TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Svájcban leszavazták a vegyi növényvédelem betiltását

Svájcban leszavazták a vegyi növényvédelem betiltását

Hírek - 2021.06.29

Nem tiltják be a vegyi növényvédő termékeket Svájcban, sem a magánszemélyek, sem a gazdálkodók esetében. Nem tiltják be az ilyen típusú termékek importját és azoknak a termékeknek az importját sem, amelyek ezek felhasználásával készültek. Ez volt az ottani népszavazás eredménye.

Még az ivóvíz-kezdeményezést – amely nem tiltaná be teljesen a vegyi növényvédelmet, de nem adna állami támogatást azoknak a termelőknek, akik ilyeneket használnak – is elutasították a szavazók.

A népszerű kezdeményezést a gyomirtók 10 éven belüli betiltására hozták létre. Ráadásul a szintetikus növényvédő szerekkel megtermelt élelmiszereket sem lett volna szabad importálni. Ehhez szükség lett volna a szavazók és a kantonok szavazatának többségére, azonban a svájciak csaknem 61 százaléka és a 26 kantonból 25 ellene szavazott. „Észszerű és gyakorlatias döntés született” – jelentette ki a svájci elnök megkönnyebbülten. A svájciak ezzel biztosították „mezőgazdaságunk jövőjét és az ország élelmiszer-biztonságát”. A mezőgazdasági szektor esélyt kap, hogy „reformokba fogjon a fenntarthatóbb termelés irányában” – mondta.

Városi területek

A 40 százalék, amely a tiltás mellett állt ki, városi környezetből származott: Zürichben, a fővárosban a szavazók csaknem 40 százaléka az intézkedés mellett volt. Genfben több mint 49% és Baselban, amely az ország harmadik legnagyobb városa, és a Syngenta óriás mezőgazdasági cégnek is otthont ad, a szavazók 57%-a döntött így. Ez a három kanton képviseli az igennek szavazók legnagyobb arányát a referendumon.

A szintetikus növényvédő szerek betiltásáról szóló vita rendkívül kiélezett volt. Több gazda, aki kiállt a tervezet mellett, inzultusokról, fenyegetésekről és megfélemlítésről számolt be.

A svájci gazdák szerint a kezdeményezés Damoklész kardjaként lebegett a kertészeti szektor fölött. „Megértjük a kezdeményezést elindítók aggodalmait” – mondta korábban egy gazda. – Mint adófizetők az embereknek jogukban áll élni a lehetőségeikkel.” És a természet iránt érzett aggodalom is elfogadható indok számára. „De az az út, amelyre a népszavazás visz, nem a helyes, és csupán külföldre száműzné a problémákat.”

Boldog kezdeményezők

A javaslatot állampolgárok, mégpedig Neuchâtel kantonban egy bizottság kezdeményezte, amivel az egész nemzetben vitát generált. „A szavazók 40 százaléka egyetértett a kezdeményezéssel, szemben a szövetségi tanáccsal, a parlamenttel, a gazdálkodók szervezetével és a mezőgazdasági cégekkel. Ez jelentős eredmény” – mondta elégedetten egy biológus és a növényvédő szerekről szóló kezdeményezés egyik elindítója.

„A támogatás magas foka, főleg a városias területeken, jelzi, hogy az állampolgárokat aggasztják a szintetikus növényvédő szerek mindannyiunkat és a környezetet veszélyeztető káros hatásai. Ez biztosan jelzi, hogy a törvényhozóknak sokkal többet kell tenniük az egészségünk és a környezetünk védelméért.”

Politikai szinten a labda a szövetségi tanács oldalán pattog. A parlament ugyanis felhatalmazta, hogy felére csökkentse a növényvédő szerek jelentette kockázatokat. „A szövetségi tanácsnak most meg kell mutatnia, hogy komolyan gondolja és valóban csökkenteni akarja a szintetikus növényvédő szerek használatát” – jelentette ki egy helyi ügyvéd és társkezdeményező.




Forrás: Agrow

Címkék: növényvédő szer, kémiai növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés – A kalászos gabonák termesztésének ...

Az őszi kalászosok termesztése igen vegyes eredményeket hozott tavaly, abban azonban valószínűleg minden ...