TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Bő évtizede állja a sarat a Primus permetezőgép

Bő évtizede állja a sarat a Primus permetezőgép

Permetezéstechnika - 2018.07.05

Hogyan nézhet ki egy 11 esztendeje beszerzett, évente 6-8 ezer hektáron dolgozó permetezőgép? Egészen jól, olyannyira, hogy riportalanyunk még legalább fél évtizedig nem is kívánja lecserélni jól bevált Lemken Primus 25-ösét.

A jászboldogházi Aranykalász Szövetkezet még 2007-ben vásárolt egy Lemken Primus 25 vontatott permetezőgépet, amely mind a mai napig egyedül, maximális megbízhatósággal látja el a vegyszerezési feladatokat. Ez pedig nem kevés, hiszen a Jász-Nagykun-Szolnok megyei cég 1400 hektár saját földön gazdálkodik, illetve további 2000 hektáron végez bérmunkát. Középkötött és erősen kötött talajaik átlagosan 25 aranykorona-értékű feketeföldek, amelyekben őszi búzát, őszi árpát, napraforgót, kukoricát és őszi káposztarepcét termesztenek. Mivel sík területekről van szó, a 2400 literes tartállyal felszerelt Primus 25-ös húzásához a 82 lóerős, négykerék-hajtású MTZ-jük is elegendő.

„Abban az időben négy-öt év alatt 
a gazdaságban lévő szinte összes munka- és erőgépünket lecseréltük, mégpedig a megbízhatóságra, üzembiztonságra helyezve a hangsúlyt. Ekkor vásároltuk a Lemken permetezőt is a vegyszerezési munkákhoz” – ismertette a beszerzés 11 esztendővel ezelőtti körülményeit Menyhárt Károly, a szövetkezet igazgatósági elnöke. A Primus pedig bevált, amit az is bizonyít, hogy utána sorra érkeztek a gazdaságba a „kék” munkagépek: előbb az EurOpal váltvaforgató eke, majd a Thorit középmélylazító, a Rubin kompakt nehéztárcsa, a Solitair 9 vetőgép, a Heliodor rövidtárcsa, a VariOpal 9 váltvaforgató eke, illetve egy altalajlazító. Most éppen egy Lemken forgóborona beszerzésén gondolkodnak, amelyet a náluk tartott gyakorlati bemutatón sikerült tüzetesebben megismerniük.

A 11 esztendeje vásárolt Primus 25-össel az összes szántóföldi vegyszerezési munkát el tudják végezni, így a gép évente 6-8 ezer hektár növényvédelméért felelős. „Bár a teljesítménye megfelelő, néha szoros az időbeosztásunk, mert 25 Celsius-fok fölött, illetve nagy szélben nem illik permetezni.

A gép hibája egyszer sem akadályozta a munkát, ma is jó állapotban van, és a gyors alkatrész-utánpótlás is biztosított” – emelte ki Menyhárt Ká-roly. Az igazgatósági elnök elismeri, hogy természetesen léteznek már modernebb, magasabb elektronizáltságú technikák is, de ők ragaszkodnak a régi Primushoz, mert számukra megfelelő a tudása, ma is jól boldogulnak vele.

Eddig kizárólag kopásból, elhasználódásból származó problémák adódtak vele: a fúvókákból cserélték a legtöbbet, néha egy-egy szelepet a keverőrendszerben, míg a szivattyúhoz csak egyszer kellett hozzányúlni. A 18 méteres torziós szórókeret állítható magasságú, de a mozgatásért felelős szerkezetet tavaly kellett először javítani. Természetesen a megbízható működéshez folyamatos karbantartás szükséges, viszont minimális költséggel lehet üzemeltetni, fenntartani, különösen a korszerűbb gépekkel összehasonlítva. Bár a szövetkezetben savas és lúgos kémhatású vegyszerekkel egyaránt dolgoznak, ezek a maró hatású anyagok sem okoztak problémát. Folyékony nitrogénműtrágyát azonban nem mertek kijuttatni vele, mert azt túlzottan agresszívnak tartják.

„Még öt-hat évig biztosan használni szeretnék a Primust, amíg a javítási-fenntartási költsége megfelelő, utána pedig lecseréljük egy új Lemkenre” – mondta Menyhárt Károly.

Címkék: permetezőgép, Lemken, Primus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés – A kalászos gabonák termesztésének ...

Az őszi kalászosok termesztése igen vegyes eredményeket hozott tavaly, abban azonban valószínűleg minden ...