TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés

Mindent a zöldítésről

Agrárgazdaság - 2015.03.20

Mivel a területalapú támogatások több mint 30%-a 2015-től a zöldítés teljesítéséhez kötött, igencsak fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a pontos feltételekkel. Ezt hivatott segíteni a frissen megjelent Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv, amely – szerzői szándék szerint – részletesen és érthetően próbálja elmagyarázni a követelményeket.


A mindentudó kiadványt tavasz elejére valamennyi, legalább 
8 hektáron gazdálkodó kamarai tag megkapta, de akikhez postán nem jutott el, azok is hozzáférhetnek a www.nak.hu oldalon. Érdemes böngészni a kiadványt azoknak is, akik úgy vélik, ismerik a szabályokat: a zöldítésről ugyanis számos részlet, további feltételek és lehetőségek is megtalálhatók a kézikönyvben. 
A gazdák így például segítséget kaphatnak abban, hogy milyen esetekben mentesülhetnek a zöldítési követelmények teljesítése alól (az ökológiai gazdálkodást folytatóknak vagy a kistermelői támogatási rendszert választóknak nem kell megfelelniük a zöldítés szabályainak), vagy terménydiverzifikációs szempontból milyen kategóriák számítanak különböző növénykultúráknak. A gazdálkodók megtudhatják azt is, milyen esetekben szükséges szántóterületük legalább 5%-ának megfelelő méretű EFA területet kijelölniük (ugyancsak részletes táblázat ismerteti az EFA, vagyis az ökológiai jelentőségű területek típusait).
A zöldítés összege idén 80 euró körül várható. Ugyanakkor a Közös Agrárpolitika alapján induló idei, új rendszerben alkalmazni kell a degresszió, vagyis a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó csökkentés rendszerét. Fontos tudni, hogy a degresszió a zöldítés összegére nem vonatkozik!

(1. táblázat)

Mindent a zöldítésről
A zöldítésről bővebben olvashatnak lapunkban a Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárral készített interjúban. Amennyiben további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, nem értik pontosan a kézikönyvben foglaltakat vagy csak véleményüket szeretnék elmondani, esetleg tapasztalataikat megosztani, várjuk hozzászólásaikat a www.agrarunio.hu oldalon található fórumon. A konkrét problémákra és kérdésekre agrárjogászunk és további szakemberek, akár a döntéshozók révén is megpróbálunk választ adni. Kérdezzenek és szóljanak hozzá, hogy mi is Önökhöz szólhassunk, hiszen együtt többre juthatunk!

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi robot, takarónövények vetéséhez is

Az UNL (University of Nebraska – Lincoln) 5 éve kezdte el, autonóm szántóföldi robotjának gyakorlati ...