TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Yunta Quattro, a Bayer 4 az 1-ben rovar- és gombaölő szeres 
csávázószere

Yunta Quattro, a Bayer 4 az 1-ben rovar- és gombaölő szeres 
csávázószere

Hírek - 2017.07.16

A vetőmag érték A vetőmagok tartalmazzák mindazt a genetikai információt és tápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek növényeink csírázásához és kezdeti fejlődéséhez.

Mivel az élethez szükséges alapanyagok koncentráltan találhatóak meg bennük, a vetőmagok különös veszélynek vannak kitéve a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.


A termesztéstechnológia 
változása és annak következményei

Európában a kalászosok termesztését illetően az utóbbi időben végbement egy fajta- és technológiaváltás. A korszerű intenzív fajtákat egyre kisebb vetőmagnormával és egyre korábban vetik. A korai vetés előnye, hogy csökkenti az évjárathatás kockázatát, részben vagy egészben kiküszöböli az aszály, a tápanyaghiány hatását, így elvileg jelentősen nő a terméspotenciál. Korai vetésnél sokkal kevesebb vetőmagra van szükség.

Hátránya viszont, hogy nagyobb az állomány kitettsége a károsítóknak. 
A vírusvektor levéltetvek átlagos ősz esetén is aktív stádiumban találkoznak a fiatal gabonaállománnyal, az általuk terjesztett különböző törpeségvírusok súlyos tőszámcsökkenést, legyengített betelelő állományt okozhatnak. A talajlakók, a csócsároló, illetve a már ősszel fellépő gombabetegségek is több kárt okozhatnak a hosszú őszi időszakban.

A korai vetést ezért csak intenzív technológiával érdemes alkalmazni, hisz az említett nagyobb betegség- (lisztharmat, rozsda, vírusbetegségek), és rovar- (talajlakók, kabócák, levéltetvek, csócsároló) kitettség miatt intenzívebb növényvédelemre, ezen belül korszerű rovar- és gombaölő hatású csávázószerre lesz szükség.
Az őszi károsítókitettség az utóbbi időben normál vetésidő mellett is több évben nőtt, hiszen többször volt hosszú, meleg ősz és enyhe tél. Ha az ősz száraz, nagyobb az esélye a korábbi vetéseknek, mivel az állomány ki tud kelni, és tápanyaghoz jut.


Vetőmagcsávázás – 
védelem a kezdetektől

Már az ókori kultúrákban megpróbálták a vetőmagokat (főleg a kalászosokat) megvédeni az abban az időben súlyos károkat okozó üszköktől és más növényi kórokozóktól. Hagyma-, illetve olívatörkölybe, sós vízbe mártották, hamuval keverték, és különböző egyéb anyagokkal igyekeztek megóvni a káros fertőzésektől a vetőmagokat – nem sok sikerrel. Napjainkban a csávázás már alapvető növényvédelmi eljárásnak számít. A világ nagy részén ma már elképzelhetetlen, hogy a termesztett növények, mint a búza, az árpa, 
a kukorica, a szója, a napraforgó vagy 
a repce vetésekor ne csávázott vetőmagot használjanak.

A Bayer és a gabonavédelem

A kalászosok védelme a Bayer cég számára a kezdetektől fogva fontos volt. 
A világ első iparilag gyártott növényvédő szere, az Uspulun is cégünk csávázószere volt még 1915-ben. A csávázásra teljes mértékben illik a „fenntartható” kifejezés: a lehető legcsekélyebb növényvédőszer-mennyiség alkalmazásával száz százalékban megvalósítjuk a prevenció elvét is, ami a növényvédelem egyik legfontosabb szabálya.


Yunta Quattro a Bayer 
4 az 1-ben rovar- és gombaölő szeres csávázószere az intenzív gabonák védelmére

A készítmény négy kiváló hatóanyagot tartalmaz, sok-sok fejlesztéssel, meghatározott arányban. Két rovarölő alkotója, a klotianidin és az imidakloprid számos növényi kultúrában nyert alkalmazást világszerte. Gombaölő komponensei szintén ismertek: az 1988-ban megjelent tebukonazol nálunk a Folicur, FalconPro, Prosaro, Lamardor termékekben, a kiemelkedő fuzárium elleni hatékonyságáról ismertté vált protiokonazol pedig a Prosaro-ban és a Lamardor-ban szerepel.

Miért van szükség a négy hatóanyagra? A fungicid hatóanyagok szinergista módon együttműködnek, mint ahogy ez a Prosaro és a Lamardor esetében már bebizonyosodott. A rovarölő komponensek is kiválóan kiegészítik egymás hatásspektrumát, erősítik egymás hatását olyan nehezen leküzdhető kártevők esetében, mint a kabóca vagy a csócsároló. Így lesz az új kombináció teljes hatásspektrumú az összes fontos, csávázással leküzdhető betegség és a gabonákat ősszel veszélyeztető rovarkártevők ellen.

A Yunta Quattro-t kevés kivételtől eltekintve a magasabb dózisban javasoljuk alkalmazni. Ha nagy vetőmagnormával (250 kg/ha vagy afelett), október közepénél nem korábban tervezzük a vetést, ha kabóca-vírusátvitel (búzatörpeség vírusa) nem várható, illetve a helyes vetésváltásnak, jó kultúrállapotnak köszönhetően kisebb betegség-, vírus és rovarkár valószínű, akkor elegendő lehet az alacsonyabb dózis alkalmazása. Az FS formulációjú csávázószer bármilyen típusú csávázó éppel, a szokásos 10–15–20 l/t csávázólé alkalmazásával felvihető. 
A szigorodó leporlási értékek EU-s szintű megállapítása hamarosan magával hozza majd a kalászosok esetében is a tapadásfokozó anyagok elterjedését. A Bayer természetesen ebben is tud megoldást kínálni partnereinek.

Yunta Quattro alkalmazásával igen hatékonyan, fenntartható módon, ugyanakkor gazdaságosan védekezhetünk a betegségek, vírusok, és rovarkártevők ellen. Előnye, hogy általa az őszi vírusbetegségek fellépését teljes mértékben megelőzhetjük, míg ha a levéltetvek ellen permetezéssel védekezünk, tökéletes védelmet soha nem érhetünk el. Az új készítménnyel alkalmazott hatóanyag-mennyiség garantálja, hogy a védelem nehezített viszonyok között, nagy fertőzési potenciál esetén is biztos legyen.

A gyermekeket többféle betegség ellen is védőoltással óvjuk. Ehhez hasonlóan védhetjük a vetőmagot és a fiatal növényeket is a betegségek és a rovarkártevők ellen. A csávázás ezért az integrált védelem egyik alapeleme. A Yunta Quattro-val a védelem már a talajban elkezdődik, alkalmazásával megalapozható egy egységesebb, kártételtől mentes, egészséges állomány betelelése, ami a nagy termés és kiváló minőség lehetőségét foglalja magában.

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.

Címkék: Bayer, vetőmag, gabona, csávázás, rovarölő, gombaölő, vetőmagcsávázás, gabonavédelem, csávázószer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi gazdálkodás – Szántsunk vagy ne szántsunk?

Évtizedekkel ezelőtt az amerikai kontinensen jelent meg és mára a tengeren túlon teljesen elterjedt a forgatás ...