TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
A szármaradvány érték, hasznosítsa!

A szármaradvány érték, hasznosítsa!

Hírek - 2021.08.09

A hatékony és környezetbarát szármaradvány-kezelésről tartott előadásokat az AGRO.bio Hungary Kft. az ország különböző pontjain július-augusztus fordulóján. A cég munkatársai a svéd Väderstad mezőgépgyártó hat állomásból álló roadshow-ján vettek részt, hogy ismertessék a gazdákkal a cellulózbontó Cell talajbaktérium jótékony hatásait.

Az AGRO.bio évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Väderstaddal, vagyis nemcsak a már hagyománynak számító országjárásokon vesznek részt közösen. Kooperációjuk arra is kiterjed, hogy a svéd munkagépeket megvásárló termelők BactoFil-vásárlással is tudják azokat törleszteni, a gép értékétől függően jellemzően 4-5 éves szerződés keretében. „A talajbaktériumok számára létkérdés, hogy mennyire gyorsan és milyen minőségben kerülnek a talajba. A Väderstad ehhez kiváló munkagépeket kínál, mi pedig a kétmenetes kijuttatás hátrányainak kiküszöbölésére fejleszttettük ki a BactoFil JET berendezéseket, amelyek a talajmunkákkal egy menetben teszik lehetővé a BactoFil talajbaktérium termékek optimális kijuttatását. A készülékek tárcsákra, vetőgépekre és más munkaeszközökre éppúgy felszerelhetők, mint a traktorok frontfüggesztésére” – emelte ki az AgrárUniónak Kabai Gábor, az AGRO.bio Hungary Kft. régióvezetője az idei országjárás záró állomásán, Hajdúnánáson.

Az AGRO.bio talajoltó termékek, biostimulátorok, gombák és lombtrágyák előállításával és forgalmazásával is foglalkozik, de a nyári időszakban a szárbontó készítményeket tartották aktuálisnak, a bemutatón ezért helyezték a hangsúlyt a Cell szár- és gyökérmaradvány-bontó mikrobiológiai készítményre. „A szármaradványok korántsem melléktermékek, hanem nagyon fontos szervesanyag-források, amelyek biológiai és ökonómiai szempontból is nagyobb értéket jelentenek annál, semhogy erőművekben égessük el őket. A szélsőséges időjárási körülmények káros hatásainak kivédésében igen fontos eszközöknek számítanak, hiszen a talajba jutott szerves anyag mineralizálásában, a tápelemek feltárásában is szerepet játszanak, illetve alapvetőek a talaj nedvességtartalmának megőrzésében. Ha pedig hatékonyan bontjuk a szármaradványokat Cell-el, akkor a következő növényeknek is jelentős foszfor- és káliumforrásként szolgálnak” – hangsúlyozta Kabai Gábor.

cell 2

Meglátása szerint a magyarországi gazdálkodók egyre fogékonyabbak az ilyen megoldásokra. Annak ellenére, hogy az efféle készítmények működési mechanizmusát nagyon nehéz szemléltetni, hiszen talán még az űrről is többet tudunk, mint a talajban lezajló folyamatokról. Akik viszont elkezdték használni a készítményeket, azok megtapasztalták előnyeiket, és már éves szinten hozzájuk fordulnak, a technológiába beépítve alkalmazzák őket. Hasznuk nemcsak a hozamban jelentkezik, hanem más módon is megmutatkozhat. Könnyebbé válik például a talajművelés, ezáltal alacsonyabb lesz az üzemanyag-fogyasztás, míg a növények jobban tolerálják a stresszkörülményeket, és ezek már önmagukban is mind kézzel fogható anyagi hasznot is eredményeznek.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: talajbaktérium, AGRO.bio Hungary Kft., szármaradvány, cellulózbontó, Cell
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Toxintermelő gombák a kukoricában

A kukoricatermesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a megtermelt termény toxintartalma (aflatoxin, DON, ZON), ...