TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Nitrogénpótlás hatékonyan

Nitrogénpótlás hatékonyan

Növénytermesztés - 2020.04.13

GEOLOMB fej- és lombtrágya-termékcsalád elnyújtott feltáródással A növénytermesztésben a nitrogénpótlás mint a növekedés fő hajtóereje elsősorban a tenyészidő első felében kiemelkedő jelentőségű. Ezért a környezetvédelmi szempontokat és az adott fenológiai fázist is figyelembe vevő nitrogénszint-szabályozás fontos technológiai kérdés.

A nitrogén hiánya, de a túladagolása is jelentős gazdasági, egészségügyi és környezetvédelmi problémákat idézhet elő. A kijuttatott nitrogénműtrágyák mennyiségének és a kijuttatás idejének optimalizálása kulcskérdés a környezetszennyezés elkerülése, a minőségi végtermék és a meg­­­felelő profit elérése érdekében.

Ismert probléma, elsősorban a nitrogénműtrágyáknál, hogy a kijutatott hatóanyag jó részét a növények nem hasznosítják, a talajban annak akár 40-50%-a is elvész, ami egyben környezetvédelmi gond is, hiszen a vizek nitrátosodását, a levegő szennyeződését okozza.

Készítményeink a nitrogént gyorsan felvehető karbamid és nyújtott hatású, lassú feltáródású mono-, di- és trimetilén-karbamid, metilol-karbamid, metilén-karbamid-triazon vegyületek elegyeként tartalmazzák csapadékmentes, tiszta vizes oldat formájában. A fenti vegyületformák a talajban biológiai úton, a szerkezetük méretének és a talaj biológiai aktivitásának függvényében különböző időtartam alatt bomlanak le, s alakulnak át a növény által felvehető ammónium- és nitrátformává, s ezáltal több héten keresztül fokozatosan nyújtanak nitrogénforrást.

A gyors és a nyújtott hatású nitrogén tápelemformát tartalmazó műtrágyaoldat felhasználása elsősorban az intenzív vegetatív növekedési fázisban javasolt, amikor is segítségével talajon és lombon keresztül is nagy hatékonyságú növénytáplálást tudunk biztosítani a fokozottabb nitrogénigény kielégítésére. Kiemelt szerep jut az ilyen típusú termékeknek csapadékmentes, száraz tavasszal, amikor a szilárd nitrogénműtrágyák nem tudnak beoldódni a talajba.

A termékcsalád stratégiai tagja a magas nitrogéntartalmú GeoLomb General N26, amely kiegészül adott növénykultúrák mezo- és mikroelemigénye szerinti növényspecifikus összetételű tagokkal.

nitpotltabl

Ezek a termékek a speciális nitrogénforma mellett mezo-, mikrotápelem-forrást is nyújtanak, amivel fej- és lombtrágyaként is hatékony visszapótlást tudunk biztosítani levélen és talajon keresztül is, szántóföldi, zöldség-, gyümölcs- és gyepkultúrákban.

Szilárd műtrágyák fejtrágya-kiegészítőjeként az őszi szántóföldi kultúráknál kora tavasszal elsődleges szerepe van a nyújtott feltáródású, folyékony N-műtrágyának a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben kijuttatva.

Termékeinkkel lombtrágyaként a ve­­­ge­­­tatív növekedés és a termésképzés fázisában is biztosítható a nitrogén- és a növényspecifikus mezo-, mikroelem-kiegészítés. A lombtrágyázás serkentően hat a gyökérnövekedésre, ezáltal fokozódik a talajból történő tápanyagfelvétel is.

Kora nyári aszályos időszakban öntözés hiányában a szárazságeredetű tápanyagfelvételi zavarok esetén a lombtrágyázás az egyetlen lehetséges mód a károk csökkentésére.

A GeoLomb készítmények hatásvizsgálatát tenyészedény-kísérletben az MTA ATK Mezőgazdasági Intézete Martonvásáron végezte el búza jelzőnövényen, s ugyanitt történtek kisparcellás kísérletek kukoricában is.

2017–19 években az ország több területén történtek őszi búza, repce, kukorica és napraforgó szántóföldi kísérletek, amelyek pozitív eredménnyel zárultak.
2017-ben a balatonfőkajári MAG-RO Kft. szántóin végeztek egyszeri kezelést a GeoLomb General N26 (10 l/ha) és a GeoLomb Kalászos N20+Mg,S,Cu (8 l/ha) készítményeinkkel, szárnövekedés-zászlóslevél megjelenése fenológiai fázisban. A hozamnövekedés 14 és 7%-os volt, és a minőségi paraméterekben is kedvező hatás mutatkozott. Jól érzékelhető volt a különbség a GeoLombbal kezelt növények javára mind a szár, a levélzet és 
a kialakuló kalászok színében, juvenilitásában, mind az erősebb gyökérzetben.

A 2018-as martonvásári kukorica kí­­­­sér­­­­leteknél a betakarított szemtermés mennyisége nőtt a GeoLomb Kukorica N24+Zn lombtrágyánkkal történt permetezések hatására. A legnagyobb hatást 
a 6-7 leveles korban, 20 l/ha dózissal el­­­­­­­­­végzett permetezés eredményezte. Ez közel egy tonnával (0,98 t/ha; 12%) nö­­­­­velte a cinkkel rosszul ellátott, foszforral viszont igen jól feltöltött talajon a termést. Az egy héttel később, nagyobb levélfelületre kijuttatott féldózisú (10 l/ha) lombtrágya szintén szignifikánsan növelte a szem mennyiségét a kontrollal összevetve, a többlet 0,62 t/ha (7,6%) volt.

Bővebb információ termékeinkről weboldalunkon (www.geosan.hu) és termékforgalmazónktól, az Attend SA Kft.-től 
(www.attendsa.hu, office@attendsa.hu) kapható

Címkék: lombtrágya, nitrogénpótlás, nitrogénszint-szabályozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...