TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Válaszoljon a gazda

Válaszoljon a gazda

Betakarítás gépei - 2015.03.23

Milyen dolgozni a Mascar bálázóval?

Név: Tóth Zoltán
Lakhely: Hedrehely
Bálázó típusa, évjárata: 
Mascar Corsa 150 L, 2008
– Milyen traktorral báláz?
– MTZ 82
– Mik a tapasztalatai a Mascar bálázóval?
– Családi vállalkozásban dolgozunk, melyben a növénytermesztés és az állattartás játszik fő szerepet. A takarmány és az alom előállításában segít a SZEGÁNA Kft.-től vásárolt Mascar Corsa 150L fix kamrás bálázó. A gép 2 méteres rendfelszedővel, központi olajozóval és bálakidobóval rendelkezik és hálóval köti be a bálákat. Éves szinten 1500–2000 bálát készítünk lucernából, szénából, szalmából és kukoricaszárból. Mindenféle terményt jól „eszik” a gép. Itt elég dombos a vidék, de az MTZ 82-es traktor gond nélkül viszi. A gép kiválasztásakor nagyon tetszett az egyszerű felépítés és az, hogy egy mikrokapcsolón kívül semmiféle elektronika nincs a gépen. Úgy érzem, jó választás volt a Mascar Corsa bálázót megvennem, mivel alkatrészt csak az elmúlt évben, a hatodik szezonban kellett cserélni, amely egy csapágyban és a hajtóláncokban merült ki. Amennyiben lecserélem ezt a bálázót, akkor egy Mascar Tuareget veszek, mivel annál még szélesebb rendfelszedőt is lehet rendelni.
Név: Dobó Szilárd
Lakhely: Novaj
Bálázó típusa, évjárata: 
Mascar Tuareg Cut 525, 2014
– Milyen traktorral báláz?
– McCormick X60.50

Válaszoljon a gazda
– Éves bálaszám, mit báláz?
– Évente mintegy 4000 bálát készítünk, ebből 2500 db szalma-, 1500 db szénabála. Az új 
Mas-car Tuareg szecskázós bálázónkkal már tudunk sze-názs-bá-lát is készíteni, melyből 100 darabot készítettünk is 2014-ben.
– Mikor és miért választotta a Mascar bálázót, s mi volt a döntése alapja?
– 2014-ben vásároltuk meg a második Mascar bálázónkat, egy Mascar Tuareg 525Cut-ot, amit eddig egy szezonban használtunk. Elsősorban bérbálázást folytatunk a környékbeli gazdálkodók, cégek részére, valamint a saját gazdaságunkban lévő 200 anyajuh ellátását biztosítjuk 
a géppel. Előtte 10 évig egy Mascar Corsa 2120-szal dolgoztunk. A Mascar Corsával is nagyon meg voltunk elégedve, ezért is maradtunk a márkánál. Döntésünket nem bántuk meg, sőt a Tuareg az előzetes elvárásainkat is messze túlszárnyalta.
– Milyen felszereltségű a bálázó?
– A mi gépünk egy 120×125 cm kamra-mé-re-tű Mascar Tuareg, melyben a bála-kamra elülső fele hengeres kialakítású, 6 db hengerrel, a kamra hátsó fele pedig erős rúdláncokkal szerelt (22 rúd). A kötözés kettős zsineges és hálós, a kötözésindítás pedig automatikus. A rendfelszedő munkaszélessége 2 méteres, 2 db gumikerékkel szerelve. A gépünk Cut felszereltségű, melyben 14 db késből álló, hidraulikusan állítható, rugós biztosítással szerelt késrendszer van, ami lehetővé teszi számunkra a zöld bálák készítését is. Ezeken kívül automata lánckenés, nagy hajlásszögű kardán, bálakidobó és közúti világítás még a felszereltség része.
– Milyen tapasztalatokat szerzett a bálázóval?
– Eddig egy szezonban használtuk a bálázót, kb. 4000 bálát készítettünk vele. Napi szinten általában kb. 300 bálát készítettünk, egy 8 órás műszakban. 8–10 km/h-s sebességgel kényelmesen lehet vele bálázni. A fogyasztása kb. 110 liter két nyolcórás műszakban. A tapasztalataink rendkívül jók a bálázóval kapcsolatban, munkájával teljesen elégedettek vagyunk. Tetszik a gép egyszerűsége, könnyű kezelhetősége, megbízhatósága, s könnyű, gyors karbantarthatósága.
– Mit szeret a bálázóban?
– Elsősorban a rendfelszedő és a bálakamra közötti rotoros továbbítót és az automatikus kötözésvezérlést emelném ki, melyek jelentősen megkönnyítik és meggyorsítják a bálázást. Nagy előrelépés számunkra a széles rendfelszedő is.
– Mi a véleménye a forgalmazó cég szerviz tevékenységéről?
– A Mascar Corsa bálázónkban 6 év után kellett 4 db lánccsapágyat cserélnünk, melyet megrendeltem, s másnap már be is volt szerelve a bálázóba. A Tuareg bálázó esetében csak a gép beüzemelésekor kerültünk kapcsolatba a szervizzel, amit korrektül, gyorsan elvégeztek.
– Kinek ajánlaná a Mascar Corsa bálázót?
– Minden gazdának tudom ajánlani, mert műszakilag egy jó kialakítású, egyszerű gép, könnyen kezelhető, karbantartható, s nem utolsósorban árában is megfelelő. Elsősorban kis és közepes vállalkozások számára ajánlom.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új szint felállítása az automatizált betakarításban és ...

A John Deere február végén mutatta be az új S7 kombájncsaládját az USA-ban, a texasi Houstonban megrendezett ...