TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
EIMA 2016: ezüstös csillogás

EIMA 2016: ezüstös csillogás

Egyéb - 2017.02.04

A világ tavalyi legnagyobb mezőgazdaságigép-kiállítására – EIMA Bologna, 2016. november 9–13. –140 országból 285 000 látogató volt kíváncsi. A 48 országból érkezett 1920 kiállító újdonságai közül 25 arany fokozatú, 54 pedig ezüstös elismerést érdemelt ki. Az „aranyakról” előző lapszámunkban számoltunk be. A már gyártásban levő gépek vagy szabadalmaztatott megoldások érdemi továbbfejlesztésére, tökéletesítésére az ezüst fokozatnak megfelelő „Elismerő Oklevél” hívta fel a látogatók figyelmét. Most ezek közül tallózunk.

Traktorok és függesztőműveik

eim1

MF 5713 SL All in One traktor
(AGCO Italia SpA, IT)


A Massey Ferguson kompakt kivitelű, univerzális, talajmunkához, szállításban és homlokrakodáshoz is hatékonyan használható, sokféle felszereltséggel elérhető új 5700 SL sorozata a gyakorlat által leginkább igényelt 100–130 LE közötti teljesítménykategóriát fedi le. A négy tagból álló sorozat legerősebbje az MF 5713 SL típus. Motorja ugyanaz a 4.4 literes SISU, mint amelyet a nagy „ötezer-hatosokban” használ a gyártó, csak már az új AGCO POWER néven. Az elektronikus befecskendezésű, négyhengeres dízelmotor a kipufogógáz tisztításához minden lehetőséget felhasználó „All in One” elv értelmében a legigényesebb Tier 4 final/EU Stage IV előírásoknak is megfelel. A szelektív katalitikus SCR rendszer AdBlue karbamidoldat segítségével alakítja át a nitrogén-oxidokat kétatomos nitrogénmolekulákká és vízzé. Az eredményt a dízeloxidációs DOC katalizátortechnika teszi teljessé. A sorozat korszerű dízelmotorjai megtartották a háromhengeres korábbi motorok kedvező üzemanyag-felhasználási mutatóit, az elődeiknél azonban rugalmasabbak és szinte karbantartásmentesek. Választhatunk a 16/16 vagy 24/24 fokozatú Dyna váltók közül. Opció az AutoDrive rendszer, amely automata váltót varázsol a Dyna hajtóművekből, a mellső híd újszerű rugózása, a választható hidraulikus rendszerek, a nagyobb kijelzőmonitor, az automata kormányzás precíziós gazdálkodáshoz vagy akár a flottakövetés mobiltelefonról.

 

eim

Tony 9800 SR ültetvénytraktor
(Antonio Carraro SpA, IT)


A törzscsuklós kormányzású új, kompakt traktor alig egy évvel a merev vázú, mellsőkerék-kormányozású Tony 9800 TR kertészeti erőgép piacra kerülése után gazdagítja az Antonio Carraro cég kínálati palettáját. A megfordítható kormány- és kezelőszervekkel, sok és jelentős technikai újdonsággal rendelkező erőgép kombinált, elektronikus irányváltóval ellátott, hidrosztatikus-mechanikus váltóműve az ültetvényekben fokozat nélküli munkasebességeket, közúton 40 km/h utazási végsebességet tesz lehetővé. A „SIM” (Shift In Motion) hidrosztatikus erőátvitel négy mechanikus tartományban korlátlan számú sebességfokozatot biztosít. 
A traktor erőforrása négyhengeres, turbó feltöltős, 3,3 liter lökettérfogatú, 87 LE teljesítményű – az EU Stage IIIA kipufogógáz-tisztasági határértékeket teljesítő – Yanmar dízelmotor. Az elektrohidraulikus vezérlésű teljesítményleadó tengelyről 540/540E min-1 fordulatszámok vehetők le. Az opciós, új és tágasabb AIR kabin a gépkezelő nagyfokú kényelmét szolgálja.

 

eim3Tanítható robot traktor
(ARVATEC Srl, IT))


A Fendt 2XX sorozat F/M/ P ültetvénytraktorait „robotizálták” úgy, hogy egyszer kelljen csak a traktorosnak a sorközben előírásszerűen elvégeznie a munkát. A forduló után kiszállhat a traktorból, hiszen biztos lehet benne, hogy a munkavégzés adatait a traktor eltárolta és attól kezdve önállóan ismételni tudja. Ez messze túlmutat a sorközben már megoldott automatikus kormányzás lehetőségein.

 

eim4Napelemes Agrirobot
(Zucchetti Centro Sistemi Spa, IT)


A sorközökben mozgó, rádióvezérlésű robot jól körülhatárolható térben, szőlők, gyümölcsösök sorközeiben, akár meredek lejtésű/emelkedésű terepen is használható. Navigációs rendszerével felismeri a munkaterületet és ott önállóan mozog, működik és rakodható is. Nagyon jól használható permetezésre. Különlegessége, hogy a működéséhez szükséges energiát a fedélzeti napelemek szolgáltatják, amelyek nagy teljesítményű akkumulátorokba gyűjtik az éppen nem használt energiát. Egy sokoldalúan használható eszközhordozó ennél környezetbarátabb már nem lehet!

 

eim5Távvezérelt kiközelítőkocsi
(Boffa Guido snc, IT)


Ennek az elektromos összkerékhajtás-sal rendelkező, rádiótávvezérelt kiköze-lítőkocsinak szűk sorokban és lejtőkön is nagy hasznát lehet venni – mindenütt, ahol egy vezetővel együtt mozgó jármű ellehetetlenülne vagy veszélybe kerülne. A kocsi központi vezérlőegysége a hajtást optimálisan osztja szét a terepen közlekedő kocsi négy, egymástól független kerékmotorja között annak érdekében, hogy mindegyik gumiabroncs a lehető legjobb talajkapcsolatban maradjon.

 

eim6Csillapított kitámasztókar
(GKN Walterscheid GmbH, DE)


A minőségi kardántengelyek és függesztő-szerkezetek itthon legismertebb gyártója, a GKN Walterscheid GmbH két olyan meghatározó fejlesztéssel „rukkolt ki”, amelyek idén megjelenhetnek már nálunk is.
A hidraulikusan állítható felső kitámasz-tókar a korszerű függesztőművek fontos eleme, hiszen ezen állítható be legegyszerűbben a munkagép helyzete a traktorhoz képest. A kar hosszának hidraulikus állításával egyszerűsödik a munkagép vezetőülésből is megoldható felkapcsolása és a függesztett gép vízszintes helyzetének beállítása is. A hidraulikus lengéscsillapítású felső kitámasztókar ezenfelül felfogja és gyengíti azokat az ütéseket, amelyek egyenetlen terepen végzett munkánál egyébként a traktorra is kihatnának. Ez a lengéscsillapító szerkezet teljes egészében a munkahengerbe került. Szelepek vagy tömlők és csővezetékek kívül nincsenek, így például felütközéskor sem sérülhet meg semmi.

 

eim7Gyorsan szerelhető védőharang
(GKN Walterscheid GmbH, DE)


A kardántengelyre a munkagép oldalán felhelyezhető, újszerű kialakítású Premium védőharang a szerelést és a karbantartást nagyban megkönnyíti. 
A Premium-harang néhány gyors kézmozdulattal nyitható és levehető.

 

eim8A TLT karos „biztonsági őre”
(Bare-Co Europa, GB)


Az Egyesült Államok egyik legnagyobb tartozékgyártója és -forgalmazója brit képviseletén keresztül olyan kardántengely-védőborítást mutatott be, amely minden eddiginél könnyebben csatlakoztatható a traktor teljesítményleadó tengelycsonkjához. A felcsatolás egyszerűen, kézzel történik, a biztosítás kioldásához viszont már szerszámra van szükség.

 

Növényvédelem

Az olaszok Európa – és ki tudja, talán a világ? – legnagyobb fődarab-beszállítói növényvédő gépeknél. Kész gépekben is remekelnek. Azonban mások is vonultattak fel igazi érdekességeket Bolognában!

eimOkos háti permetező
(Maquinas Agricolas Jacto S.A, Brazília)


A JACTO PJB háti permetezőgépe 5 nyomásfokozattal és sebességindikátorral állítólag a világ legkorszerűbb háti permetezőgépe. Igazi különlegessége az a tartály alatti panel, amelynek zöld oldalán 5 nyomásfokozat állítható be, piros oldalán pedig az a sebesség, amellyel permetezni kívánunk. Ha ez utóbbi minden egyes sípjelére egyet lép a gépet használó személy, akkor 1 és 4 km/h közötti egyenletes menetsebességet tarthat. A könnyen behelyezhető és kivehető litium-ion akkumulátor lemerülését LED jelzi.

 

eim10Igazodó TeeJet SJ7-VR fúvóka
(Spraying Systems Inc, USA)


A változtatható kibocsátású fúvóka folyékony műtrágyázáshoz különösen nagy cseppeket állít elő, és azokat 7 egyforma sugárban teríti el. Az egyszerű, állítható átmérőjű, EPDM-Elastomer anyagú adagolóblende segítségével jelentősen változtatható a szokásos nyomástartományban a kijuttatott mennyiség. Fúvókacsere nélkül szélesebb sebesség- és 
l/ha-tartományban azonos hatékonysággal lehet dolgozni – egyetlen fúvóka négy hagyományosat helyettesít! Az azonos cseppméret megtartásával nem sérülhet a növényzet, és az elsodródás is minimális.

Az optimális permetezési magasság 50–100 cm, és ugyanekkora a fúvókák egymástól mért osztástávolsága is. 
Az üzemi nyomástartomány 3,0–5,5 bar.

 

 

eim15Kettős sugár, nagy sebesség
(Lechler GmbH, DE)


A kettős sugarú légbeszívásos kerámiabetétes fúvóka aszimmetrikus – előre 120°, hátrafelé 90° – permetlésugarainak köszönhetően permetezési „árnyék” nagyobb munkasebességnél sem keletkezhet. Előrefelé a térfogatáram körülbelül 60%-a irányul, hátrafelé pedig 
a maradék 40%. A kezelt sáv mindkét irányban azonos. Menetirányban azonban a minél jobb nedvesítés érdekében finomabb a cseppképzés, hátrafelé az elsodródás mérséklésére már durvábbak a cseppek. A hagyományosnak tekinthető injektoros fúvókákkal szemben kétszer olyan jó fedettség érhető el. A gyakorló szakembernek az is tetszeni fog. hogy az injektorbetét szerszám igénybevétele nélkül, akár munkavédelmi kesztyűben is kivehető, tisztítható.

 

eim11Elektrosztatikus permethatároló
(Martigliani Srl, IT)


Az elektrosztatikusan feltöltött, a permetléködöt légfüggöny védelme alatt továbbító M612 Multi-Flow gépet kifejezetten azzal a céllal alakították ki, hogy városi és kisbirtokosi szőlőknél, gyümölcsösöknél maximálisan visszafogja az elsodródást. A dél-tiroli adottságokhoz kifejlesztett Integrated Absolute Antidrip rendszerrel felszerelt Pneumatic Electrostatic Mist Blower M612 Multi-Flow gépnél ilyenkor sem kell mérsékelni a légszállítást, mivel innovatív módon olyan függőleges, a géppel együtt mozgó, dinamikus védősávot képez, amelybe az elektrosztatikusan feltöltött, rossz irányba tartó permetlécseppek belecsapódnak, ezért a permetléköd nem juthat az ütközőzónán túlra.

 

eim12Injektoros vegyszerbekeverés a nyomóágba (FOR. AGR. Srl, IT)
A bármely permetezőgépen használható megoldásnak köszönhetően a gép csak tiszta vizet visz magával a tartályban. 
A növényvédő szerek bekeverése programozottan, a valós időben szükséges mennyiségben történik közvetlenül kijuttatás előtt. A felesleges permetlé részleges visszanyerése esetén az külön tartályba gyűjthető és újból beinjektálható.

 

Érdekességek tárháza

Csupán ízelítőül! A most helyhiány miatt kimaradt többi fejlesztés teljes körű, részletes leírásával a www.eima.it honlap szolgál.

Elektromos vetőmag-adagoló
(Kverneland Group Italia Srl, IT)

A Kverneland cég újabb fejlesztésű, különböző (u-drill, ts-drill stb.) pneumatikus gabonavető gépein alkalmazható, elektromos motorral meghajtott Eldos központi vetőmag-adagoló egység a – megkívánt és beállított – vetőmagmennyiséget pontosan adagolja a ventilátor légáramába, majd onnan a magvak az elosztófejen keresztül jutnak el az egyes vetőcsoroszlyákig. A gépkezelő nem tévedhet: csupán kiválasztja az adott magfajtát, megadja a kivetendő magmennyiséget, és a rendszer automatikusan kalibrálja önmagát. A kis-, közepes és nagyméretű vetőmagvakhoz (vagy a szilárd szemcsés műtrágyákhoz) 2 és 400 kg hektáronkénti mennyiséghez négy különböző cellás kerék választható. Az Eldos adagoló e-com rendszerű, elektromos meghajtású és ISOBUS-kompatibilis.

 

eim13Sorközművelés forgókapákkal
(Oliver di Sinori Luciano, IT)


A Rotosark® sorközművelő kultivátorok különleges forgó művelőszerszámai kertészeti zöldségnövények vagy szántóföldi kapásnövények – cukorrépa, kukorica, szója – sorközeinek mechanikai művelésére, gyomirtására szolgálnak. Egy-egy kapacsoport két talajhajtású, rugóacélból készült, nyitott végű horgas ujjas Rotoblizz® forgókapából és állítható talajterelő lemezből, valamint egy vagy két lúdtalpkapából áll. A 28°-ban megdöntött forgókapák minimális védősávval, a növénysoroktól általában 2 cm távolságban, 3–4 cm mélyen dolgoznak. Megszüntetik a talaj cserepesedését, kivágják a gyomokat. 
A forgókapák átmérője – a művelt növényi kultúra sortávolságától függően –
30-50 cm között, 5 méretben választható meg. A művelőtagok kettős paralelogramma felfüggesztésűek. A 2–8 soros függesztett kultivátor merev vázú vagy kézzel felhajtható gerendelyű, mechanikus vagy hidraulikus kézi kormányozású lehet.

 

eim14Elektronikus metszőolló
(Pellenc Italia Srl, IT)


A PRUNION – VINION nem az egyetlen díjazott metszőolló volt: az L.I. Castellari F3015 – szintén elektronikus – olló energiatakarékosságával érdemelt ki ezüstös elismerést. Az eredetileg francia Pellenc-olló azonban ennél többet tud: ravaszának meghúzásakor optikai érzékelő állítja a pengék nyitástávolságát a szőlővessző vastagságához. Az olló legszélesebbre nyitva 57 mm, ekkor maximum 35 mm vastag szőlővessző vágható el vele.

 




Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ösvényen a hucul – Avagy egy kiváló fajta lehetőségei a ...

Készséges, biztonságos, szívós, szerény igényű, nyugodt idegrendszerű, kitartó. Mások szerint viszont makacs, ...