Drága és kevés a magyar burgonya
Már nem a szegények kenyere, és alapanyagként sem divatos
Magyarországon évről évre csökken a burgonya termőterülete és fogyasztása. A krumpli mégsem lesz olcsóbb, tavalyhoz képest például most csaknem a duplájáért tudjuk megvásárolni. A látszólagos ellentmondásokra és a hanyatlás okaira kerestük a válaszokat.
Az ezredforduló évében 864 ezer tonna burgonya termett hazánkban a KSH adatai szerint, egy évtizede 561 ezer, míg tavaly szűk 200 ezer tonna. A termőterület alig haladja meg a 8000 hektárt, vagyis az egykor a „szegény ember kenyerének” nevezett krumpli hosszú tündöklést követően mára kiesni látszik a fogyasztók kegyeiből. Ennek részben ellentmond, hogy január végére elfogytak a hazai készletek, és onnantól nagyjából fél évig behozatalra szorulunk, ami természetesen ismét csak a megfogyatkozott termőterületre vezethető vissza.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: AgrárUnió
Tags: burgonya, klímaváltozás, burgonyatermesztés