TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Jövőbe mutató növényvédelem – BASF Szántóföld Napja rendezvények

Jövőbe mutató növényvédelem – BASF Szántóföld Napja rendezvények

Növényvédelem - 2017.06.25

A BASF hat helyszínen rendezte meg május 23. és június 1. között hagyományos szántóföldi bemutatóit, amelyek közül a szekszárdi rendezvényen az AgrárUnió is képviseltette magát.

A rendezvények programjában ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a cég legújabb innovációinak bemutatására. A cég intenzív fejlesztő munkája évről évre új termékekben, új növényvédelmi technológiai javaslatokban ölt testet, amelyek eredményességét az érdeklődő gazdák a bemutatóparcellákon közelről megtapasztalhatták.

Innovatív termékek a fejlődésért

BASF szántóföldi bemutatóA szekszárdi rendezvényen Christoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője köszöntötte a megjelent gazdálkodó és kereskedő partnereket. Kiemelte: napjaink mezőgazdaságában intenzív változások tanúi lehetünk, ami komoly kihívást jelent a növényvédő szerek gyártóinak és felhasználóinak egyaránt. A növényvédő szerek engedélyezésében további változások várhatók, és az elvárásoknak új, innovatív termékekkel lehet megfelelni. A BASF fejlesztéseivel ezeket az innovatív termékeket igyekszik biztosítani a mezőgazdaság számára.

Christoph Hofmann az együttműködés szükségességére is felhívta a figyelmet, amihez a BASF-ben és a cég szaktanácsadóiban partnerre találnak a gazdálkodók. Az együttműködés célja a közös siker, amihez az új termékek és technológiák hozzásegítik mindkét felet. Példaként a Clearfield® gyomirtási rendszert állította, amely 2005-ös bevezetése után hamar alapvető technológiává vált a napraforgó-termesztésben, és amelynek egy újabb fejlesztés, a Clearfield® Plus adott további lendületet.

Egyedülálló ajánlatok szójában

A szójatermesztők számára új vetőmagoltási lehetőséget és teljes gyomirtási rendszert kínál a BASF.
A szója-bemutatóparcellák előtt Gódor-Horváth Boglárka elsőként a vetőmagoltás jelentőségére hívta fel a figyelmet. 
A szója termése és a vetőmagra juttatott Rhizobium baktériumok mennyisége között egyértelmű összefüggés mutatkozik, körülbelül százezer csíra/mag mennyiségig. Éppen ezért attól az oltási technológiától várhatjuk a legjobb eredményt, amellyel minden magra rákerül, és vetésig rajta is marad a százezer baktérium.

A BASF idei évtől elérhető újdonsága 
a HiCoat® Super oltóanyag, amelyet vetőmagüzemi vetőmagoltásra forgalmaznak. A speciális csomagolás révén a baktériumok a tárolás során is elegendő oxigénhez jutnak, ezzel elkerülhető az oltóanyag fermentálódása, a baktériumszám csökkenése. Az oltóanyaghoz extender is tartozik, amely biztosítja, hogy a vetőmag kezelése után három hónapig nem csökken százezer alá a baktériumszám magonként. Az oltóanyag karboxin plusz tiram hatóanyagú csávázószerrel együtt is a magra juttatható: ez esetben 50-60 napig biztosított a megfelelő baktériumszám.

A gyomirtásban a BASF a szójával kíméletes, a gyomokkal szemben viszont kiemelkedő hatékonyságú technológiát kínál. Ennek részeként alapkezelésre 
a Spectrum®, majd állománykezelésre 
a Corum® és Dash® HC kijuttatása javasolt.

Árpára szabott technológia

BASF szántóföldi bemutatóA BASF új hatóanyaggal lépett a gabona gombaölő szerek piacára: a Xemium® (fluxapiroxad) az SDHI-fungicidek legújabb képviselője. Az új hatóanyag az elkövetkező évek fontos eszköze lesz a BASF gombaölő szeres technológiájában. Az idei palettán két termékben, a lombkezelésre javasolt Priaxor® és a vetőmagkezelésre ajánlott Systiva® fungicidekben található meg.

A két termék jelentőségét, felhasználási lehetőségeit Hangyel Attila mutatta be. Az árpa két meghatározó levélbetegsége a pirenofórás és a ramuláriás levélfoltosság. Ezek közül a pirenofóra-fertőzés már ősszel elindulhat, aminek a vetőmag Systiva®-kezelésével vehetjük elejét. A Systiva®-ban lévő Xemium® hatóanyag a triazol és strobilurin fungicideket jóval meghaladó hatékonyságú e betegséggel szemben. Felhasználásával kapcsolatban az előadó hangsúlyozta: a Systiva® felhasználása a csávázáskor történik, de nem a csírakori betegségek vagy az üszögbetegségek elleni védelemre, hanem a lomb védelmére szolgál, ezért nem az egyébként használatos csávázószerek kiváltására, hanem kiegészítésére használhatjuk. A csírázást követően az árpa a gyökerén keresztül veszi fel a Xemium® hatóanyagot, így az mindig eljut az újonnan képződő levelekbe, ezáltal folyamatos védettséget biztosít már a primer fertőzéstől kezdve. A Systiva®-kezelés őszi árpában március közepéig-végéig, tavaszi árpában két szárcsomós állapotig biztosít védelmet. A termékkel kapcsolatban Hangyel Attila megjegyezte: a Systiva®-val nemcsak új terméket, hanem új technológiát is szeretnének meghonosítani az árpa védelmében: a korai időszakban csávázással védjük meg a lombot, amivel kiválthatjuk az első gombaölő szeres állománykezelést.

A Priaxor® (Xemium® + piraklostrobin) kiemelkedő hatékonyságú pirenofórás és ramuláriás foltosság, illetve a további levélbetegségek (szeptóriák, rozsdák) ellen. Felhasználása kifejezetten lombvédelemre ajánlott. Gombaölő hatása mellett kedvező élettani hatása is szembetűnő, hiszen mindkét hatóanyaga zöldítő hatású.

Gyógyszerek a búzának

A szekszárdi bemutató helyszínén a búzabetegségek késői megjelenése volt jellemző, így itt egykezeléses technológiákat mutatott be a BASF. A kalászhányáskor kijuttatott Tango® Star és Opera® New egyszeri alkalmazással egészségesen tartotta a felső leveleket. A két termékkel kapcsolatban a BASF szakemberei kiemelték: használatukkor egyben a gyógyítunk is, illetve a lomb kezelésekor az Opera New zöldítő hatása is érvényesül.
Az őszi búza gombaölő szerei közül az Osiris® a kalászvédelemre pozicionált termék, és optimális kijuttatási ideje fővirágzásban van. Ezzel az időzítéssel képes a legnagyobb mértékben csökkenteni 
a termény toxinszintjét.

Clearfield® Plus gyomirtás

BASF szántóföldi bemutatóA Clearfield® gyomirtási rendszer – 2005-ös bevezetése után – hamar meghatározó technológiává vált a napraforgó gyomirtásában, majd 2016-ban a BASF bevezette a Clearfield® Plus technológiát. A napraforgó-nemesítés előrehaladása, egy új, még jobb imazamox-ellenállóságot biztosító rezisztenciagén beépítése a Clearfield® Plus hibridekbe lehetővé tette erősebb gyomirtó szer használatát. Az új gyomirtási rendszerben használható Pulsar® Plus herbicid agresszívebb adjuváns rendszerének köszönhetően erőteljesebb hatást, szélesebb hatásspektrumot biztosít elődjénél.
A Clearfield® Plus technológiában alapkezelésre a Spectrum® szerepel 
a BASF ajánlatában. A Spectrum® biztosítja 
az egyszikűek elleni talajhatást, ezen túl a kétszikűek kelését, fejlődését is visszaveti, így jobban időzíthetővé válik az állománykezelés. Ennek jelentőségét Pálfai Gábor külön is kiemelte, hiszen a Pulsar® Plus herbicidtől is a gyomok 2–4 leveles fejlettségéig várhatjuk a legjobb eredményt.

Emellett a Clearfield Plus-hibridek előnyei közül még kiemelte, hogy herbicid-ellenállóságuk specifikusabb, mint a korábbi Clearfield-hibrideké, ezért az árvakelésük szulfonil-urea herbicidekkel is irtható.

Stresszoldás kukoricában

A kukorica védelmének az utóbbi években meghonosodó eleme az állomány gombaölő szeres kezelése. Retengo® Plus készítménye révén e technológiai elem bevezetésében élen jár a hazai piacon a BASF. A Retengo® Plus AgCelence® termék: gombaölő hatása mellett pozitív élettani, termésnövelő hatása is van. Kijuttatása a kukorica 8–10 leveles állapota és a virágzás között javasolt. Élettani hatása legerősebben a 8–10 leveles kukoricát kezelve érezhető: ilyenkor 5–15 százalékkal képes növelni a gyökértömeget, és mérsékli a későbbi hőstressz káros hatásait. Ha a kezelés idején már megjelennek az állományban a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke imágói, akkor kombinálható Fendona® rovarölő szerrel. A virágzás, címerhányás idején kiadott Retengo® Plus szintén kombinálható rovarölő szerekkel, levéltrágyával is.

A kukorica bemutatóparcelláin gyomirtási technológiákat is szemügyre vehettek az érdeklődők, amelyek közül kettőt emeltek ki BASF szakemberei: az egyik a Jumbo® Extra gyomirtószer-csomag, a másik a herbicidrezisztens kukoricahibridekre épülő Duo System® gyomirtási rendszer.

BASF szántóföldi bemutató




Szerző: AgrárUnió

Címkék: BASF, növényvédelem, szója, gyomirtás, búza, kukorica, árpa, szántóföldi bemutató
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.