TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Az utolsó pillanatban – Permetezőgépek felülvizsgálata – igazodunk Európához

Az utolsó pillanatban – Permetezőgépek felülvizsgálata – igazodunk Európához

Egyéb - 2015.04.28

Növényvédelmi törvényünk* értelmében az újonnan forgalomba helyezett növényvédő gépek vizsgálata és engedélyezése 2004-től a gödöllői MGI feladata. A már használatban lévő gépek rendszeres ellenőrző felülvizsgálata azonban máig nincs megoldva. Ezt szintén a gödöllői intézetnek kell koordinálnia, ők ellenőrzik a majdani felülvizsgáló állomások személyi és tárgyi feltételeinek meglétét. Ilyen állomások azonban csak vállalkozásként vagy legjobb esetben önköltséges alapon létesülhetnének, erre pedig az eltelt 11 évben még kísérlet sem történt.


Közben – 2009-ben – ránk nézve is kötelező EU-direktíva** látott napvilágot, amely szerint 2016. december 14-ig minden használatban lévő permetezőgépet felül kell vizsgálni. Ezt követően 2020-ig legalább 5 évenként, ez után pedig 3 évenként kell sort keríteni a felülvizsgálatra.
Az utolsó pillanatban vette kezébe az ügyet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Fejér megyei szervezete, amikor egy permetezőgép-vizsgáló mintaállomás kialakítását kezdeményezte.

Az utolsó pillanatban – Permetezőgépek felülvizsgálata – igazodunk Európához
ifjabb Bakonyi István Hajnalpír Kft., igazgató

Az első fecske
Bakonyi István növényvédő mérnök – 
a szervezet növényvédelmi tanácsadója és szakirányítója – vállalta a nem kis beruházás anyagi kockázatát, amikor tavaly a belga AAMS-Salvarani összes mérőműszerét megvásárolta. Ezek már a legújabb európai uniós szabványoknak*** is megfelelnek. A sínen mozgó vályúsor lépésenként, automatikusan meg-megállva fogja fel a szórókeret fúvókáinak egymást átfedő sugarait. A keret végére érve – ami 24 méteres munkaszélességnél mintegy 10 percet vesz igénybe – a teljes mérési jegyzőkönyv számítógépen rögtön megjeleníthető. Ebből megállapítható, hogy melyik fúvóka mennyire kopott, oda nem illő vagy rosszul beállított. A cél az, hogy a kijuttatás egyenletességének variációs együtthatója 10% alatt legyen.

 

 

{guest}

Előfizetői tartalom megtekintéséhez jelentkezzen be, vagy fizessen elő!

{loadposition popupLogin} {/guest} {!guest} {user_group !10}


Az egyes fúvókák kibocsátása elektronikusan már 10 másodperc alatt is meghatározható. A manométerek kijelzési pontosságának ellenőrzése, a szivattyú szállításának és nyomásának mérése, valamint a szórókeret egyes szakaszai közötti nyomáskülönbség meghatározása rutinfeladat.
A sárbogárdi mintaállomás menedzselését a Hajnalpír Kft. keretében ifjabb Bakonyi István és 5 munkatársa vállalta. Bíznak abban, hogy az MGI folyamatban levő értékelése**** pozitívan zárul, és hamarosan hivatalosan is megkezdhetik a munkát.
„A felülvizsgálat megerősítheti a gazdát abban, hogy permetezőgépe a lehető legjobban működik. A célirányos, egyenletes, jó permetléeloszlás által 20-30%-kal is csökkenthető a növényvédőszer-felhasználás. Mivel a szerfelhasználás a növényvédelmi költségek 80%-át is eléri – milliós nagyságrendről van itt szó! –, a jobb hatás mellett gazdasági haszon is jelentkezik. A kevesebb növényvédő szer a környezetet is kevésbé terheli. Ez nem csak környezetvédelmi szempontból kedvező, de a biológiai aktivitásra is pozitív hatással van, mert így a műtrágya és a szerves anyag is jobban hasznosul. 
A hatékonyabb növényvédőszer-kijuttatással csökken a környezeti terhelés, védettebbek a felszíni vizek és a szomszédos táblák, kultúrák. Kevesebb a szermaradvány, nő az élelmiszer-biztonság, biztonságosabb és egészségesebb termékek kerülnek a fogyasztókhoz!”

Az utolsó pillanatban – Permetezőgépek felülvizsgálata – igazodunk EurópáhozMit ellenőriznek?
Szemrevételezéssel, funkcionális próbákkal és mérésekkel ellenőrzik:
• 
a kifogástalan működést, a jó műszaki állapotot és a tömítettséget;
• 
a szivattyú(k) teljesítményét (a névleges érték min. 90%-a legyen);
• 
a manométer(ek) megfelelő osztását, méretét és pontosságát;
• 
a szórófejek szórásteljesítményének 
hibáját (szántóföldi gépnél max. 10%, ültetvénypermetezőnél max. 10% [át--lag] vagy max. 15% [névleges]);
• 
a nyomásváltozást (nyomásesés – szántóföldi gépnél max. 10%, ültetvénypermetezőnél max. 15%);
• 
a szántóföldi gépek keresztirányú szórásegyenletességét bemérő kocsival (CV≤10%).


EU-helyzetkép
A 28 tagállamból 18 kötelező érvénnyel bevezette már a növényvédő gépek rendszeres ellenőrző felülvizsgálatát. Egyelőre önkéntes alapon működik ez néhány olyan országban, ahol ennek jelentőségét és hasznát a gazdák már korábban is megértették (Ausztria, Nagy-Britannia, Portugália, Svédország). Nem maradhatunk sokáig a tétovázók között, mert várható, hogy a mezőgazdasági termények exportját az ellenőrzött, dokumentált növényvédelemhez és ennek eszközéhez, a permetezőgéphez kötik.
A közelgő határnap miatt gyorsuló ütemre jellemző számok: Dániában az AAMS-Salvarani cég 2013 decemberétől már több mint 80 ellenőrző állomást szerelt fel! A nálunk mezőgazdasági szempontból jelentéktelenebb, EU-tagjelölt Szerbiában tavaly 38 komplett állomás létesült. Mi az, amit ott már tudnak, de mi még mindig nem?

Az utolsó pillanatban – Permetezőgépek felülvizsgálata – igazodunk Európához
Mérés után azonnal megjelenik az eredmény

* A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 
és a végrehajtását szabályozó 5/2001 (I. 16.), továbbá 
a 81/2003 (VII. 9.) FVM rendeletek
** Az Európai Parlament és a Tanács 2009/128/EK irányelve a peszticidek fenntartható használatának elérését célzó közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról
***MSZ EN 13790 szabvány, illetve az ezt felváltó 
prEN ISO 16122:2011
**** A növényvédelmi tevékenységről szóló 
43/2010.(IV. 23.) FVM rendelet

 

 

 

Magyar Növényvédő Mérnöki 
és Növényorvosi Kamara Növényvédő Gépellenőrző Állomás
web: www.ngea.hu
e-mail: igazgatosag@ngea.hu

Sárbogárdi alállomás:
HAJNALPÍR Kft. 
Permetezőgép-vizsgáló állomás
telephely: 7000, Sárbogárd, 
Május 1. major 0128/9 hrsz.
tel.: +36 20/222-2279 
fax: +36 25/461-051
e-mail: info@hajnalpir.hu 
Skype: hajnalpir.pva

Felülvizsgálatok

A remélhetőleg hamarosan országos lefedettséggel működő állomások a jelentkezőket értesítik a vizsgálat időpontjáról. A működőképes, jó állapotú, tiszta permetezőgéppel a névleges térfogat feléig vízzel feltöltött tartállyal kell jelentkezni. Az állomáson a felhasznált permetlevet felfogják, összegyűjtik és a gép tartályába visszatöltik. Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül. Ha csak kisebb hiányosságokat észlelnek (fúvókák, manométerek), akkor helyszíni javításra is mód nyílik. Az alkalmasnak minősített gépek igazoló matricát kapnak.

A cikk további tartalmának megtekintéséhez online előfizetés szükséges!

{/user_group} {user_group 10} Ide jöhet az előfizetői tartalom!!!{/user_group} {/guest}

 




Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fókuszban a szántóföldi növények

Partnertalálkozóra kaptak meghívót a debreceni gazdálkodók, amelyen széles körű tájékoztatást kaphattak a ...