TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Növekvő piaci jelenlét – Isterra őszibúza-bemutató Lajoskomáromban

Növekvő piaci jelenlét – Isterra őszibúza-bemutató Lajoskomáromban

Növénytermesztés - 2017.06.23

Az Isterra hagyományosan a Fejér megyei Lajoskomáromban kezdte az idei fajtabemutató szezont. A május 30-án megtartott őszi búza fajta- és technológiai bemutató helyszíne a Győzelem Kft. tulajdonában lévő terület volt. A társaság a környékbeli gazdákkal integrációban az Isterra magas minőségi követelményeinek megfelelő vetőmagot termel.

Az Isterra nem más, mint az Al-Duna egyik ókori elnevezése. A cég ez idáig ugyanis 
a Duna mentén elterülő országokban volt jelen. A cég első, nem Duna menti hódítása Lengyelország, ahol éppen most hoz létre képviseletet az anyavállalat.

A gazdák számára meghirdetett szakmai napot a házigazda, Raskó György, a Lajoskomáromi Győzelem Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg a vállalkozás bemutatásával. A növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó Győzelem Kft. néhány éve helyi integrátori szerepkört vállalt fel a környéken, ez közös technológia- és fajtahasználatban, közös értékesítésben nyer formát. Míg korábban csak árutermelői szinten fogtak össze, cukorrépa, kukorica, árpa és búza termesztése valósult meg, jelenleg már 
a vetőmagra is kiterjed az integráció. 
Az Isterra céggel kötött szerződés alapján vetőmagot termesztenek egyre nagyobb volumenben, és a hosszú távú együttműködésben búzavetőmag termesztésére szakosodtak. A megtermett vetőmagot az Isterra a magyar és az EU által előírt minőségi, technológiai előírások, paraméterek alapján veszi át, amit a cég teljesít.
Nemrég változás történt a cég tulajdonosi szerkezetében: Csepregi Attila (Öthatár Kft.) 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Győzelem Kt.-ben, Raskó György szerint ezzel nagyot bővültek 
a cég integrációs és üzleti lehetőségei.

Meg kell nézni, mi az igény

Raskó György beszélt még arról is, hogy együttműködésük az Isterrával kitűnő, és folyamatosan nő az üzlet nagyságrendje. A tavaly átadott lajoskomáromi vetőmagüzemben kétezer tonna vetőmag is előállítható, ami azért fontos, mert 
a piacon folyamatosan növekvő kereslet tapasztalható az Isterra vetőmagok iránt. Az előadásban az is elhangzott, hogy nem általánosságban kell búzát termeszteni, hanem a felhasználó igényeinek megfelelően. Raskó György üzleti gyakorlata is ezt igazolja, hiszen évek óta Olaszországba, egy kekszgyárba szállítanak speciális, minőségi, úgynevezett kekszbúzát. Megbízható vevőről van szó, aki hajlandó a kiváló minőségű magyar búzát megfizetni. Az ezer tonnáról induló üzleti kapcsolat ma már az évi 15-20 ezer tonnánál tart, vagyis egész évre vonatkozó, folyamatos együttműködést jelent. Raskó György szerint ahhoz, hogy ezen a jól fizető, biztos piacon helyt tudjanak állni, az Isterra nagy lökést adott, hiszen a régi magyar búzafajtákkal nem tudták volna hozni az olasz partnertől elvárt 0,5-ös alveográfos értéket (P/L), illetve a jelentős fajlagos hozamnövekedést sem.

Isterra őszibúza-bemutató Lajoskomáromban

Jól alkalmazkodó fajták

Ezt követően Baráth János, az Isterra ügyvezetője kapott szót, hogy az Isterra fajtákat és a cég fajtapolitikáját ismertesse. 
Az Isterra Kft. 2003 óta vesz részt a Florimond-Desprez nemesítőház programjából kikerülő fajtákkal a magyar vetőmagpiacon. Termékeik között megtalálható az őszi búza, őszi takarmányárpa, őszi sörárpa, őszi durumbúza, tavaszi sörárpa, tritikálé. A Florimond Desprez csaknem kétszáz éve növénynemesítéssel foglalkozó, független családi vállalat. Az európai viszonylatban is közepes méretűnek számító cég olyasmivel foglalkozik, ami nem érdekli a multicégeket, így nemesítési és vetőmag-értékesítési tevékenységének fő irányvonala a cukorrépa, gabonafélék, burgonya-vetőgumó, valamint a hüvelyesek. Világszerte kísérleti hálózatában tesztelik a helyi körülményeknek és igényeknek megfelelő, jól adaptálódó fajtákat.

Az Isterra fajták már hazánkban is bizonyítottan bőtermő euro búzák, folyamatosan az élmezőnyben végeznek termőhelytől és évjárattól függetlenül. Mind 
a Cellule, Farmeur, Euclide, Nogal fajtákkal komoly részesedése van a magyar őszi búza vetőmagpiacán, a Basilio-val – mint nagy reménységgel – igen korai, malmi minőséget adó búzával idén lép piacra.

A cégcsoport a francia kalászosgabona-vetőmagok forgalmazása mellett lehetőséget kínál partnereinek a megtermelt árualap felvásárlására az Axereal Hungary Kt.-n keresztül. Az Axereal 13 ezer gazdálkodót tömörítő szövetkezet. Tevékenységét Franciaországban, Párizstól délre és az ország középső területén végzi, de aktív résztvevője Nyugat-Európában a belga és az angol piacoknak is, és kulcsszereplője az európai és a mediterrán gabonakereskedelemnek. A közép-európai régióban több mint 280 ezer tonna gabonát értékesít. Az Axereal mások mellett a malátagyártással képviselteti magát a régióban a Boortmalt magyarországi és horvátországi cégén keresztül.

A cég már nálunk is nemesít

Az Isterra többéves előkészítő munka után, 2012 szeptemberében elindította önálló búzanemesítő tevékenységét az észak-alföldi régióban, Kompolton azzal a céllal, hogy a közép-európai régió legnagyobb genetikai értéket képviselő fajtáinak és 
a Florimond Desprez saját vonalainak felhasználásával a régió környezeti, éghajlati és gazdasági adottságaihoz legjobban alkalmazkodó új, eredményes fajták fejlesszen, vezessen be és terjesszen el. 
Az Isterra Kft. zárt szaporítási rendszerében a szántóföldön előállított vetőmagvak a cég kiemelt partnerei által üzemeltetett, minőséget garantáló vetőmagüzemeiben dolgozzák fel és fémzárolják. A társaság kereskedelmi politikája két bázisra épül. Az egyik az anyacégen belüli vetőmag-értékesítés: a testvérvállalatokkal együttműködve az értékesített vetőmagból előállított végtermék visszavásárlása (sörárpa, őszi búza) az Axereal Hungaryn keresztül. Az üzletpolitika másik bázisa a szabadpiaci értékesítés mezőgazdasági integrátorokon, vetőmag-kereskedőkön keresztül.
A szakmai fórumon Baráth János arra is felhívta a közönség figyelmét, hogy a francia búza gyűlöli a késői vetést, azonban ha a gazdák azt szeptember végén, október elején elvetik, csodákra képes. A megfelelő vetésidő szóba került a táblabemutató alkalmával is, amit az Isterra vetőmag-értékesítési vezetője, Sklánicz Rudolf tartott.

Isterra-fajták a gyakorlatban

A szakember szerint a munkálatok tervezésénél törekedni kell a korai vetésre, mert ezekből a fajtákból csak korai vetéssel lehet kihozni azt a potenciált, amely bennük van. Az optimális időben, alacsony hektáronkénti csíraszámmal vetett búzák kezdeti fejlődése gyorsabb, a kikelt növényállomány egyenletesebb. Kései vetés esetén a bokrosodás kevésbé lesz intenzív, ami terméscsökkenéshez is vezethet.

A táblabemutatón a tápanyag-utánpótlás is szóba került. Ősszel csak minimális mennyiségű nitrogén kijuttatása javasolt, de akár el is hagyható. Tavasszal háromszori osztott fejtrágyázással nagy termés és magas minőség érhető el. 
Az első fejtrágyázást kora tavasszal, a vegetáció elején, a másodikat szárba induláskor, a harmadik kezelést a zászlós levél megjelenésekor javasolt elvégezni.

A fajtabemutatón debütált hivatalosan a cég Basilio fajtája is. Ez egy korai, extra termőképességű, magas fehérjetartalmat és stabil malmi minőséget produkáló fajta, amely jól alkalmazkodik a legkülönbözőbb talaj- és klimatikus viszonyokhoz. Nagy előnye, hogy az elmúlt években komoly károkat okozó sárgarozsdának, levélrozsdának és szárrozsdának ellenáll. A lisztharmatra jobban, a kalászfuzáriumra közepesen érzékeny.

 




Szerző: Tóth Krisztina Agrárunió

Címkék: gazdák, búza, őszi búza, fajtabemutató, Isterra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több pénzt akar keresni? Akkor ideje, hogy megtanulja az őszi ...

Tavasszal a vegetáció megindulásakor a legfontosabb feladat az őszi búza és a repce nitrogén fejtrágyázásának ...