TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Terítéken a tavaszi vetésűek

Terítéken a tavaszi vetésűek

Növénytermesztés - 2020.10.29

Egészséges, nagy termést adó fajták a Gabonakutatótól A Gabonakutató Nonprofit Kft.-ről sokaknak valószínűleg az őszi vetésűek, különösen az őszi búza jut az eszébe, de kínálatukban egyre erősödik a tavaszi növények (kukorica, napraforgó, szója, cirok) részaránya is. Ezekről és az új fajtákról szólt a szeptember 9-én Kiszomboron megtartott szakmai nap és fajtabemutató.

A rendezvényt megnyitó Wágner József ügyvezető igazgató elmondta, a tavaszi növények nemesítése kapcsán is tudnak olyan újdonságokkal szolgálni, amelyek felkeltik a termelők figyelmét. Bevezetőjében kiemelte, az idei nehéz, rendhagyó évben a most betakarított őszi vetésűek igen jól vizsgáztak, egyaránt jó képet mutattak a termés mennyisége és az állományok egészségi állapota alapján is. Ez a már fémzárolt vetőmagtételekre is igaz, amelyek csírázóképessége kedvező.

Kukorica

A tavaszi növények kapcsán először a ku­korica került terítékre, amelyről dr. Nagy Zoltán kukoricanemesítési osztályvezető adott tájékoztatást. Elmondta, hogy bár a Gabonakutató kukoricafajtái inkább a korai és szuperkorai szegmensben ismertek Magyarországon és Európa-szerte, céljuk, hogy minden éréscsoportban tudjanak hibrideket ajánlani a gazdálkodóknak. Véleménye szerint ezek a legnagyobb arányban termesztett 300–400-as éréscsoportban is megállják a helyüket. Kiemelte az újonnan állami elismerést elnyerő GK Bajnok szemeshasznosítású, 390 FAO-számú, nagy termőképességű hibridet, amelyet elsősorban intenzív termesztéshez ajánlott. A tömegtakarmányként felhasználható, silózásra ajánlott fajtáik között újdonság a GK Lehel, amely 450 FAO-számú, nagy zöld- és szárazanyagtömeg képzésére alkalmas hibrid. Mindkettőre igaz, hogy növénykórtani tulajdonságaik kedvezőek, ami egyre fontosabb szemponttá válik. A Gabonakutató fejlesztéseiben nagy hangsúlyt kap a gyomirtószer-rezisztens fajták fejlesztése is, ami megkönnyíti a védekezést az egyszikű gyomnövényekkel szemben. A legújabb Duo-hibridjük a 3213 Duo szemes hasznosítású hibrid kukorica. Ugyancsak kiemelt figyelem irányul a fejlesztések során a humán élelmezésben felhasználható hibridek fejlesztésére is, amelyek alapanyagul szolgálhatnak a gluténmentes élelmiszerek előállításában.

Egyre növekvő figyelmet kapnak a ku­koricát fertőző toxintermelő gombafajok. A témával kapcsolatban dr. Mesterházy Ákos elmondta, hogy bár léteznek fungicides kezelési lehetőségek, ezek eredménye nem megbízható. Ezért pillanatnyilag kizárólag a rezisztencianemesítés áll a rendelkezésünkre a védekezés során. Kiemelte, hogy máris léteznek olyan GK- kukoricahibridek, amelyek a káros toxintartalomért felelős mindkét Fusarium-faj és az Aspergillus flavus ellen is jó ellenállóságot tanúsítanak, biztosítva ezzel 
a termény relatíve nagyon alacsony toxintartalmát.

Napraforgó és szója

A Gabonakutató napraforgó-nemesítését Szakál Márk nemesítő mutatta be a hallgatóságnak. Előadásában kiemelte a legújabb hibrideket, így a GK Petrus CLP-t. 
Ez a Clearfield® Plus gyomirtási rendszerbe tartozó, igen magas genetikai terméspotenciállal rendelkező, korai, középmagas fajta, amelynek olajtartalma magas, akár 48-50% is lehet.

A legújabb hibrid a GK Milia CL, amely Clearfield®-gyom­irtású, korai, magas termőképességű, ala­­­­­­csony szármagasságú, akár extrém, 50-52%-os olajtartalom elérésére is képes.

Már a rendezvény megnyitójában is elhangzott, hogy a Gabonakutató neve jól cseng a szójapiacon. Ezt támasztotta alá előadásában Jakab Tímea nemesítő, aki az új nemesítésű szójákat mutatta be. Ezek közül a legújabb, ebben az évben állami elismerést elnyert a GK Mátka, amely közepes tenyészidejű, folyton növő, jól bokrosodó fajta, kiemelkedő terméspotenciállal. A GK Spirit, amely 2019-ben nyerte el az állami elismerést, szintén középérésű, korlátlan növekedésű, magas habitusú fajta.

Cirok

A Gabonakutató régóta komoly energiákat fektet a ciroknemesítésbe. A széles portfólióról dr. Palágyi Andrea takarmánycirok-csoportvezető adott tájékoztatást, kiemelve, hogy a perspektivikus növény vetésterülete világszerte növekszik. Népszerűsége, versenyképessége rendkívüli alkalmazkodóképességén és termésbiztonságán alapul, ezek a tulajdonságok pedig a változó környezeti körülmények közepette felértékelődtek. Kínálatukból kiemelte a legújabb GK Erzsébetet, amely fehér magvú, korai érésű szemescirok. A fajta remekül alkalmazkodik, így akár extenzív körülmények között is nagy biztonsággal termeszthető.

A bemutató a járványveszélyes időszak ellenére jelentős számú érdeklődőt vonzott, ami jelzi, hogy fokozott figyelem irányul a Gabonakutató munkájára.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, szója, Gabonakutató, cirok, kukorcia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...