TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Pórul jár, aki túl sokat vár – Követeléskezelés, hogy önnek se kelljen szaladni a pénze után

Pórul jár, aki túl sokat vár – Követeléskezelés, hogy önnek se kelljen szaladni a pénze után

Agrárgazdaság - 2017.12.21

Manapság egyre fontosabb, hogy a körbetartozások idején minden vállalkozó időben hozzá tudjon jutni a pénzéhez. A bírósági perek hosszadalmasak, ezért egyre többször fordulnak követeléskezelő cégekhez. A körbetartozásoknak ára van és nem is kicsi. Évente akár több százmillió forint adósságot halmozhatnak fel az adósok.

Egyértelmű adat nincs arról, hogy mennyi lehet a ki nem fizetett adósságok forintértéke. 2016-ban első alkalommal tartott konferenciát a Magyar Követeléskezelők és Információ Szolgáltatók Szövetsége (Makisz). Kiderült, hogy meglehetősen sokrétű az adósságok felhalmozódása: cég tartozik magánembernek, magánember tartozik közüzemnek vagy éppen egyik lakos tartozik a másiknak.

A követeléskezelői terület felé – amely kizárólag számlaalapú követelésekkel foglalkozik – az utóbbi években fordult kiemelt figyelem. A tavalyi konferencián elhangzott egy figyelemre méltó adat: 
a Makiszhoz tartozó cégek közel 500 milliárd forintnyi tőkeállományt kezelnek, ami mintegy 14 millió ügyet jelent. 
A lakossági hitelezésen belül jobban visszaszorultak a fedezetlen követelések, és egyre inkább eltolódott a hangsúly 
(a banki elszámolások lezárultával) az ingatlanfedezettel rendelkező nagyobb értékű ügyek irányába.

Egyre több az óvatos cég

A vállalati hitelezés piacán a kezelt követelések tőkeértéke nem változott jelentősen, de az átlagos ügyérték közel 20%-kal emelkedett. Úgy tűnik, a cégek egyre tudatosabban építenek be saját folyamataikba vállalati kockázatkezelési előminősítő rendszereket. A jogi eljárások meghatározóak a behajtási folyamatokban, mégis sokakat meglepett, hogy a Makisz tagjai például 2015-ben közel 200 ezer fizetési meghagyásos eljárást indítottak.

A megkérdezett jogi szakértők felhívták a figyelmet: minden esetben meg kell tartani a pénzügyi fegyelmet, rendszeresen foglalkozni kell a kintlévőségekkel, nem szabad megvárni, amíg összegyűlik a tartozás. A 35–45 napja lejárt kintlévőségeket már érdemes átadni egy megbízottnak, hogy megszokják az adósok 
a követeléskezelők jelentkezését. Aki „csúszik” a fizetéssel, és egyre több számlával tartozik, az annak fog fizetni, akitől több ráhatás éri. Akik várnak, azok pedig pórul járnak. Érdemes megállapodást kötni és fizetési nyilatkozatot aláíratni az adós vállalat vezetőjével, amelyben az illető készfizető kezességet vállal.

Céginformáció üzletkötés előtt

Megelőzendő a körbetartozásokat, az ügyletek megkötése előtt segíthet a céginformáció is. A vevőminősítő céginformációk tartalmazzák a cégkivonatokat, 
a mérlegadatokat, de más gazdasági mutatókat is (likviditás, adósságszolgálat, tőkeszerkezet, jövedelmezőség, tőkeellátottság, eladósodottság, saját tőke aránya), szakágakra lebontva. Sajnos az adatbázisokban egyáltalán nem látható, hogy 
az adott vállalkozás ellen foganatosítottak-e már behajtást, szerepelt-e már valamilyen adósnyilvántartó rendszerben.

A kis összegű ügyeket csak akkor éri meg kezeltetni és kezelni, ha tömegesen érkeznek. Egyetlen 5000 forintos ügyet nem vállalnak el, de ha már 20–100 károsult összefog, akkor megéri belevágni, maximális pénzügyi határ nincs. Árulkodó jel lehet, hogy 20–30 millió forint fölötti kintlévőségnél az adós társaság becsődölhet.

Magánszemélyen – amennyiben nincs értékesíthető vagyona – gyakorlatilag nem lehet mit behajtani, ezért ha valaki magánszemélynek kölcsönad, akkor arról készüljön írásban megkötött szerződés két tanúval, és legyen kikötve, hogy 
az illető nem fizetés esetén milyen vagyoni fedezetet tud az adóssága fejében biztosítani.

Costella

Címkék: követeléskezelés, adósság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...