Hawaii

Valami változik: Hawaii esősebbé vált

Hawaii aszálymentes területté vált az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) jelentése szerint. De vajon tényleg áldást jelent a csendes-óceáni szigetek számára az extrém módon megnövekedett csapadék?

A 154 esős nap 3040 napsütéses órával párosul az USA 50. tagállamában, ahol az átlagos évi 450 mm csapadék az utóbbi esztendőkben érezhető növekedést mutatott. Az NWS adatai szerint az aszálymentes időszak 2015 novembere óta tart, ami már igen tartósnak nevezhető.

A mezőgazdasággal foglalkozók természetesen örülnek ennek, még ha a turisták nem is mindig boldogok a gyakran elboruló ég miatt. „A gazdák táncolnak és énekelnek, amikor zuhogni kezd” – számolt be Ken Love, a trópusi gyümölcstermesztők szövetségének vezetője, aki szerint megnyugtató, hogy a fák már jó ideje számottevő vízhez jutnak, és nem kell aggódniuk a szárazság miatt.

Hawaii szigetein rég tapasztaltak ilyen bőséges termést, a mangó, az avokádó és a licsi is rekordokat döntöget. A nálunk kevésbé ismert, körte formájú piros malájalma, valamint az éjfekete gyümölcsű zsabotikába ebben az évben már másodjára terem. Miközben a trópusi fák lubickolnak a bőséges vízben, a salátát és más szabadföldi növényt termesztő farmerek nem lehetnek túl elégedettek, hiszen gyakran áradások károsítják a termésüket.

Az NWS szerint csak átmeneti időszakról van szó, hamarosan visszaáll a régi rend, vagyis a csapadékosabb időjárás nem válik uralkodóvá Hawaii szigetein. Ha egy-két hónap eltelik nagyobb esők nélkül, a földek gyorsan elvesztik víztartalékaikat, és a trópusi gyümölcsöket termesztők ismét elkezdhetnek aggódni.

http://szantoveto.blog.hu/2018/04/24/valami_valtozik_hawaii_esosebbe_valt

 

 



Forrás: szantoveto.blog.hu

Tags: növénytermesztés, csapadék, klímaváltozás, Hawaii, áradás

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom