őszibarack

Drágulhat az őszibarack, az elmúlt 30 év leggyengébb termése várható

A medFEL 2021. május végi webinárján ismertették az európai őszibarack és nektarin termésbecslést, amely a négy vezető termelő tagállam, Franciaország, Görögország, Spanyolország és Olaszország adatain alapul.

A szektor egyébként is kihívásokkal küzd, a 2020. évet pedig a COVID-19 járvány is terhelte. A 2021. év várhatóan az elmúlt 30 év leggyengébb termését hozza majd. A 2015–2019 közötti időszak 2,9 millió tonnát meghaladó átlagához képest lényegesen kevesebb termésre számít az ágazat, ami az előzetes becslések összesítése alapján az 1,9 millió tonnát sem éri majd el (az őszibarack, nektarin, laposbarack összesen). Ez még a 2020. évi gyengének mondható 2,2 millió tonnához képest is lényeges kiesés.

A várakozások szerint a frisspiaci őszibarack mennyisége 17,4%-kal maradhat el az előző évtől átlagtól, ez 767 000 tonna idei termést jelent. A két meghatározó termelő Spanyolország és Olaszország, a két tagállam adja a teljes európai őszibaracktermés mennyiségének 80%-át. A mennyiségi csökkenés arányai változóak, Spanyolországban 19%, Olaszországban 39%, Franciaországban és Görögországban 45% is lehet majd a visszaesés a többéves átlaghoz képest.

Laposbarackot minden jelentősebb termelő tagállamban termesztenek, de a volumenek általában nem jelentősek. Egyedül Spanyolországban van számottevő termelés ebből a típusból. Itt az idén 226 300 tonna lehet a mennyiség az előzetes becslések alapján. Idén az európai nektarintermés felét Spanyolország adja majd, Olaszország 38%-kal járul hozzá, Franciaország és Görögország pedig osztozik a fennmaradó 12%-on. A mennyiség 883 000 tonna körül lehet majd, ami 14%-kal marad el az előző évtől és 40 %-kal a sokéves átlagtól. A 2015–2019 közötti évek átlagához képest a spanyol termelés visszaesése 27% körüli lehet, Olaszországban 49%, Franciaországban 39%, Görögországban pedig 50% lehet a kiesés mértéke.

Az ipari barack (gumibarack vagy pavia) mennyisége több, mint 27%-kal lehet kevesebb, mint az előző évben, és a 2015–2019-es évek átlagához képest is körülbelül ekkora mértékű a visszaesés. Az áprilisi fagyok az EU meghatározó ipari őszibarack termelőjét, Görögországot súlyosan érintették. Az idei várható termés a becslések alapján 200 000 tonna körüli, ami csak a fele egy átlagos évben betakarítottnak, és 2003 óta a legkisebb mennyiség. A termelők és a görög konzervipar már javában vitázik a mennyiségeken és az árakon, a bizonytalan helyzetben egyelőre semmiben nincs egyetértés. Az biztos, hogy a termelés nem fogja tudni fedezni az ipar átlagosan 400 ezer tonnás alapanyagigényét. A hiányhelyzetet a konzervgyártók és a püréfeldolgozók egyaránt érezni fogják.

A spanyol ipari őszibarack termésmennyisége az elmúlt 6 év átlagához hasonlóan alakulhat, így itt nem igazán tapasztalható iparági feszültség. A 285 000 tonnás várakozás a teljes idei EU ipari őszibaracktermés 52%-át jelentené. Az olasz termést 55 ezer tonna körüli becsülik, ami kicsit több, mint a tavalyi, de még mindig 31%-kal marad el a 2015–2019-es évek átlagától. A terméskiesés minden lényegi termőrégiót érintett és összességében 36%-os csökkenést jelent a 2015–2019-es évek átlagához képest. A pavia típus termésmennyisége is elmarad a sokéves 750 ezer tonna körüli átlagtól, az ágazat idén 540 ezer tonna körüli mennyiségre számít. Így a négy vezető termelő tagállam összesített termésmennyisége (őszibarack, nektarin, laposbarack, pavia) 2,4 millió tonna körül alakulhat majd. Az idei szezon előzetes, becsült adatai alapján az EU vezető termelői által előállított mennyiség 1988 óta a legkisebb lehet.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Forrás: fruitveb.hu

Tags: Európa, őszibarack, drágulás, medFEL, termésbecslés, pavia, laposbarack, nektarin

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom