TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
 Magyarország célja, hogy megőrizze jelenlegi támogatási pozícióját

Magyarország célja, hogy megőrizze jelenlegi támogatási pozícióját

Hírek - 2018.02.12

Magyarország célja, hogy megőrizze jelenlegi támogatási pozícióját a Közös Agrárpolitika következő pénzügyi időszakának tervezésekor – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy monori gazdafórumon. Czerván György úgy fogalmazott, Magyarország helyzete az uniós támogatások tekintetében, fajlagosan az egyik legjobb az EU-ban.

Magyarország jelenleg a Közös Agrárpolitika (KAP) keretin belül hívja le Brüsszeltől az egyik legnagyobb támogatási csomagot. Összesen 12,36 milliárd euró közösségi forrás érkezik ezen az úton az országba, amely az uniós források mintegy 37 százalékát jelenti. Hazánk agrártámogatási pozíciói tehát kifejezetten jók – mondta el Czerván György -, hiszen amíg Magyarország részaránya a teljes KAP költségvetésében 3,19%, addig a hazai mezőgazdaság kibocsátása mindössze 2,1%-a az EU-n belül. Több támogatást kapunk tehát, mint amennyit a kibocsátás aránya indokolna.

Ezen helyzetünk megőrzése a cél a Közös Agrárpolitika következő támogatási időszakában, amelynek tervezése ezekben a hónapokban zajlik. Magyarország célja, hogy az eddigi rendszer alapjaiban ne változzon meg, az agrárpénzeket pedig ezután is a gazdák kapják. Hazánk elutasít minden olyan elképzelést, amely a mezőgazdasági forrásokat más európai célokra, például a migráció okozta költségek fedezésére fordítaná. Új célokhoz új források kellenek – fogalmazott ezzel kapcsolatban az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Emellett szeretnénk megőrizni a KAP kétpilléres jellegét, tehát azt, hogy a mezőgazdaságot támogató közvetlen források és a vidékfejlesztésre szánt összegek különüljenek el, azokat ne lehessen összemosni.

Czerván György egy gazdálkodó kérdésére elmondta, a KAP jelenlegi brüsszeli tervezetének egyes fejezetei nem kedveznek az országnak, de Brüsszelben jól felkészült szakembereink tárgyalnak és mindet megtesznek azért, hogy a magyar gazdák számára legkedvezőbb szabályok szülessenek majd meg – várhatóan 2019 első negyedévében.

 




Forrás: FM Sajtóiroda, Fotó: pixabay.com

Címkék: támogatás, KAP, közös agrárpolitika, Czerván György, gazdafórum
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi ...

A rossz emlékű 2022-es évet követően a kukoricatermesztés 2023-ban lényegesen kisebb kihívásokkal járt, ezért ...