TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Kevesebb dohányt vesz át a termelőktől az idén az ULT Magyarország

Kevesebb dohányt vesz át a termelőktől az idén az ULT Magyarország

Növénytermesztés - 2016.02.17

Jelentősen csökkenti dohánytermelő területeit, valamint a gazdálkodóktól átvett termésmennyiséget az idén az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. - közölte az amerikai Universal Corporation nyíregyházi dohányfeldolgozójának vezérigazgatója a termelők részére szervezett fórumon kedden, Nyíregyházán.

Bittner Imre ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy az egész világon emelkednek az eladatlan dohánykészletek, a nyíregyházi feldolgozónak is készletproblémái keletkeztek a korábban felvásárolt és beraktározott dohány miatt.
Tavaly összesen 6100 tonnányi Virginia és Burley típusú dohányt termeltetett és vásárolt fel a többségükben szabolcsi szerződéses termelőktől a cég, harminc százalékkal kisebb mennyiséget, mint két évvel ezelőtt. Ennek ellenére a 2014-es és a 2015-ös termés nagy része még a raktárakban van eladatlan készletként - jelezte a vezérigazgató.
Bittner Imre elmondta, az idén a Virgina esetében várhatóan 1500-1600, a Burleynél 500-550 hektáros területre fognak szerződést kötni a termelőkkel, korábban a szerződött termőterület 2800, illetve 1200 hektár volt. Az ULT által átvett mennyiség is csökken 2016-ban: Virginiából a korábbi 5500-6000 tonnához képest az idén 3500 tonnát, míg Burleyből az átlagos 2500 tonna helyett csak 1000 tonnát vásárol meg a termelőktől a cég.
A fórumon a vezérigazgató hangsúlyozta, a társaság 2016-ot átmeneti évnek tekinti, a csökkentett területek ellenére minden eddigi termelővel szerződni akarnak. Tájékoztatása szerint az ULT a termelői területeket az elmúlt három évi átlagtermelés alapján korrigálja, valamint a kormány segítségével megpróbálják elérni, hogy a nagy multinacionális vevők visszatérjenek a magyarországi dohánypiacra.
Amennyiben 2017-re nem sikerül visszaemelni a korábbi területi és termelési volument, akkor jövőre tovább romlik a helyzet, hiszen az ULT Zrt. "egész biztosan" nem köt termelési szerződéseket a Burley dohányfajára - szögezte le Bittner Imre, hozzátéve, hogy ez a legtöbb kistermelőt érinteni fogja.
A vezérigazgató ugyanakkor jelezte, az intézkedés érinteni fogja a Virginia fajta területeit is, így - ha nem lesz pozitív változás -, körülbelül 2000 tonna átvett mennyiségre lehet számolni 2017-ben.
A nyíregyházi fermentáló ennek a mennyiségnek a többszörösét is fel tudja dolgozni, a kapacitáscsökkenés miatt viszont kényszerűségből "újabb fájó lépéseket" jelent be a cég, azaz valószínűleg megszünteti a dohányfeldolgozást - közölte Bittner Imre.
Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke a fórumon elmondta, megdöbbent a feldolgozó döntésén, bár már évek óta tudott volt, hogy az ULT-nek piaci problémái vannak. A Madosz kiáll a termelők változatlan nagyságrendű területéért, ennek érdekében a szervezet pedig a hazai és az európai illetékeseket is megkeresi - közölte.
Az elnök arra kérte az ULT vezetését, hogy gondolja át a döntését. Megjegyezte, az egyik évről a másikra véghezvitt radikális területi és mennyiségi csökkenés komoly problémákat okoz a termelőknek, amire a 2016-os termelési év tervezésekor nem gondolhattak. Rámutatott: azok a termelők, akik komolyan gondolták az idei termelési évet, már megvásárolták például a növények neveléséhez szükséges fóliát és tőzeget, lekötötték a termeléshez szükséges energiaforrásokat is.
A dohánytermelés Magyarországon mintegy húszezer embert foglalkoztat, főként a termőterület mintegy 80 százalékát adó kelet-magyarországi térségben.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.