TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Küzdelem a napraforgó 
gombabetegségei ellen

Küzdelem a napraforgó 
gombabetegségei ellen

Növényvédelem - 2016.06.01

A 2015-ös év időjárása a napraforgó vegetációjára is nagy hatást gyakorolt. A tavasz eleji csapadékos időjárást tavasz végi-nyár eleji száraz periódus követte. A nyár folyamán ugyan volt kisebb-nagyobb mennyiségű csapadék, de a rendkívüli hőség következtében ezek hatása jelentősen csökkent, így 2015 nyarát aszályosnak kell minősíteni.

Emiatt az egységnyi területen elért napraforgótermés átlaga jóval elmaradt a 2014-es év átlagától.
Az időjárás négy kiemelten fontos napraforgóbetegségnek kedvezett: Alternaria, Sclerotinia, Phoma, Diaporthe. 
A fehérpenészes rothadás megjelenésének, fertőzési mértékének jelentőségét fokozza, hogy a kórokozó polifág, számos kultúrnövényünk (napraforgó, repce, szója, borsó, bab stb.), gyomnövényünk (példul parlagfű) tartozik a gazdanövényei közé. A helyzetet súlyosbítja a vetésváltási szabályok be nem tartása, a forgatás nélküli talajművelés terjedése, amelyek elősegítik a gombabetegség állandó fertőzését a talajból. A tavalyi időjárás miatt a Sclerotinia mellett az Alternaria is jelentős károkat okozott a napraforgó-állományokban.
A napraforgó kórtani problémái minden évben az adott időjárási viszonyokat kedvelő több betegségből tevődnek össze. Ahogy változnak az egyes évek csapadék- és hőmérsékletviszonyai, úgy változik a napraforgóban fellépő növénypatogén gombák jelentősége is. 2015-ben a Sclerotinia, Alternaria és Phoma volt a meghatározó, gyengébb területeken a Macrophomina phaseolina (hamuszürke szárkorhadás) tüneteivel is sok helyen lehetett találkozni. 2014-ben az Alternaria- és a Sclerotinia-fertőzések voltak jelentősek, viszont a 2013-as a Diaporthe éve volt.
A napraforgó-betegségek komplexitása miatt tehát minden évben számítani lehet és kell a kórtani problémákra. Mivel az időjárás alakulását nagyon nehéz előre megjósolni, szinte lehetetlen egy-egy adott kórokozó ellen célirányosan védekezni. Ezért a védekezés szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy a felhasznált gombaölő szer hatásspektruma minél szélesebb legyen, ezáltal minél biztosabb védelmet nyújtson, bármilyen legyen is az időjárás.
A DuPont készítménypalettáján két ilyen, napraforgóban engedélyezett gombaölő szer is található. Az egyik a DuPont™ Acanto® Plus gombaölő szer, amely két ténylegesen felszívódó hatóanyagot tartalmaz: pikoxistrobint és ciprokonazolt. Ezek ténylegesen mozognak a növényben, ezáltal komplex védelmet biztosítanak még a napraforgó intenzív növekedési szakaszában is. A hatóanyagok hatásmódja és a hatás ideje eltérő a fertőzés időszakában, ami hosszú tartamhatást és széles hatásspektrumot eredményez a szernek. Az említett kórokozók ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik, a napraforgó minden lényeges gombabetegsége ellen védelmet nyújt. Ki kell emelni a minden évben komoly problémákat okozó Sclerotinia elleni hatékonyságát. Az Acanto® Plus kiváló gombaölő tulajdonsága mellett pozitív élettani, úgynevezett zöldítő hatással is rendelkezik. 
A termék univerzalitását a több kultúrában való felhasználhatósága biztosítja (őszi káposztarepce, napraforgó, kalászosok). Kijuttatását elsősorban a korai lomb- és szárbetegségek ellen, a napraforgó intenzív vegetatív fejlődési szakaszában, csillagbimbós állapotig javasoljuk.
A DuPont másik gombaölőszer-ajánlata az Acanto® Sun gombaölő szer kereskedelmi csomag. Az Acanto® és Tanos® gombaölő szerekből álló tankkeverékkel végzett permetezés kiváló hatékonyságot eredményez a napraforgó kórokozói ellen. A csomagban található három hatóanyag révén széles hatásspektrummal – a tányérbetegségek ellen kiváló hatékonysággal –, hosszú tartamhatással és rugalmas felhasználhatósággal rendelkezik. 
A csomag akkor a leghatékonyabb, ha a generatív fázisban (csillagbimbós állapot és virágzás között) történik a kijuttatása.
A napraforgó-állományt a gombabetegségektől teljes mértékben csak úgy óvhatjuk meg, ha a tenyészidőszak alatt két gombaölő szeres kezelést alkalmazunk. Az elmúlt évek kísérleteiben minden esetben hatékonyabb védelmet eredményezett a dupla kezelés, mint az egyszeres. A kétszeres kezelések közül is kiemelt hatékonyságot érhetünk el korai Acanto® Plus és virágzáskori Acanto® Sun kijuttatása révén. Nem mellesleg e kétkezeléses technológia árfekvése kedvező, így az ár-érték aránya a legjobbak között szerepel.
A DuPont további napraforgó-ajánlatai közé tartozik az Express® Plus kereskedelmi csomag, amely az Acanto® Plus gombaölő szer és az Express® gyomirtó szer mellett jelentős árkedvezményt is tartalmaz.

A DuPont-készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!




Szerző: Kmellár-Kürtösi Mónika

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...