TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Durva bőrbetegségeket hoznak a gazdáknak a nyarak

Durva bőrbetegségeket hoznak a gazdáknak a nyarak

Hírek - 2021.09.26

A szabadban sokat tartózkodó gazdák fokozottan ki vannak téve a bőrrák és egyéb bőrbetegségek kockázatának. Kevesen gondolnak erre, pedig érdemes lenne megszívlelni pár jó tanácsot.

A globális klímaváltozás, a napsütéses órák számának növekedése abból a szempontból is új helyzet elé állítja a gazdákat, hogy a saját egészségükre is fokozottabban oda kell figyelniük. Különösen megnőtt a bőrrák kialakulásának veszélye, és – mint minden esetben – a megelőzés itt is könnyebb, mint a gyógyítás.

A szabadban dolgozók kétszer-háromszor nagyobb adag UV-sugárzásnak vannak kitéve, mint a beltéri munkát végzők. Manapság nem ritkák nyaranta a 30–35 Celsius-fok fölötti hőmérsékletek sem, ami tűző napon természetesen még magasabb lehet, alaposan megnövelve a bőrrák kialakulásának rizikóját.

Kevesen tudják, hogy nem szükséges leégniük ahhoz, hogy bőrkárosodást szenvedjenek. Áprilistól szeptemberig ezért a gazdáknak (is) érdemes fokozottabban odafigyelniük magukra, hiszen „csendben” alattomos betegségek alakulhatnak ki a szervezetükben.

Az UV-sugárzás akár 90 százaléka a felhőkön is áthatol, nem szükséges tehát egy forró, napos időszak ahhoz, hogy bőrkárosodást szenvedjünk. Még felhős időben is érdemes tehát naptejjel védeni magunkat, ha tartósabb kint tartózkodást tervezünk, bármennyire különösnek tűnik ma még mindez.

Az a legokosabb, ha egy kisebb csomagot készítünk össze otthon, amit munkába indulva csak gyorsan felkapunk, és bedobunk a járműbe. Ennek a következőket érdemes tartalmaznia:

– ruházat, amely az egész testet képes befedni,
– széles karimájú kalap,
– napszemüveg,
– naptej (felnőtteknek legalább 30+, gyerekeknek 50+).

Egy felmérés szerint a tőlünk hűvösebb klímájú, 6,5 millió lakosú Írországban évente mintegy 13 ezer bőrrákos esetet diagnosztizálnak, vagyis a szigetországban ez vezet a daganatos megbetegedések között.

Mindez duplája annak, amit akár csak 10 éve regisztráltak, és a jövő sem tűnik sokkal fényesebbnek. Hivatalos kalkulációk szerint ez a magas szám 2045-re alighanem újra megduplázódik, és meghaladhatja a 25 ezret. A hatóságok ezért figyelmeztetnek mindenkit, hogy elővigyázatossággal, okos védelemmel az ilyen esetek nagy része megelőzhető.



Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: megelőzés, egészség, klímaváltozás, kockázat, UV-sugárzás, bőrrák
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG ...