húsüzem

10 szigorú pont: a németeknek elegük lett a húsüzemeikből

Kőkemény előírásoknak kell ezután megfelelniük a Németországban működő vágóhidaknak és húsüzemeknek. A hatóságok 10 pontban foglalták össze, hogyan lehet hatékonyan védekezni a koronavírus-járvány terjedése ellen.

Nem sokáig örülhettünk a koronavírus-járvány lecsengésének, hiszen néhány hete ismét kiábrándító hírek érkeztek Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományából. A Tönnies húsipari vállalat jórészt közép- és kelet-európai vendégmunkásokat foglalkoztató „gigaüzeme” vált gócponttá, ahol június végéig 1500-nál is több fertőzöttet találtak.

A munkakörülmények javítása és az egészségügyi védelem szigorítása azoknak az új előírásoknak a célja, amelyeket Alsó-Szászországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában a közelmúltban prezentáltak. 10 pontos cselekvési tervet irányoztak elő arra, hogy a vágóhidak, húsüzemek a jövőben ne lehessenek a járvány kiindulópontjai. A következő intézkedések bevezetését tervezik:

1. Az alvállalkozói szerződésekre épülő, átláthatatlan foglalkoztatási modellel azonnal fel kell hagyni.

2. A fizetéseket rendezni kell, ugyanazért a munkáért mindenkinek egyforma bér jár, származási helytől függetlenül.

3. A munkaidő mérésére elektronikus beléptető rendszert kell alkalmazni, hogy az alkalmazottakat ne lehessen túlórákra kényszeríteni, illetve betegen ne kelljen bemenniük a munkahelyre, attól félve, hogy emiatt kevesebb bért számolnak el nekik.

4. Tovább kell javítani a higiéniai rendszeren, amely egyebek mellett speciális szűrőberendezések beépítését jelenti. A járvány meglétéig rendszeres ellenőrzésen is át kell esniük a dolgozóknak.

5. A nagyobb húsipari cégeknek nyilvántartást kell vezetniük az állandó és ideiglenes munkaerőről egyaránt, és azt a hatóságok kérésére mindenkor be kell tudni mutatniuk.

6. A munkásoknak egyforma lakókörülményeket kell teremteni. Véget kell vetni a higiéniailag nem megfelelő, felújításra szoruló, zsúfolt, ugyanakkor túlárazott szállásokon való elhelyezés gyakorlatának.

7. A járványból tanulva minden lakóhelyiségben megfelelő méretű életteret kell biztosítani az egyének számára.

8. A jövőben szigorúbb és gyakoribb hatósági ellenőrzések várhatók, a munkahelyi és a lakókörülményekre egyaránt kiterjedően. A bejelentés nélküli ellenőrzésekre körülbelül 14 naponta sort kell keríteni mindaddig, amíg a körülmények az elvárt szintre javulnak.

9. Az előírások betartását, az intézkedések hatékonyságát a humán- és állategészségügyi szervek bevonásával kell biztosítani.

10. A törvényi előírásoknak nem megfelelő körülményekért kiróható bírság összegét nagyságrendekkel növelik. Differenciálásra is szükség van azonban, az üzemméretekhez arányosítva.


(Fotó: Tönnies)



Tags: húsüzem, szabályozás, vágóhíd, Németország, járvány, koronavírus, szigorítás

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom