TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Sertéstartás, okszerű antibiotikum- és cinkfelhasználással

Sertéstartás, okszerű antibiotikum- és cinkfelhasználással

Hírek - 2018.08.23

Hogyan lehet csökkenteni az antibiotikum- és cinkfelhasználást a sertéstenyésztésben? Erről is új és értékes információkat szerezhettek az érdeklődők a debreceni Farmer-Expo sertéstartással foglalkozó konferenciáján.

Szendi Róbert

Dr. Szendi Róbert

 

Az idei debreceni Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron rendezett sertéstenyésztési konferencián az antibiotikum-mentes állattartás témáját állították a középpontba. A takarmány-adalékanyagokról, illetve a ZnO- és antibiotikum-felhasználás csökkentésének lehetőségeiről beszélt előadásában Dr. Szendi Róbert is az Arravis Kft. képviseletében, aki szerint igazából nem törekedhetünk az említett szerek teljes elhagyására, hiszen ez jogi problémákat is felvethet. Ha az állat beteggé válik, és nem kap megfelelő kezelést, akkor a tenyésztő törvényt sért, vagyis bűncselekményt követ el. A hangsúlyt tehát az okszerű felhasználásra kell helyezni, és így legfeljebb a gyógyszerhasználat csökkentése lehet a cél.

Az irányított antibiotikum- és cinkfelhasználás már ma is sok helyen működik, hiszen a telepek többsége a választás időszakában használja ezeket a készítményeket. Mivel minden gazdaság és állomány más, nem létezik egyetlen „varázsszer” és univerzális kezelési metódus. A legfőbb cél a hasmenéses napok számának csökkentése, valamint a bélboholy atrófia időszakának rövidítése. Alapvető, hogy a választás időszakában 72 órán keresztül működjön a világítás a malacoknál, a hőmérsékletet pedig 28 helyett célszerű 30 Celsius-fokra emelni, ezáltal ugyanis az állatok hamarabb elfáradnak, és kevesebbet fognak verekedni. Szendi Róbert hangsúlyozta, hogy a választásnak nem szabad túl korán megtörténnie, ezt lehetőleg toljuk ki 28 napra. A malacoknak nagyjából 30 százaléka tudja, hogyan kell enni-inni, ezért nagyon fontos, hogy nyitott vízfelület legyen előttük (de az ne váljon baktériumteleppé), s ebbe különféle ozmoregulátorokat lehet tenni, amelyek optimális viszonyokat teremtenek az anyagcsere számára. A könnyen emészthető tejsav (például joghurt formájában) szintén jótékony hatású lehet, és lényeges követelmény, hogy minden állatnak legyen 5–7 centiméteres etető-férőhelye.

Ozmo Pig választás után 9 napig

aravistabl1

A sertés bélflórájában természetesen azok a baktériumok is jelen vannak, amelyek ellen a tenyésztők küzdenek, ám a cél nem ezek tökéletes kiirtása, hanem az, hogy az eubiózis állapotában tartsuk a belet. Miért jelent problémát a cink és az antibiotikum? Elsősorban azért, mert megváltoztatja a bélflóra összetételét. A vékonybélben fajszinten nő ugyan a baktériumok száma, de olyanokkal, amelyeknek ott nincs helye, miközben a vastagbélből pedig eltűnnek, és ez hosszabb távon komoly problémákat okoz. Szendi Róbert szerint a szerek csökkentését például úgy is meg lehetne oldani, hogy a tenyésztő választási prestartert készít, amelyben cinket használ, majd ezt egy hétig eteti a jószágokkal, ám utána el is „felejti”, így szorítja vissza a felhasználást.

A választás időszakában a legnagyobb kockázati tényezőt a hiányos sósavtermelés jelenti, valamint a kórokozók elszaporodása a vékonybélben, illetve az a stressz, amely a takarmány- és környezetváltással történik. Védekezni szerves savakkal tudunk ellenük, ozmoregulátorokkal, illetve növényi kivonatokkal, elsősorban flavonoidokkal. A savak tekintetében eltérő a gazdák megítélése, de mikrobiológiai szempontból akkor működik jól egy sav, ha formilgyök található rajta (ez egy-egy hidrogén-, oxigén- és szénatomot tartalmaz). Az is érdekes, milyen hosszú az utána kapcsolódó lánc, és alapvető az adott sav pH-csökkentő hatása is. Ebből a szempontból a hangyasav működik a leggyorsabban, de a szóba jöhető folyékony savak mind kiválóan alkalmasak arra, hogy csökkentsék a pH-t a gyomorban, és növeljék a takarmányfelvételt. Érdemes a disszociációs hányadosra is figyelni, amely a membránokon való átjutás sebességét mutatja meg. Ugyanilyen fontos megnézni, mekkora a minimális gátló koncentráció a különböző kórokozókkal szemben, mert hiába ideális például a tejsav, ha nagyon sok kell belőle ahhoz, hogy hasson.

Flavo Mix

aravistabl2

Összegezve elmondhatjuk, hogy a választás időszakában alacsonyabb fehérjetartalomra van szükség, emellett szervessav-kiegészítésre, illetve enzimekre, amelyekkel a kalcium pufferkapacitását tudjuk csökkenteni, így tudjuk redukálni az antibiotikum-felhasználást. Mivel a malacok 70 százaléka ebben az időszakban még nem tud enni-inni, a leválasztás után gyakran dehidratált állapotba kerülnek. Léteznek azonban speciális készítmények, amelyek választás után képesek fokozni az ivóvíz-felvételt. Az Arravis Kft. is kínál efféle ozmoregulátort, amely lényegében egy izotóniás oldat, növényi kivonatokkal kiegészítve. Az egyik kísérletük során választás után 9 napig kapták a malacok a készítményt, és 82 grammal nőtt a napi súlygyarapodásuk. A kontrollhoz képest (50 liter) már az induló ivóvíz-felvétel is 75 liter volt, az eredmények tehát magukért beszélnek. A készítménynek tejporral kiegészített változata is van, ez tehát valódi tápértékkel rendelkezik, ezért célszerű a fiaztatóban adni. Szendi Róbert végezetül a flavonoid-terápiáról is szót ejtett, vagyis azon növényi kivonatok használatáról, amelyek csökkentik a membránstabilitást, ugyanakkor – természetesen anyagok lévén – nem alakítanak ki rezisztenciát. Az egyik kísérletükben a gentamicines kezelést váltották ki vele (fül- és farokrágás fordult elő az állományban), és közel 20 százalékos javulás következett be a termelési paraméterekben, csupán azáltal, hogy a normál bélflóra kialakulását segítették a készítménnyel.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: sertés, konferencia, Farmer-Expo, sertéstenyésztés, antibiotikum, sertéstartás, cink
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy hihetetlenül tragikus év a mezőgazdaságban – Interjú Raskó ...

A szakember szerint a mezőgazdasági termelésnek igenis van jövője, tisztességesen meg lehet belőle élni, de nem a ...