TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Sikeres műtrágyázás – Nagyobb hozam az AMAZONE szóráshatároló kalkulátorral

Sikeres műtrágyázás – Nagyobb hozam az AMAZONE szóráshatároló kalkulátorral

Hírek - 2021.03.11

Az AMAZONE különböző műszaki megoldásokat és szolgáltatásokat kínál a műtrágyaszóró optimális beállításához. A precíz és szükséglet-orientált kijuttatás döntő szereppel bír a költségcsökkentés és a környezetkímélés érdekében.

Az AMAZONE műtrágyaszórók a kimondottan a szántóföld határokon való kijuttatáshoz fel vannak szerelve az időközben már 10 000x bizonyító AutoTS tárcsába integrált szóráshatároló rendszerrel. A megcélzott többlet hozam az AutoTS-sel a hagyományos szóráshatároló rendszerekkel szemben most az új szóráshatároló kalkulátorral határozható meg. Az AMAZONE ezt online hét különböző nyelven kínálja – www.amazone.net/hu-hu/határszórás-kalkulátor

Az AMAZONE szóráshatároló berendezései nem csak precízek, de kényelmesen és rugalmasan is használhatók. Az AutoTS segítségével a traktorfülke kényelmében választhat a mezsgye-, határ- és árokszórás funkciók közül. A területhatártól függően különböző beállítások alkalmazhatók:

Amennyiben a megmunkálandó terület például hasonló növénykultúrát tartalmazó táblával határos, akkor a mezsgyeszórással a kiszórási mennyiség 100%-ban kiszórható a tábla pereméig.

Ha utca vagy közterület van közvetlenül a tábla határa mentén, akkor egyszerűen átválthat határszórásra. A maximális dobástávolság ilyenkor lecsökken a tábla határáig való távolságra. Ilyen módon megelőzhető, hogy a műtrágya a határon túlra jusson.

Ha patak, árok, nyílt víz vagy ökológiai gazdálkodásba bevont területek találhatók a tábla közvetlen közelében, akkor az árokszórás beállítással biztosítható a tábla határától való szükséges távolság. A környezet nem terhelődik, ugyanakkor magas hozamok érhetők el a tábla szélein.

Az AMAZONE több éves gyakorlati tesztek keretében próbálta ki az AutoTS szóráshatároló rendszert. Ezek során a táblákon mesterséges szántóföld határokat alakítottak ki az olyan peremtényezők, mint az árnyék, a több éves alultrágyázottság vagy a vízért harcoló bokrok és fák előidézte konkurencia. Ezen tesztek során az AutoTS rendszer gyakorlati feltételek közt összehasonlításra került más hagyományos szóráshatároló eljárásokkal, 24 m-es művelőút-távolságnál és a műtrágyamennyiség három adagra való felosztása mellett. Az egyes adagoknál mindig mész-ammon salétrom került alkalmazásra.

A hozamokból az következik, hogy a tesztek során a parcellák külső 5 méterén szignfikáns különbség tapasztalható a szóráshatároló eljárások között. A hagyományos szóráshatároló eljárásokkal a peremterületeken a terület referenciahozamának mintegy 68%-ának megfelelő átlagos hozamokat sikerült elérni. Az AMAZONE AutoTS ugyanakkor a peremterületeken a referenciahozam mintegy 85%-át kitevő átlagos hozam elérésére volt képes. Ezáltal az AutoTS rendszert használó AMAZONE műtrágyaszóróknál az átlagos többlet hozam mintegy 17%-kal nagyobb a hagyományos eljárásokhoz képest.

Egy modern szóráshatároló rendszer használatával már pár hektáron is többlethozam gazdálkodható ki a hagyományos rendszerekkel szemben. Hiszen: Minél kisebb vagy szabálytalanabb a megművelt terület, annál nagyobb lesz rajta a peremterületek aránya. A különböző növénykultúrákra vonatkozó hozamok megadásával az AMAZONE szóráshatároló kalkulátor nagyon látványosan jeleníti meg az elérhető többlet hozamot. A peremterületeken elérhető többlet hozamok mellett az AutoTS ahhoz is hozzájárul, hogy kevesebb műtrágya kerüljön kiszórásra a területen kívül, ez pedig csökkenti a környezet terhelését.

amazone1 
Az AutoTS-sel az egyenletes állományokért a tábla határáig.

amazone2
Határszórás - precíz műtrágyázás a sövényekig, utakig vagy a telekhatárokig.

amazone3
Magas hozamok árkoknál is: Az AMAZONE beállítási értékeivel az árokszóráshoz.

amazone4
Az AutoTS működési elve: Két út a műtrágya számára. Normál szórás - hosszú lapátok. Határszórás - rövid lapátok

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Forrás: Amazone

Címkék: Amazone, műtrágyázás, műtrágyaszóró
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...