termőtalaj

Zöldségfélék talajigénye

A zöldségtermesztés alapvető feltétele, hogy a növény a számára megfelelő talajba kerüljön. Előfordul, hogy mindent megadunk a növénynek, és mégsem fejlődik megfelelően, hiánytüneteket tapasztalunk rajtuk és termést sem tudunk szüretelni róluk. Ássunk egy kicsit mélyebbre!

A talaj jó szerkezetén és szerves anyagtartalmán túl nagyon fontos paraméter a kémhatása. Ez alapján lehet a talaj savanyú (pH <4,5-6,8), semleges (pH 6,8-7,2) és lúgos (pH 7,2-9<). Ezeken a tartományokon belül megkülönböztetünk még enyhén savas, lúgos és erősen savas és lúgos kémhatást is. Ez nem azt jelenti, hogy a szélsőségesebbnek tűnő talajokon nem lehet termeszteni zöldséget, gyümölcsöt, de korlátozottabb a lehetőség. Ha viszont a számára nem megfelelő kémhatású talajba kerül a növény, akkor vontatottabb lehet a növekedésük, bizonyos tápelemeket kevésbé tudnak felvenni, vagy esetleg többet, amely szintén káros lehet.
Savanyú talajokat kedvelő növény az áfonya, szelídgesztenye, örökzöldek. Enyhén savanyú talajon szinte minden zöldség növény jól érzi magát. Lúgos, meszes talajon a gyümölcsfák, a zöldségek közül pedig a cékla, cukkini, bab, brokkoli stb. termelhető biztonságosan.

Ne feledjük, hogy az ammónium-tartalmú műtrágyák használatával eltolhatjuk savas irányba a talajt, ezért ezzel a típusú tápanyag utánpótlással óvatosan bánjunk!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a termesztett növényeink nem megfelelően fejlődnek, hiánytüneteket produkálnak, akkor laboratóriumban pontos eredményeket kaphatunk a talajok kémhatásáról és arról is, hogy mely tápanyagok hiányoznak, vagy melyekből van jól ellátva a talaj. Miután megismertük a kertünk talaját, a termesztőközeget, utána biztonsággal tudunk válogatni a zöldség és gyümölcsfajok közül.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Szerző: AgrárUnió

Tags: zöldség, talaj, termőtalaj, kiskert

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom