TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Nyártól visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit

Nyártól visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit

Hírek - 2021.12.16

2022. június 26-tól nemcsak tilos forgalomba hozni a szóban forgó készítményeket, hanem a forgalmazott tételeket is ki kell vonni forgalomból – mindez igaz a gyógyszeres takarmányokra is.

Az Európai Unióban 2022-től már nem alkalmazhatóak olyan takarmányadalékok a sertésállományokban, amelyek cink-oxidot tartalmaznak. Mindezek miatt új megközelítésre van szükség a választott malacoknál a stressz miatt bekövetkező hasmenések elkerülése érdekében.

A cink-oxid-mentes takarmányozás lehetőségeivel Magyarországon is aktívan foglalkoznak. A Bonafarmnál például már két esztendeje meg tudták tartani a választott malacok teljesítményét cink-oxid-mentes takarmányozással úgy, hogy a malacok elhullása és selejtezése a jelenleg elfogadott normál szinten maradt. (Az erről szóló korábbi cikkünket ITT találják.)

Hazánkban 2022. június 26-ával törli az élelmiszertermelő állatok esetében szájon át alkalmazandó, cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények nemzeti forgalomba hozatali engedélyeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az indoklás szerint a rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyított a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények hatékonysága a malacok elválasztás utáni hasmenésének gyógykezelésében. Ugyanakkor a cink-oxid alkalmazásával kapcsolatosan fennáll az antimikrobiális rezisztencia társszelekciójának kockázata.

A cinktartalmú állatgyógyászati készítmények hosszú távú használata folyamatos nettó cinkbevitelt eredményez a környezetben, és a cink talajban vagy felszíni vizekben történő felhalmozódása jelentős környezeti kockázat. Ezt a kockázatot a tapasztalatok szerint nem lehet kontrollálni a készítmények használati utasításában szereplő kockázatcsökkentő intézkedésekkel.

Az Állatgyógyászati Készítmények Bizottságának (CVMP) megítélése szerint a készítmények alkalmazásából eredő környezeti és egyéb kockázatok felülmúlják a cink-oxid előnyös hatásait a malacoknál jelentkező választás utáni hasmenés kialakulásának megelőzésében.

A tudományos eredmények alapján, az országos főállatorvos egyedi utasítása szerint, a Nébih 2022. június 26-án törli az alábbi készítmények forgalomba hozatali engedélyét:

Zincopremix 1000 mg/g gyógypremix sertések számára A.U.V. (engedélyes: Andrés Pintaluba S.A., tkvi szám: 2969/1/11 MgSzH ÁTI)

Gutal 1000 mg/g gyógypremix malacok számára A.U.V. (engedélyes: Huvepharma N.V., tkvi szám: 3704/1-2/15 NÉBIH ÁTI)

Zintestin Forte 1000 mg/g gyógypremix sertések részére A.U.V. (engedélyes: Dunavet-B Zrt., tkvi szám: 2063/1/06 ÁOGYTI)

2022. június 26-tól tehát a fenti készítményeket tilos forgalomba hozni, illetve a forgalmazott tételeket a forgalomból ki kell vonni. Ugyancsak 2022. június 26-tól tilos a fenti készítményeket tartalmazó gyógyszeres takarmányok előállítása és forgalomba hozatala.

Az állattartó telepeken az érintett, még határidő előtt vásárolt gyógyszeres takarmányok a bekeverést követő lejárati idejük végéig használhatók fel. Ez a fentebb megjelölt Zincopremix és Gutal készítményeknél 3 hónap, míg a Zintestin Forte esetében 1 hónap.

 




Forrás:  Nébih, Fotó: Balázs Attila – MTI/MTVA

Címkék: Nébih, sertés, visszavonás, takarmányozás, cink-oxid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit figyel az új uniós megfigyelőközpont?

A belga uniós elnökség több intézkedéssel és javaslatcsomaggal reagált a gazdák Brüsszelből induló, majd Európa ...