TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
REPCE DESZIKKÁLÁSA FELSZÍVÓDÓ (GLYFOS® DAKAR) ÉS KONTAKT (MISSION) KÉSZÍTMÉNYEKKEL, AKCIÓK!

REPCE DESZIKKÁLÁSA FELSZÍVÓDÓ (GLYFOS® DAKAR) ÉS KONTAKT (MISSION) KÉSZÍTMÉNYEKKEL, AKCIÓK!

Hírek - 2017.05.26

A repce deszikkálását több tényező is indokolhatja. Az időjárástól (aszályos vagy csapadékos), a gyomirtás hatékonyságától (1. ábra), a kórokozók által okozott fertőzésektől függően évjáratonként eltérő lehet a jelentősége, de mivel a repce érése biológiailag nem egyszerre történik (amíg a felső becőszint már érett stádiumban van, az alsóbb szinteken még éretlen becők vannak), az intenzíven gazdálkodók rendszeresen elvégzik az állományszárítást.

 A gyomok jelentősen akadályozhatják a repce betakarítását

1.ábra A gyomok jelentősen akadályozhatják a repce betakarítását.

A deszikkálásra egyaránt alkalmazhatunk felszívódó és kontakt készítményeket is. Az FMC-Agro Hungary Kft. mindkét megoldásra tud ajánlani terméket. A cég felszívódó glifozát hatóanyagú készítménye a szilárd halmazállapotú Glyfos®  Dakar (680 g/kg glifozát – 784,4 g/kg glifozát-ammónium só), amelyeket a repcén kívül még napraforgó állományszárítására is fel lehet használni. A technológia előnye, hogy a kijuttatott glifozát hatóanyag a növénybe felszívódik és a növény teljes, egyöntetű száradását eredményezi. Az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy a hatástünetek a kijuttatást követő 7-14 nap múlva jelentkeznek (hűvös, esős időben a glifozátok lassabban hatnak), ezért a Glyfos® Dakar-ral történő állományszárítást a felgyomosodott – főként évelőkkel (fenyércirok, mezei acat, nád) fertőzött – területeken, mélyebb fekvésű, nyirkosabb helyeken, illetve az átlagosnál csapadékosabb évjáratok esetén kimondottan javasoljuk.

Glyfos® Dakar Glyfos® Dakar

 

 

 

 

 

 

 

 

   

2.ábra. Glyfos® Dakar – a szilárd glifozát

A Glyfos®  Dakar formulációját tekintve fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum (2. ábra), amely szilárd tulajdonságából adódóan számos előnnyel rendelkezik:

- kiváló logisztikai paraméterek (kisebb szállítandó mennyiség),
- kiváló raktározhatóság (-18 és 54°C közötti tartományban, hatóanyag veszteség nélkül),
- habosodás nélkül rendkívül gyorsan és tökéletesen oldódik, törzsoldat készítésére nincs szükség, közvetlenül önthető lassan a permetlé tartályba, vagy a vegyszer bekeverőbe.
- oldódás után nem ülepszik,
- nem porzik,
- nincs kiömlési és elfolyási veszteség.

A Glyfos®  Dakar-ral a repce állományszárítása akkor történjen, amikor a becő szint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű, a becők ekkor még zöldek (25-30% nedvességtartalom).

Gyommentes állományban a Glyfos Dakart 1,6 kg/ha dózisban alkalmazhatjuk, gyomokkal erősen fertőzött területen a Glyfos Dakar dózisa 2,1 kg/ha.

A glifozát hatóanyag 15-25°C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. Glifozáttal történő deszikkálást a vetőmagtermesztésben nem javasoljuk. Javasolt permetlé 150-250 l/ha, de erős állományban az alsó szintek jobb eléréséért mindenképpen magas lémennyiséget alkalmazzunk. Repcében kizárólag szántóföldi géppel (hidas traktorral) juttatható ki, amelyhez kötelező az elsodródás gátló cseppnehezítő alkalmazása.

Az FMC-Agro Hungary Kft. a deszikkálási akciójában minden 20 kg (2 zsák) Glyfos Dakar vásárlása esetén 1 l Dropmax-ot (elsodródás gátló) ad ajándékba.

A repce kontakt készítménnyel történő deszikkálására az FMC-Agro Hungary Kft. a Mission-t (200 g/l diquat – 373,6 g/l diquat-dibromid) ajánlja.

A Mission a repcén kívül napraforgó, szója, borsó, mustár, olajretek, vetőburgonya, magrépa, lucerna stb. lombtalanítására is engedélyezett. A Mission-t repcében akkor kell kijuttatni, amikor a becőkben lévő magvak már barnák és kimorzsolhatóak, a magvak nedvességtartalma 35-40 %. A készítmény hatása gyors, a kijuttatás után 4-6 nappal már tervezhető a betakarítás.

Hatását az időjárás kevésbé befolyásolja, mint a glifozátokét, amelyeknél a kijuttatást követő tartós eső esetén akár visszanedvesedés is történhet. Teljes deszikkáló hatásának köszönhetően az esetlegesen jelen lévő gyomokat is elpusztítja, az évelő gyomok leveleit leperzseli, így a gyomostáblákon is megkönnyíti a betakarítást.

Repcében földi és légi kijuttatással egyaránt alkalmazható. Ajánlott dózisa 2,0 l/ha, a javasolt lémennyiség földi gépes kijuttatásnál 300-400 l/ha, légi kijuttatásnál 50-60 l/ha.

A deszikkálás hatékonyságát fokozhatjuk a legújabb fejlesztésű multifunkciós hatásfokozó és habzásgátló, a Superspray (0,2-0,3 l/ha) hozzáadásával.

Az FMC-Agro Hungary Kft. deszikkálási akciójában minden 20 liter Mission vásárlásához 2 liter Superspray-t ad ajándékba!

További információ a www.fmcagro.hu oldalon.


FMC-Agro Hungary Kft.

Címkék: gyomirtás, Glyfos® Dakar , repe, deszikkálás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...