TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Új növényvédelmi pufferzónák miatt dühösek a francia gazdák

Új növényvédelmi pufferzónák miatt dühösek a francia gazdák

Hírek - 2020.01.27

A francia állam a lakott területek közelében a növényvédőszer-permetezésektől tartandó biztonsági sávot állapított meg annak érdekében, hogy a heves ellentét a gazdák és a környezetvédők között mérséklődjön, ám emiatt még jobban fellángolt a vita.

Az alacsonyabb kultúrák, például a gabonafélék esetében január 1-től a permetezett területeknek legalább öt méter távolságban kell lenniük a lakott területektől, ugyanez 10 méterre módosul a magasabb kultúrák, mint például a gyümölcsfák esetében, jelentette be a mezőgazdasági, a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztérium egy közös nyilatkozatban. A nyilatkozat összhangban volt a francia élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi ügynökség (ANSES) 2019-es ajánlásaival.

A francia gazdák legnagyobb szövetsége, az FNSEA, amely ellenezte a kötelező növényvédőszer-mentes zónák kijelölését, mivel szerintük potenciálisan arra kényszeríti a gazdákat, hogy nagy földterületekről mondjanak le, dühösen reagált. „Azzal, hogy bizonyos körülmények között – függetlenül a védelmet szolgáló eljárásoktól és rendszabályoktól – nem változtatható méretű biztonsági zónákat jelöl ki, az állam utat enged az ideológiáknak, és sok gazdát cserbenhagy anélkül, hogy megoldást kínálna” – áll az FNSEA nyilatkozatában.

A France Nature Enviroment (francia természeti környezet – FNE) a jogszabályt amiatt kritizálta, hogy szerinte nem elég szigorú. „Amitől féltünk, megtörtént” – mondta Thibault Leroux, az FNE képviselője, hozzátéve, a csoport fontolóra veszi, hogy bírósághoz forduljon a döntés miatt.

A kereskedelmi forgalomban kapható növényvédő szerek 2017 januárja óta már be vannak tiltva a közterületeken, például a parkokban, és a tiltást idén kiterjesztették a magánszemélyek otthonaira és kertjeire. A kormány célja az ellentmondásos megítélésű glifozát gyomirtó kivezetése 2021-ig, bár ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszi azokat a gazdaságokat, ahol nem létezik más alkalmazható alternatíva.

Az állam eljárása miatt felháborodott gazdák követelték, hogy a megélhetésüket a tudomány ne veszélyeztesse, emiatt egy hónapja konvojokkal és traktorokkal Párizsba vonultak, az ingázó közlekedőket akadályozva, ami miatt kialakult társadalmi elégedetlenséggel viszont Emmanuel Macron elnöknek kellett szembenéznie.

 




Forrás: Agrow

Címkék: növényvédelem, növényvédő szer, pufferzóna
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban

A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a 24 agrár- és élelmiszeripari ...