TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Biztosra menne? Vessen cirkot!

Biztosra menne? Vessen cirkot!

Növénytermesztés - 2020.11.04

Az átlagos vagy gyengébb adottságú területeken a kukorica termesztése évről évre kockázatosabb, emiatt kitűnő alternatíva lehet a cirok. Az Európában legbővebb cirok-fajtaválasztékkal rendelkező Euralis szeptember elején Nagykőrösön tartott szakmai napot, ahol erről az újra felfedezett szántóföldi kultúráról számos új és értékes információt kaptak a megjelentek.

Az egyre szélsőségesebb, kiszámíthatatlanabb időjárás, a kevesebb vagy éppen túl sok, de rossz eloszlású csapadék, illetve az egyre forróbb nyári napok növelik a növénytermesztők kockázatát. Ezt újságíróként is megtapasztaltam, hiszen a nagykőrösi határban az autóm el is akadt a dűlőúton a lábszárközépig érő futóhomokban, amikor megpróbáltam megközelíteni a szakmai nap helyszínét. A házigazda Farsang Jánosnak ilyen körülmények között kell megtermelnie 
a takarmányt a tejelőállománynak. A táblaszemle során láthattunk egymás mellé vetett cirok- és kukoricatáblát is, és míg 
a kukorica megsínylette, hogy kevés volt a csapadék, a cirok elég jól tartotta magát, a silónak való is szépen zöldellt, ami fontos követelmény a jó siló készítésekor.

A jövő kukoricája?

A jelentős területen vetett tavaszi kultúrák közül a kedvezőtlen időjárás leginkább a kukorica termelési biztonságát veszélyezteti. Balogh László, az Euralis Kft. junior termékmenedzsere előadásában arra a csöppet sem mellékes adatra hívta fel a figyelmet, hogy gyenge adottságú területeken, aszályos körülmények között a cirok termése legalább 15-20 százalékkal haladja meg a kukoricáét.

Ez annak köszönhető, hogy a pázsitfűfélék családjába tartozó cirok Afrikából származik és kiemelkedő stressz­tűréssel rendelkezik. Szárazságtűrő ké­­­­­­­pességét rendkívüli módon fejlett bojtos gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a ciroklevelek feleannyi vi­­zet párologtatnak el, mint a kukoricáé. A növény aszályos körülmények között viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatását. A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az aszályos időszakok Magyarországon is, így a cirok mellett szól az a nagyon fontos érv is, hogy egységnyi szárazanyag előállításához 30-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. Balogh László elő­adásában arról is beszélt, hogy a cirok szerényebb igényű növény, de ez nem jelenti azt, hogy igénytelen lenne. Termesztéséhez nincs szükség speciális gépre vagy munkaeszközre. A talajra nem kényes, 
a szélsőséges homok- és szikes, valamint a 4,5 pH alatti savanyú talajok kivételével mindenhol termeszthető.

kukoricaescirok

A cirok sokkal jobban boldogul kedvezőtlen körülmények között, mint a kukorica

Vetés

A cirok melegigényes növény, tartósan legalább 11-13 Celsius-fokos talajhőmérsékletet igényel. Éppen ezért a vetésére leghamarabb április végén kerülhet sor, ami szemes cirok esetében május közepéig tarthat, silóciroknál pedig akár május végéig kitolódhat. Ez egyben azt is jelenti a gazdák számára, hogy a silócirok még az őszi takarmánykeverékek betakarítása után is vethető, így egy tábláról kétszer takarítható be teljes értékű takarmány. 
Az optimális kivetett tőszám a szemes cirok esetében 260-300 ezer szem/ha, silócirok esetén 180-220 ezer szem/ha. Sortávolság silócirok esetében 76 cm, szemesnél lehet 45 cm is.

Tápanyagellátás, növényvédelem

A cirok tápanyagigénye némileg alacsonyabb, mint a kukoricáé, azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez a szükséges tápanyagot biztosítani kell: nitrogénből 80-100 kg/ha, foszforból 60-70 kg/ha, káliumból 70-90 kg/ha mennyiséget. Nem szabad azonban túlzásba esni, mert a túl sok nitrogén egyrészt növeli a silócirkoknál a megdőlés veszélyét, másrészt meg nem térülő beruházásként rontja a gazdálkodás jövedelmezőségét.

A cirok gombaölő szeres kezelést nem igényel, gombás megbetegedésre nem hajlamos, kártevők jellemzően nem károsítják, gyakorlatilag toxinmentesen betakarítható a termés.

Betakarítás

Az április végén-május elején vetett szemes cirkok betakarítása általában szeptember második dekádjára esik (időjárás függvényében szeptember 10–25.) Az időben vetett silócirkok betakarítása jellemzően augusztus közepétől szeptember közepéig tart. Ekkor a növény szárazanyag-tartalma megközelíti a jó minőségű erjedéshez szükséges 30 százalékot. A betakarítás helyes időpontjának megválasztásában segítenek hibridspecifikus külső indikátor jelek (például levélszáradás, szemek érettsége).
A következő számunkban a BMR típusú silócirokról lesz szó.

cirok

Az Euralis cirokfajtái kiváló állapotban várják a betakarítást




Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, tápanyagellátás, Euralis, vetés, kukorica, növéyvédelem, cirok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Okosabb szántóföldi kultivátort szeretne?

Művelje olyan mélyen a talajt, amennyire szükséges, és olyan sekélyen, amennyire lehetséges