TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Hogyan lehetne olcsóbb a zöldség és a gyümölcs? Hát áfa nélkül!

Hogyan lehetne olcsóbb a zöldség és a gyümölcs? Hát áfa nélkül!

Hírek - 2022.06.09

A német agrárminiszter, Cem Özdemir a frisspiaci zöldségek és gyümölcsök ÁFA-mentessé tételével segítené a lakosságot – olvasható a FruitVeb oldalán.

A zöldpárti miniszter a Welt am Sonntag magazinnak adott interjújában elmondta, hogy az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásai miatt fontosnak tartja, hogy enyhítse a német lakosságra nehezedő egyre nagyobb költségterheket. A miniszter szerint a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-terhének eltörlése pozitív hatást fejtene ki, és ösztönözné a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak térnyerését. Ez különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget a mostani körülmények között.

„Szövetségi kormányként azonnal bevezetendő segélycsomagokat állítottunk össze, hogy reagáljunk ennek a szörnyű háborúnak a következményeire. És ha a dolgok így folytatódnak, akkor elmondhatom: egyik segélycsomag fogja követni a másikat. Tisztában vagyok azzal, hogy javaslatomat nem minden koalíciós partner fogadta lelkesen, azonban mindent meg kell tenni az élelmezésbiztonság garantálása érdekében, és nemcsak Németországban, hanem világszerte.”

A Die Zeit beszámolója szerint Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke is úgy véli, hogy az előttünk álló időszakban az élelmiszerárak jelentős mértékben tovább fognak emelkedni. „Messze nem vagyunk még az út végén” – nyilatkozta Rukwied a Neue Osnabrücker Zeitungnak. Utalt a gazdaságokban tapasztalható költségnövekedésre is, amely leginkább az üzemanyag és a műtrágya esetében érzékelhető. „Nekünk, gazdáknak magasabb értékesítési árakra van szükségünk ahhoz, hogy jelen körülmények között folytatni tudjuk tevékenységünket.” – fogalmazott.

 




Forrás: FruitVeb, Fotó: Pixabay

Címkék: gyümölcs, zöldség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án