TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Hogyan használható a cirok?

Hogyan használható a cirok?

Növénytermesztés - 2021.05.28

Élelmiszer- és takarmányipari lehetőségek a nemesítők tolmácsolásában A nagy sikerű téli rendezvényt követően, április végén ismét online cirokkonferenciát tartott a 2016-ban alapított Sorghum ID szakmaközi szervezet és a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara. Az előadások ezúttal az itthon is egyre népszerűbb, újra felfedezett növény ipari felhasználási lehetőségeire fókuszáltak. Ezekről számolunk be következő oldalainkon.

A cirok a gyengébb talajokon is jól teljesít

drpalagyiandrea removebgdr. Palágyi Andrea

 

A magyarországi cirok-termőterületekről és termesztett fajtákról beszélt előadásában dr. Palágyi Andrea, a közelmúltban a MATE alapítványi tulajdonú gazdasági vállalatává vált Gabonakutató Nonprofit Kft. ciroknemesítési csoportvezetője. A magyar nemesítőház 23 növényfajjal foglalkozik, és mintegy 100 regisztrált fajtával rendelkezik, a ciroknemesítés pedig 50 éves múltra tekint vissza. Természetesen kizárólag saját, GK cirokvetőmagot forgalmaznak, és jelenleg 14 regisztrált hibridjük van. Évente 50-80 hektáron foglalkoznak cirokvetőmag-előállítással. Előnyben részesítik a hazai viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajtákat, és elsősorban a korai érésidejű hibridek terén mondhatók erősnek.

Dr. Palágyi Andrea kedvező fejleményként értékelte, hogy a magyarországi termesztés gerincét adó kisebb (1–10 hektáros) családi gazdaságok mellett immár a magas szintű precíziós technológiával dolgozó, kiváló minőségű tömegtakarmányt előállítani kívánó nagyüzemek is megjelentek a termesztésben. Véleménye szerint a cirkot nálunk a humuszos homoktalajokon lenne érdemes még jobban elterjeszteni, vagyis a gyengébb adottságú területek meghódítását kellene célul kitűzni (itt elsősorban 
a Duna–Tisza köze, illetve a Nyírség jöhet számításba).

A Gabonakutató a 2015–2021 közötti időszakban komoly felfutást tapasztalt a cirokvetőmag-forgalmazásban. Mindez összefüggésben áll azzal, hogy a magyarországi termőterület a két-háromszorosára nőtt alig fél évtized alatt. A szegedi nemesítőház fajtái ennek a területnek a 15 százalékát foglalják el, ami – az egyre élesebb versenyt is tekintve – figyelemre méltó eredmény. 2021-ben három újonnan elismert hibriddel jelentkeznek. A GK Ilona a korai éréscsoportba tartozó szemes cirok, nagy termésre (9,5–10,5 t/ha) képes, alacsony tannintartalmú és jó állóképességű. A GK Harmat szintén a korai éréscsoporthoz tartozó szudánifű, nagy zöldterméssel (110-130 t/ha, két-háromszori kaszálás), kiváló bokrosodóképességgel és jól emészthető, vékony szárral és levéllel. 
A GK Péter pedig egy középkései éréscsoportú silócirok, amely nagy zöldtömeggel rendelkezik (80-85 t/ha), nagy növésű (350-380 cm), ugyanakkor kiváló állóképességű és a homoktalajokon is jól termő növény.

AcsKatalin IMG 9098Ács Katalin

 

A Gabonakutató nemrég kezdte meg – GK Food márkanéven – a saját fejlesztésű, cirokőrleményeket is tartalmazó lisztkeverékek, gluténmentes, illetve puffasztott és egyéb termékek gyártását, forgalmazását. Ezek bemutatására vállalkozott Ács Katalin élelmiszer-innovációs laborvezető, kiemelve, hogy az élelmiszeripar nagy nyitottságot mutat az átlagostól eltérő tulajdonságú, egészségmegőrző vagy funkcionális jellegű gabonatermékek – köztük a cirok – iránt. Minderre ugyanis komoly fogyasztói igény mutatkozik, hiszen világszerte 2-3 százalékra tehető a gluténallergiában, gluténérzékenységben (cö­­­liákiában) szenvedő emberek aránya, és további jelentős felhasználók lehetnek az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedők is.

A GK Food termékeket a nemesítőház FARMSUGRO 180 nevű, középkései érésű, fehér magvú cirokjára alapozva fejlesztették ki, és ez a döntésük utólagosan is helyesnek mondható. A cirok amellett, hogy gluténmentes alapanyag, magas rost- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, de magas az antioxidáns-kapacitása is, ráadásul nincs kellemetlen mellékíze. Az élelmi célú magyar cirokszabvány által előírt, maximum 0,9 százalékos tannintartalmat és minimum 9 százalékos fehérjetartalmat magabiztosan teljesíti. A cirokból készült teljes ki­­­őrlésű liszt hosszan, akár egy évig is el­­­tartható avasodás nélkül, sokoldalúan felhasználható, és technofunkcionális tu­­­­­­lajdonságai alapján a kukorica- vagy rizsliszthez mérhető. A Gabonakutató az elmúlt esztendőben megnégyszerezte 
az ilyen termékei eladását, és annak ellenére is bizakodva tekint a jövőbe, hogy a cirok malmi és egyéb feldolgozásával egyelőre kevesen foglalkoznak idehaza.

gkhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Évtizedek óta intenzív a fejlesztés

RGT ICEBERGG 2

Az RAGT részéről a fajtakutatásról és innovációs tevékenységről tartott előadást Szemerits Balázs fejlesztőmérnök. A francia vállalat közel négy évtizede, 1983 óta foglalkozik ciroknemesítéssel és -kereskedelemmel, és a jelenleg is folyó 45 kutatási programjából 2 irányul erre a növényre (a szemes, illetve biomassza- és silótípusú cirkokra). Az RAGT az éves forgalma 18 százalékát költi K+F-re, nem véletlen tehát, hogy számos kiváló hibriddel tudott szolgálni már eddig is a gazdáknak (éves szinten 3-4 új hibridregisztrációval büszkélkedhet).

szemerits balazsSzemerits Balázs

 

A biomassza-típusú cirkok közül az RGT AMIGGO hibridet emelte ki Szemerits Balázs. A középkorai éréscsoportba tartozó, világos vörös szemű növény kifejezetten magasnak mondható (3,5-5 méter), és nagyon jó termőképességgel rendelkezik. Kiváló szárszilárdsága révén a dőlésnek jól ellenáll, és könnyű az eltarthatósága is. Az RAGT által nemesített hibridek ma már gyakorlatilag tanninmentesek, ami természetesen erre a fajtára is igaz.

 

 cirokragt

Bal oldalon az RGT ICEBERGG, jobb oldalon egy átlagos fehérségű szemes cirok

A silótípusú cirkok közül az RGT VEGGA nagyon magas silóbeltartalmi és emészthetőségi mutatókkal bír, így a kukoricasilóval száraz körülmények között is egyenrangú partner a szarvasmarha-állomány táplálása tekintetében. A középérésű csoportba tartozó, fehér szemszínű növény 1,5-2 méter magasságúra nő, ezáltal kitűnő a szárszilárdsága, valamint könnyen és gyorsan betakarítható. Emészthetősége 65-75 százalék, oldható cukortartalma magas (10-20 százalék), akárcsak a rosttartalma (55-65 százalék), fehérjetartalma nagyon jó (7–11 százalék), míg a keményítőtartalma alacsony (18-25 százalék). Ebben 
a csoportban 2022-ben jelenik meg az RGT BIGGBEN nevű újdonság, amely az RGT VEGGA hibriddel mutat hasonlóságot. Növénymagassága 1,5-2 méter, az oldható cukortartalma pedig magas, akárcsak az emészthetősége (75 százalék fölötti). Egy nem BMR cirokhoz képest ez óriási előrelépést jelent a nemesítők szerint.

A szemes cirkok terén az RAGT 100 százalékban tanninmentes, vörös és fehér szemű hibrideket kínál a gazdáknak. Ebben a csoportban a 2013-ban piacra helyezett RGT ANGGY, majd a három évvel később megjelent RGT HUGGO teljesítményére a legbüszkébb a francia vállalat. Szemerits Balázs kiemelte még az RGT ICEBERGG hibridet is, amely nem véletlenül kapta a „jéghegy” nevet, hiszen az (1-től 5-ig terjedő) fehérségi skálán 1,3-es értékkel rendelkezik, és a beltartalmi értékei mellett ez a tulajdonsága is hozzájárul ahhoz, hogy fontos szerepet töltsön be a humán élelmezésben. Az RAGT cirokvetőmagok mindegyike Concep III csávázási technológiával kezelt. Ezenkívül némely hibridek esetében lehetőség lesz egy új, RAGT-fejlesztésű biostimuláló csávázószer kérésére is, amely Fortify névre hallgat. Ez a készítmény humin- és fulvosavak speciális keverékéből tevődik össze, amelyek a növény kelésének és fejlődésének hatékonyságát növelik, jelentős hozamnövekedést eredményezve.

ragthirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Újra reneszánszát éli a ciroktermesztés

dokumentum neve 2

Az EURALIS új lendületet adott Magyarországon a ciroktermesztésnek – erről számolt be előadásában Balogh László, az 1936-ban alapított francia csoport hazai leányvállalata, az EURALIS Kft. termékmenedzsere. A növény nem volt teljesen ismeretlen a magyar gazdálkodók előtt, de a rendszerváltást követően a nagy állattartó telepek megszűnése és a korszerűtlen fajták miatt időlegesen visszaszorult a hazai termesztésben. Mostani reneszánszát segíti, hogy a globális felmelegedés nálunk is egyértelműen növeli a növénytermesztés kockázatát, és az aszályos időjárás a takarmánykukorica termesztésének biztonságát és kiszámíthatóságát is komolyan veszélyezteti. A vetésforgóba könnyen beilleszthető, stressztűrő, szerényebb igényű (nem igénytelen!) cirok pedig megfelelő alternatívaként szolgálhat. Nem véletlen, hogy 2020-ban Magyarországon már körülbelül 35 ezer hektáron termesztettek szemes és 15 ezer hektáron silócirkot.

Balogh LaciBalogh László

 

Balogh László szerint csak az a korszerű cirok, ami biztonsággal termeszthető és betakarítható ha­­zai körülmények között, valamint keresett a ta­­­karmány­iparban és az élelmiszer-feldolgozóknál. Az EURALIS azért is játszott fontos szerepet a magyarországi vetésterület dinamikus növekedésében, mert – más nemesítőházaktól eltérően – nemcsak vetőmagot kínál, hanem a cirokban érintett összes szereplő bevonásával, közösen és komplexen fejleszti a hazai piacot. Mindennek eredményeként ma Magyarországon nem tudnak annyi szemes cirkot előállítani, amennyire igény mutatkozik.

Ami a konkrét fajtakínálatot illeti, elsőként az ES ALBANUS hibridet kell kiemelnünk, amely a fehér színű termése miatt a speciális célpiacokon keresettnek számít. Érés­ideje révén korán betakarítható, és át­­­lag feletti alkalmazkodóképességgel rendelkezik. Erős szára megdőlésre nem hajlamos. A kö­­­­­­­­­­­­­­­­zépvörös szemszínű, nagyon ko­­­rai éréscsoportba tartozó 
ES ARMORIK termőképessége meghaladja a hasonló éréscsoportú hibridek átlagát, és kedvező beltartalma miatt takarmányipari felhasználásra is javasolt. Az ES SHAMAL a bevezetése óta az egyik legnagyobb területen értékesített EURALIS-cirokká vált. Az új generációs, középkorai érésű, vörös szemű hibrid intenzív körülmények között rekord-, akár 11-12 t/ha üzemi eredményre képes. Magas keményítő- és fehérjetartalma révén a termése megfelelő feldolgozás után állati takarmányozásra javasolt. Az ES ALIZE Európában bárhol eredményesen termeszthető. A középkorai, vörös szemű szemes cirok a kiemelkedő évjárati stabilitásának köszönhetően idehaza Nébih-standarddá vált. Jellemzője a kitűnő szárazságtűrés, a gyors vízleadás és a könnyű betakaríthatóság. Jellegzetes vörös színe miatta termése a madáreleség-piacon kifejezetten keresett. Nem szabad kifelejtenünk a felsorolásból a középkorai éréscsoportba tartozó, vörös szemű ES FOEHN hibridet sem, ez ugyanis az EURALIS piacvezető terméke Magyarországon. Termőképessége kiemelkedő, intenzív üzemi körülmények között akár 12 t/ha csúcstermésre is képes.

Silócirok terén a francia cég szintén kiterjedt palettával rendelkezik, és úgy tekint ezekre a növényekre, mint a silókukorica alternatíváira a tömegtakarmány-bázis megtervezésénél. 
Az állattenyésztésben javasolt cirkok lehetnek steril bugás silócirkok vagy bugásak, utóbbiakban a takarmányozás szempontjából teljes értékű szemek találhatók. Mindkét típusban már elérhetők a legújabb nemesítési irányt képviselő BMR típusú silócirkok, amelyek közös jellemzője, hogy belőlük még kiválóbb beltartalmú és emészthetőségű szilázs készíthető. 
A megfelelő fajtaválasztásnál elsősorban azt kell mérlegelniük a gazdálkodóknak, hogy milyen célcsoportot akarnak vele takarmányozni. Aszályos időjárás esetén a vetésforgóba könnyen beilleszthető, stressztűrő, szerényebb igényű (nem igénytelen!) cirok a takarmánykukorica alternatívájaként szolgálhat.

Aszályos időjárás esetén a vetésforgóba könnyen beilleszthető, stressztűrő, szerényebb igényű (nemigénytelen!) cirok a takarmánykukorica alternatívájaként szolgálhat.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: Euralis, Gabonakutató, RAGT, cirok, silócirok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező ...

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel ...