TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Gyakorlatorientált képzés a Nyíregyházi Egyetemen

Gyakorlatorientált képzés a Nyíregyházi Egyetemen

Hírek - 2016.04.04

A Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete szeptemberben indította első duális felsőoktatási képzését a Gépészmérnöki alapszakon.- Ezt a képzési formát a következő tanévtől (2016. szeptemberétől) a közlekedésmérnöki-, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki-, valamint a gazdálkodás és menedzsment alapszakjainkon is be kívánjuk vezetni.


A duális képzés a felsőoktatás és a vállalatok igényének összehangolásán és szoros együttműködésén alapuló, gyakorlatorientált képzési forma. Az elméleti ismereteket az egyetemen, a gyakorlati tudást, közel 3000 órában, a szakképzettségüknek megfelelő partner cégeknél sajátítják el a hallgatók. A vállalatok a felsőoktatási intézmény tananyagához szorosan illeszkedve, gyakorlati képzés keretében oktatják a hallgatókat. A gyakorlati munkavégzés során a hallgatók fejlesztik a munkavállalói kompetenciáikat, a személyi kapcsolatokat és az együttműködést. Így megtanulják azt is, hogy hogyan kell csapatmunkában, projektszemléletben dolgozni, üzemi problémákra gyorsan reagálni, feladatokat kreatívan megoldani, továbbá gyakorlati jártasságot szereznek az anyag-, eszköz-, és technológiai ismeretekben is. Ennek köszönhetően 3 és fél év elteltével olyan vállalati gyakorlattal rendelkező szakember kap majd diplomát, aki jóval nagyobb eséllyel indul a munkaerőpiacon.
Az új képzési forma lényege, hogy elsőként a „duális képzés” megjelöléssel meghirdetett szakra kell jelentkezni, majd ezt követően a NYE honlapján feltüntetett duális vállalati partnereknél. A pályázó több vállalathoz is benyújthatja jelentkezését. A cégek felvételi elbeszélgetés keretében ismerkednek meg a jelentkezőkkel és mérik fel tudásukat. Az egyetemre és a vállalathoz is felvételt nyert hallgatókkal munkaszerződést kötnek. A cégek a képzés teljes ideje alatt díjazzák a hallgatók munkáját, amely havonta a minimálbér legkevesebb 60%-a. A hallgatóknak, főleg akik nehezebb anyagi körülmények között élnek, a képzéssel járó havi 60-70 ezer forintos támogatás nagyon nagy segítség.

Az eddigi tapasztalatokról el lehet mondani, hogy decemberben és januárban teljesítették a gyakorlati képzés első szakaszát a hallgatók, amely mind a vállalatok, mind a hallgatók számára új feladatokat és kihívást jelentett. Ez az időszak egy olyan prezentációval zárult, amelyen a hallgatók részletes beszámolót tartottak arról, hogy milyen gyakorlati ismereteket szereztek, milyen üzemi folyamatokban vettek részt, mely területeken értek el sikereket, ill. milyen nehézségeik voltak. A beszámolóra meghívták a vállalati mentorokat, a cégvezetőt és engem is. A vállalati visszajelzések egy hallgató kivételével nagyon pozitívak voltak. A gyakorlati képzést hasznosnak és eredményesnek érezték a vállalatok és a hallgatók is. Sikeres volt a hallgatók vállalati beilleszkedése, és a tervezett gyakorlati programot is jórészt sikerült teljesíteni.

A gyakorlati szakasz végén szakmai kerekasztal beszélgetésre, az üzemi gyakorlat tapasztalatainak megvitatására hívtuk meg duális vállalati partnereinket. Itt a cégvezetők arról számoltak be, hogy a duális hallgatók érdeklődők és motiváltak voltak, szívesen vettek részt a vállalati folyamatokban, igyekeztek minél több gyakorlati ismeretet szerezni, ugyanakkor segítették a cég napi feladatainak a megoldását is. Több cég is beszámolt arról, hogy a gyakorlat során a hallgatók szakmai idegen nyelvi ismereteit is fejlesztették, továbbá a hallgatók számos kommunikációs gyakorlaton is részt vettek. Az első tapasztalatok tehát biztatóak.

A duális képzés most 13 hétig tartó elméleti képzéssel folytatódik az egyetemen, amelyet újabb 14 hetes üzemi gyakorlat követ majd. Valamennyi duális képzésben résztvevő partnervállalatunk nagy reményeket fűz a diákokhoz, és várják, hogy ha végeznek, akkor ott maradjanak náluk alkalmazásban. Természetesen hátra van még 6 félév, de pozitív visszajelzésekkel indultunk el a duális képzés megvalósításában.

A következő tanévre vonatkozóan a gépészmérnök képzésben a jelenlegi 9 partnercég közül öten jelezték, hogy 2016 szeptemberétől szeretnének újra duális képzésre jelentkező hallgatókat felvenni. Már az elmúlt év novemberében további öt új céggel kötött együttműködési megállapodást egyetemünk, így a 2016/17-es tanévben 10 céggel folytatódhat a gépészmérnöki szakon a duális képzés. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök szakon 3, a közlekedésmérnöki szakon pedig 4 vállalati partnerrel van duális képzésre vonatkozó megállapodásunk. A Nyíregyházi Egyetemen kiemelkedő az érdeklődés a gazdálkodás és menedzsment szakon induló duális képzés iránt, ezen a szakon 13 vállalati partnerrel indul a duális képzés 2016 szeptemberétől.

A Nyíregyházi Egyetem duális képzéséről a www.nyf.hu/felvi/node/147 oldalon olvashatunk bővebb tájékoztatást.

Dr.Kerekes Benedek
tanszékvetető
Jármű- és Mezőgatdasági Géptani Tanszék

Dr.Szigeti Ferenc
tanszékvezető
Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológia Tanszék

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Piacvezető magyar fajták a rozs- és tritikálé-tömegtakarmány ...

A magyar szántóföldi növénynemesítés – kormányzati akarat mellett – még képes folytatni több mint 160 ...