TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Afrikában is termőtalajra lelhet a magyar vetőmag

Afrikában is termőtalajra lelhet a magyar vetőmag

Hírek - 2020.11.20

Együttműködési megállapodást kötött a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Marokkói Vetőmag-előállítók Szövetsége. Takács Géza elnök kifejtette: az afrikai kontinens nagyon fontos együttműködési lehetőségeket nyithat az exportorientált ágazat hazai szereplői számára.

A koronavírus járvány miatt rendhagyó módon ezúttal internetes kapcsolat segítségével írta alá az együttműködési megállapodást a két fél. Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke Budapesten, Khalid Benslimane, a Marokkói Vetőmag-előállítók Szövetségének vezetője pedig Tromler Miklós nagykövet társaságában Magyarország rabati nagykövetségén írta alá a dokumentumot. Mint ebben lefektették: a két szervezet a jövőben szorosan együttműködik a vetőmagágazati általános információk cseréjében, támogatják tagjaik közös kutatási kezdeményezéseit és azok eredményeinek alkalmazását a mezőgazdaság adott területén, elősegítik az információcserét a vetőmagágazathoz kapcsolódó gazdasági és tudományos eseményekről, valamint közös érdekekhez fűződő szakmai találkozókat szerveznek.

Takács Géza elnök elmondta: nagy jelentősége van a magyar-marokkói vetőmag együttműködés létrejöttének, hiszen a Vetőmag Szövetségnek ez az első formális kapcsolatfelvétele az észak-afrikai régióban. Nagy lehetőségek vannak a kutatásfejlesztési, vetőmag-előállítási és kereskedelmi kapcsolatok területén, amelyek kiaknázása közös érdek.

Hazánkban jelenleg több mint 900 vállalkozás és intézmény foglalkozik vetőmag nemesítéssel és előállítással. Évente százezer hektár feletti területen dolgoznak azért a szakemberek, hogy 180-190 milliárd forint értékű minőségi vetőmagot állítsanak elő. Egy kisebb részét belföldön forgalmazzák, jelentős része viszont exportra kerül. Magyarország kiemelt exportőr a világpiacon, a világ élvonalába tartozik ezen a téren. Erős kutatásfejlesztés jellemzi a szektort, a folyamatos kihívásoknak megfelelően dolgoznak a szakemberek újabb fajták nemesítésén.

A Marokkói Vetőmag Szövetség vezetője, Khalid Benslimane elmondta: a szervezet kiemelten fontos területnek tekinti az innovációt és a nemzetközi együttműködések keretében folytatott kutatási, fejlesztési tevékenységeket. A magyar szövetséggel kötött megállapodás megalapozására már felvették a kapcsolatot a Marokkói Nemzeti Agrárkutató Intézettel, hogy a segítségükkel térképezzék fel és dolgozzák ki a két ország közötti vetőmagtermelési együttműködések lehetőségeit. A vírushelyzetre tekintettel a jövő évre tolódik át a személyes helyszíni kapcsolatfelvétel.

 

vetomagszovlogo

Címkék: vetőmag, Vetőmag Szövetség, Afrika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.