TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Alkalmazkodó kukoricahibridek

Alkalmazkodó kukoricahibridek

Növénytermesztés - 2019.03.07

A változó igényeknek megfelelően a szuperkoraitól a középérésűig Az elmúlt évek és a jelen legnagyobb kihívását a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek jelentik, melyek nemcsak a tavaszi és nyári forróságban és a hektikus csapadékeloszlásban jelentkeznek, hanem a különböző kórokozóknak is kedvező körülményeket nyújtanak. Ezért feladatunk, hogy olyan hő- és szárazságtűrő növényeket állítsunk elő a gazdáknak, melyek megfelelő betegségtoleranciával is rendelkeznek.

Szuperkorai: ha sietős a dolga

A Gabonakutató ezekre az igényekre is széles portfólióval tud válaszolni. A szuperkorai éréscsoport tagjai kiválóan alkalmasak fővetésben oda, ahol fontos az augusztus végi, szeptember eleji betakarítás, illetve a megkésett vetések növényei is kikerülhetnek ebből a csoportból. A GKT 211 és GKT3213 hibridjeink kiválóan megfelelnek ezeknek a feltételeknek, alkalmasságukat nemcsak a gazdák, hanem az állami fajtaminősítő rendszer is elismeri, hiszen standardként használják mindkettőt. Másodvetésben – akár árpa után vetve – alkalmasak szilázs előállítására is, azonban a biztonságos termeléshez az állományt tudnunk kell öntözni.

Igen korai: aszályt megelőzve

Az igen korai, FAO 200-as csoportból a kiváló alkalmazkodóképességű és egészséges csővel rendelkező Saroltát kell megemlíteni, amelyből biovetőmag is rendelkezésre áll, illetve termése étkezési célokra is alkalmas, ugyanis jó grízkihozatalú. A GKT 288 jó terméspotenciállal rendelkezik, magas termetű, korai virágzású hibrid. Korán betakarítható silóhibridnek is alkalmas. Ezek az igen korai éréscsoportú hibridek a korai virágzásukkal és jó vízleadásukkal érdemelnek figyelmet a gazdák részéről. A korai virágzás miatt képesek elkerülni a júliusi légköri aszályt, amely megöli a pollent és a bibét is, így a terméskötést veszélyezteti.

Korai: kiváló minőség

A FAO 300-as éréscsoportban kiemelkedő hibridjeink a GKT 372, a GKT 376 és a Szegedi 386. Vízleadásuk jó, aszálytűrésük kiváló és természetesen szárszilárdságuk is megfelelő. A GKT 372 virágzik a legkorábban a hibridek közül. A GKT 376-ot az intenzívebb területekre ajánljuk, egészséges, kemény szemű termést produkál. A Szegedi 386 kiváló ár-érték arányú hibrid, mely az extenzív gazdálkodású helyeken jól szerepel.

Középérésű: kettős célra is

A középérésű csoportot a GKT 414 és KENÉZ DUO hibridje-ink képviselik. A GKT 414 kettős hasznosításra is alkalmas, szilázsként is betakarítható. A KENÉZ DUO hibridünk a BASF által bevezetett DUO System technológiában használható, ami 
a cikloxidim hatóanyagú herbicid, valamint az erre a hatóanyagra rezisztens kukoricahibrid együttes használatát jelenti. Ennek 
a technológiának köszönhetően más gyomirtó szerekre rezisztens, agresszív fenyércirokkal fertőzött táblák is megtisztíthatóak vele.

A jövőben a hibridportfóliónk bővülni fog más DUO System technológiára alkalmas hibridekkel a szuperkorai és a korai éréscsoportban is.

Silóhibridek: remek beltartalom

A szarvasmarha-takarmányozásban fontos szerepe van a kiváló minőségű szilázsnak, akár tejelőtehén-, akár húsmar-hatenyésztéssel foglalkozunk. Intézetünk két silóhibriddel áll a gazdálkodók rendelkezésére. A Szegedi 521 késői érésű, kettős hasznosítású hibridünk, mely már régóta bizonyít a hazai piacon a gazdák nagy megelégedésére. Legújabb hibridünk, 
a GK Silostar 2017-ben kapott állami elismerést, és jelenleg mint próbastandard szerepel a FAO 400-as Nébih-silókísérletekben. Nemcsak az emészthetőszárazanyag-termelése kiváló, hanem csőfuzáriummal szembeni toleranciájával is kiemelkedik a versenytársak közül.

kukorica

Kukoricahibridjeinkkel kapcsolatban még több információt találnak honlapunkon (www.gabonakutato.hu).

 

Dr. Nagy Zoltán
Gabonakutató Nonprofit Kft.

Címkék: kukorica, hibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...