, azt néhány generációval később fogjuk megérezni.

horsch4

A helyes vetésforgó kialakításával a ta­­lajművelést sokszor egyszerűsíteni tud­­­­juk, és a Földet a végletes hibáktól megkímélhetjük. Azoknak a termelőknek, akik nem no till technológiát alkalmaznak, valamit kezdeniük kell a szármaradványokkal 
a vetés előtt. Ha a talajt összetapostuk, fel kell lazítani (a jó szerkezetű talaj kevésbé hajlamos a tömörödésre), és a szármaradványt annyira bedolgozni, hogy a következő kultúrnövény vetését, illetve a kelést ne hátráltassa.

A sekély művelést végezhetjük egy Cruiser vagy Finer segítségével, ez­­után a mélyművelést a Tigerrel. Érdemes oda­­­­­­­figyelni a munkagépeken a kapák ki­­­­­­­választására. Repce után, búza elé a Tigeren például a keskeny LD kapát ér­demes használni. Kalászos után, repce elé, annak függvényében, hogy milyen a vetőgépünk, a kultivátoron ugyancsak használhatjuk a keskeny LD kapát vagy a MulchMix rendszert, amely jóval több földet mozgat meg, intenzívebben kever. A kaparendszerek változtatásával kíméljük a földet, kevesebb szenet égetünk el, ezenfelül kíméljük a pénztárcánkat is, mert nem mindegy, hogy hány liter gázolajjal végeztük el a feladatot – vagy másképp fogalmazva, hogy mennyire lesz sikeres a dizájner.

horsch5

A Horsch gépek technológiákat és eszközöket szolgáltatnak a dizájnereknek, hogy azok sikeresek legyenek, és emellett a Földet is megóvják unokáik számára.

Szász Zoltán
+36 30 743 0302

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: talajművelés, tarlóhántás, sekély művelés, Horsch, szármaradvány, mulcsos technológia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...