TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Feketéből fehérbe – Öt százalékra csökkent a sertéshús áfája

Feketéből fehérbe – Öt százalékra csökkent a sertéshús áfája

Agrárgazdaság - 2016.02.26

A sertéshús áfacsökkentésének egy nagyon fontos hatása már a bevezetést követő egy hónapban is érzékelhető: az intézkedés nagyban hozzájárul az ágazat kifehéredéséhez, 
a feketén működő vágóhidak ellehetetlenüléséhez. Az áfacsökkentés önmagában ugyanakkor nem képes megoldani a világpiaci túltermelés vagy az alacsony felvásárlási árak miatt nehézségekkel küzdő sertéstartók és tenyésztők helyzetét.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Magyarország sertéslétszáma a kilencvenes évek óta folyamatosan csökkent, míg a nyolcvanas években mintegy 10 milliós sertéslétszámmal rendelkeztünk, jelenleg ez alig haladja meg a 3 milliót. A KSH adatai szerint még 2007-ben is négymillió felett volt a sertések száma, 2013-ra viszont 2,8 millióra apadt. Ezzel párhuzamosan a lakosság sertéshúsfogyasztása is jelentősen megcsappant: az egy főre jutó fogyasztás 25 kilogramm körülire csökkent a nyolcvanas évek 40 kilogrammjával szemben.

Feketéből fehérbe – Öt százalékra csökkent a sertéshús áfája
A sertésstratégia hatása
A jelenlegi kormányzat a nagyfokú mélyrepülés kezelésére intézkedéscsomagot dolgozott ki 2012-ben. A sertésstratégia célja volt a 30 százalék körülire becsült feketegazdaság csökkentése, illetve az áfacsalások mérséklése. Ezt szolgálta 2014 januárjától az élő sertés áfájának, idén januártól pedig a tőkehús áfájának 27 százalékról öt százalékra csökkentése.
Az áfacsökkentés apropójából és a sertéshúsfogyasztás propagálása érdekében januárban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (VHT) közösen tartott sajtótájékoztatót. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, hogy már mutatkoznak a sertésstratégia első eredményei: a sertések száma gyarapszik, 3 millió felett jár az országban, az áfacsökkentés pedig növelte a legálisan gazdálkodók versenyképességét, érezhetően csökkent az áfacsalások száma, fehéredett az ágazat.
A kormány a sertésstratégia folytatására 2016-ban 1,15 milliárd forintot szán, az FM a minőségi ellenőrzési rendszer mellett infrastrukturális és minőségi fejlesztésekkel, valamint a feketegazdaság elleni szigorú hatósági fellépéssel segíti a sertéságazatot. Az agrártárca szerint a magyar sertéshús minősége külföldön is egyre elismertebb, a sertéshúskivitel 2014-ben meghaladta a 139 ezer tonnát. Az export nagy része Romániába, Olaszországba és Japánba került, de egyre növekvő a magyar sertéshús piaca Horvátországban, Szlovákiában és Spanyolországban is.




Szerző: Tóth Krisztina

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mikrobák szerepe a talajszerkezet és talajegészség ...

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. Az Európai Unióban a legfrissebb ...