TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
„Teszt nélkül győzött meg”

„Teszt nélkül győzött meg”

Növénytermesztés - 2019.05.21

Gyakorlati tapasztalatok az Arysta Multoleo biostimulátorával Sokszor hallani a termelőktől, hogy egy adott termesztéstechnológiával szinte elérték 
a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami többre van szükségük. De mi lehet ez a plusz? Molnár István zalai termelőt kérdeztük, gazdaságukban hogyan 
és mivel tudtak terméstöbbletet, minőségi javulást elérni.

 – Két család által közösen vezetett agrárvállalkozásunk 2200 hektár területen gazdálkodik. A birtokaink zalai erdőtalajokon találhatók, ami nagyobb részt kötött és kisebb százalékban homokos területeket foglal magába. Átlagosan 14 aranykoronás földjeinken 800 hektáron őszi búza, 200 hektáron árpa, 500 hektáron repce, 400 hektáron napraforgó, 200 hektáron kukorica és a fennmaradó területeken tavaszi árpa termesztése folyik. Egy ponton be kellett látnunk, hogy az alkalmazott termesztéstechnológiai elemek kevésnek bizonyultak, ha további termésnövekedést szeretnénk elérni. Tizenéve hallottunk először az Arysta Multoleo biostimulátoráról, melynek az alapja egy tengerialga-szűrlet. Egy franciaországi szakmai utazás során saját magam is láthattam az „algaszüretet”: a farmerek talicskával hordják ki a földjeikre ezt a szépnek nem mondható masszát. Ez az alga rendkívül szélsőséges ár-apály stressznek van kitéve, amit egyetlen más növényzet sem élne túl. Az Arysta biostimulátorainak ebből az algából kivont szűrlet (GA-142) az alapjuk.

Később a készítmény meggyőző eredményeit megismerve döntöttünk az alkalmazás mellett, és minden kételkedés nélkül, azonnal üzemi méretekben építettük be a termesztéstechnológiába.

Eleinte a napraforgó még nem volt a vetésszerkezet része, így az első né­­hány évben csak repcében alkalmaztuk a Multoleo-t. Nem végeztünk tesz­teket, nem volt kontrollterület, nem volt konkrét összehasonlítási alapunk sem, azt azonban láttuk, hogy a termés stabilizálódott, sosem csökkent, sőt többségében növekedést értünk el mind minőség, mind mennyiség terén. Aztán a 2000-es évektől már a napraforgó termesztéstechnológiai elemévé is vált a Multoleo. Zalai viszonylatban a 3,5-3,8 tonnás napraforgó-termésátlaggal nagyon elégedettek lehetünk.

 – Mit érdemes tudni a Multoleo hatásmechanizmusáról?

 – Összetétele az alga GA 142 szűrlet, bór és nitrogén. A rendkívül szélsőséges ár-apály kitettség miatt az algában olyan, nagy mennyiségben jelen lévő molekulákat mutattak ki, amelyek a növényben az anyagcsere-folyamatokban vesznek részt, és a tápanyagfelvételért és -szállításért felelős enzimek működésére vannak serkentő hatással. Ilyenek az időjárási tényezők vagy a gyomirtó szer által okozott stressz. Amíg a tenyészőcsúcs zöld, a készítmény képes kifejteni hatását. 
A tá­­­­­­­nyérdifferenciálódás időszakában ki­­juttatva az anyagcserefolyamatokra hatva közvetlenül befolyásolja a tányérátmérőt. Csillagbimbós állapotban a terméskötődésben van nagy szerepe, ugyanis a napraforgó hajlamos a tányér középen nem berakódni. Kiküszöböli a hőstresszt, a terméselrúgást gátolja. Hatására 8-13 százalékkal képes többet teremni a napraforgó.

 – Hogyan történik a kijuttatás?

 – Szerencsére a keverhetőségnek nincs külön kritériuma, így sem a kijuttatási technikán nem kellett változtatnunk, sem külön eszközbeszerzésre nem volt szükség. Egy menetben kijuttatható más szerekkel. Javaslat szerint a tankmixben az utolsó elem legyen. Nem mindig könnyű összehangolni a különböző kezelések idejét, mert az időjárás és a növény fenológiai állapota szabja meg számos növényvédelmi művelet pontos napját. 
A Multoleo-t mi csillagbimbós állapotban juttatjuk ki egyszer 2 liter/hektár dózisban. Arra mindig figyelünk, hogy a legoptimálisabb körülmény esetén kezeljük a növényt.

 – Milyen tapasztalatai vannak a készítmény használatával? Tudna példát mondani?

 – Tavaly, egy kifejezetten esős időszakot követően a gyomirtó szer nagyon megfogta a napraforgót. A növények borzalmas állapotban voltak. Már azon gondolkodtunk, talán jobb lenne kitárcsázni a teljes állományt, ám adtunk még egy esélyt neki. A szakirodalom szerint a stresszhatás észlelésekor azonnal, a le­­hető legrövidebb időn belül kell megkezdeni a kezelést. Sajnos abban az időben a munkák nagyon összefutottak, és kicsit késve tudtuk kezelni a napraforgót Multoleo-val, mégis döbbenettel tapasztaltuk a készítmény hatását, ugyanis ezen a táblán takarítottuk be a legmagasabb termést. A Multoleo hatékonyságában semmi kétségünk nem maradt.

 – Milyen befektetés a Multoleo?

 – Ha csak egy mondattal válaszolnék, azt mondanám, százszázalékosan megtérülő. Viszonylag kisebb kiadást jelentenek a biostimulátorok, ám a minőség javulása mellett segítenek kiküszöbölni az időjárási kitettségek vagy a technológiai hibák okozta stresszhatásokat, és biztonságos termelést tesznek lehetővé. Ez a legfontosabb, így bátran merem ajánlani másoknak! Már van olyan gazdatárs, aki azért használja, mert meggyőzték a nálunk elért eredmények.




Szerző: Hornyák Ildikó

Címkék: biostimulátor, Arysta, Multoleo
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án