TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Bizonyíték a repcében, 
lehetőség a szőlőben!

Bizonyíték a repcében, 
lehetőség a szőlőben!

Növényvédelem - 2019.07.12

Flavo Plant mint technológiai elem az évjárathatás tükrében Aszályos őszt és kora tavaszt követően, májusban jelentős mennyiségű csapadék érkezett az ország egész területére. Az esős napokat követő felmelegedések kedvező körülményeket teremtenek a szőlőlisztharmat és a peronoszpóra primer fertőzési tüneteinek kialakulásához.

Bemutatjuk az Arravis Kft. által forgalmazott Flavo Planttal kialakítható védekezési stratégiát a különböző kórokozókkal szemben.

Az őszi vetésű kultúrák, de különösen a repce esetében a májusi eső nagyon későn érkezett! A növénynek nem volt lehetősége kompenzálni a kedvezőtlen körülmények által előidézett kelésgyengeséget, a kis vegetatív tömeg miatt kialakuló gyenge virágzást. Mindezek ellenére kiemelkedő eredmény várható a Flavo Plant készítményt is alkalmazó technológiában.

A Flavo Plant öt növény kivonatából készült, a baktericid és fungicid hatóanyag komponensekre standardizált, hosszú hatástartammal és hatásspektrummal rendelkező, magas flavonoidtartalmú növénykondicionáló. A polifenolok csoportjába tartozó flavonoidokat a növények – más élettani szerepük mellett – 
a saját védelmükre állítják elő. A Flavo Plant gyártásánál a flavonoidok ezen specifikus baktericid és fungicid tulajdonságaira fókuszálunk.

Szőlő

A szőlőben jellemző gombabetegségek tekintetében elmondható, hogy a Flavo Plant jelentős preventív védelmet biztosít. Már kialakult fertőzések esetén lisztharmattal és botritisszel szemben önálló használata eradikatív hatást mutat. 
A peronoszpóra tüneteinek kezelésére önállóan nem elegendő, de rézzel vagy ditiokarbamát hatóanyagú készítménnyel keverve blokkolja a fertőzést, alacsony fungiciddózisoknál is.

Szőlőlisztharmat ellen fürtmegnyúlás fenofázistól kéthetes fordulóközökkel javasoljuk a használatát. A kezeléseket úgy kell időzíteni, hogy egy mindenképpen a virágzás időszakára essen, szerkombináció nélkül. A virágzás második felében végzett kezeléssel a lisztharmat mellett a virágzás végén esetlegesen fellépő korai botritiszfertőzés ellen is hatásosan védekezhetünk. A kórtani vonatkozások mellett ez a kezelés javítja a kötődést, érdemben csökkenti a „madárkás” fürtök arányát. Virágzás t követően legalább két Flavo Plant-kezelés ajánlott. Ebben 
az időszakban végzett kezeléseket 2-3 kg kénnel kombináljuk. A kombinációt 
az erő­­­­teljesebb lisztharmat elleni védelem mellett a kén repellens hatása indokolja. A fürtzáródás környékén végzett kezelés időzítésénél ügyeljünk arra, hogy a fürtök belsejét még át tudja járni 
a permetlé. Ez az utolsó alkalom, hogy a kocsányt és a bogyók belső oldalát kontakt védelemben részesítjük. A fürt belsejének megfelelő védelme a szürkerothadás szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

Zsendüléstől a szürkepenész elleni védekezés kerül az előtérbe, amire érzékenységtől és fertőzési nyomástól függően a 12-14 napos fordulókat tartva javasolt a Flavo Plant kijuttatása. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje nincs 
a szernek. Borszőlő esetén az utolsó kezelés és a szüret között legalább 14 napnak el kell telnie.

szőlő

Szekszárdi borvidék, 2018 Flavo Plant technológia

Peronoszpóra ellen csak szerkombinációban javasolt a Flavo Plant használata. Fertőzésveszélyes időszakokban a lisztharmat elleni kezelésekkel egy menetben alsó dózisú rézzel – integrált növényvédelem esetén szisztémikus készítményekkel a vegetatív periódus elején – kombinálva használható eredményesen.
A növényvédelmi kezeléseket lehetőség szerint közvetlenül a zöldmunkák után végezzük. A Flavo Plantban található koncentrált flavonoidok antioxidáns , illetve specifikus baktericid és fungicid hatása a növényi sejtek károsítása nélkül biztosítja a sérült részek gyógyulását. Jégverés, egyéb mechanikai sérülés esetén a felülfertőződés elkerülése érdekében azonnali kezelés javasolt!

Egy üzem jövőképe szempontjából döntő jelentőséggel bír a hatékonyság. 
A Flavo Plant használatával hatékonyabbá teheti konvencionális és ökoszemléletű növényvédelmét egyaránt.

– 
Kevesebb kezelési forduló. A Flavo Plant hatásáért felelős flavonoidok hő- és fotostabil molekulák, amelyek a citrusfélék olajainak köszönhetően a viaszba épülnek, tartósan a levél felületén maradnak. Ennek köszönhetően elegendő 12-14 napos fordulókkal védekeznünk kontakt szerek használata esetén is.

– 
Alacsonyabb növényvédőszer-felhasználás. A kevesebb kezelésszám mellett is csökkenthető a kontakt szerek dózisa, a kezeléseknél elegendő minimum ajánlott dózisú kén és réz használata, de a legtöbb esetben az ajánlott dózis 50-70%-ával is kifogástalan biológiai hatás érhető el.

– 
Nincs már szükség tapadásfokozóra. 
A Flavo Plant növényi olajai kiváló tapadást biztosítanak tankkeverékhez adott egyéb készítményeknek is.

– 
Hatékony lombon keresztüli tápanyagpótlás. A flavonoidok természetes komplexképző tulajdonságainak köszönhetően segítik a tápanyagok bejutását a növényekbe. Elegendő 
a lombtrágyák alsó dózisával dolgozni, illetve egy egyszerű ion- vagy ásványisó-tartalmú lombtrágyát vásárolni.


Repce. Avagy a növénytermesztő méhész példája!

Borsod megyében, 14 hektár területen Phoenix fajta, réti öntéstalajon, alacsony termőréteggel, sóderes altalajjal. Elővetemény őszi árpa.

Kelés előtt összesen 15 mm csapadék hullott, majd novemberben, a téli csapadékok előtt 20 mm összesen. Február végétől április 28-ig csapadékmentes periódus következett, virágzás kezdetéig tavaszi csapadék nélkül, majd május hónapban 120 mm. Ezek a tényezők okozták, hogy a terület környezetében nagy mennyiségű repcevetést kellett kiművelni és tavaszi kultúrával pótolni.

Alaptrágyázás 12-26-16-3 NPK+S, 0,3 t/ha mennyiségben, ami nem elegendő a nagy termésmennyiség megalapozásához. Vetés 2018. augusztus 26-án, ami elfogadhatóan korai időpont, valamint a szeptember 3–6. közötti keléshez kapott minimálisan elegendő vizet is.

Négyleveles fenofázisban foszfor- és cinktartalmú lombtrágya 2 l/ha.

Az első regulátorozás 6-8 leveles fenofázisnál, októberben történt difenokonazol, paklobutrazol + tebukonazol hatóanyagú szerek kombinációjával + Flavo Plant 0,5 l/ha-os dózissal. Itt a Flavo Plant használatának célja a gomba elleni preventív hatáson túl a tápanyag-ellátottság elősegítése, a lombtrágyázás hatásának növelése volt (bór, kálium, foszfor lombtrágyakeverék + algakivonat 2 l/ha).

2. regulátorozás 10-12 leveles feno­fázisban, novemberben metkonazol + me­­­­pikvát-klorid hatóanyagokkal lombtrá­gya nélkül.

repce

2019. május, BAZ megye, Flavo Plant technológia

Keléshez elegendő volt a minimális csapadék, tőszám és területi eloszlás megfelelő volt, ami 30-35 db/m2 mennyiséget jelentett. Természetesen ez a víz- és szervesanyag-megtartó talajművelésnek is köszönhető, mely különösen ezekben az évjáratokban tudja megmutatni a je­­lentőségét. Itt mutatkozik meg az egyes talajművelési, fitotechnikai, növényvédelmi tényezők egymásra hatásának 
a fontossága, a tudatos komplex szemlélet, szinergista hatások kiaknázásának lehetősége. Az őszi tápanyag-utánpótlásnak, valamint a korai vetésnek és a késő őszi időjárásnak köszönhetően az állomány enyhén túlfejlett stádiumban telelt.
Tavaszra a betelelési kondíciók miatt 
az átlagosnál nagyobb lombvesztést produkált az állomány. Tavaszi vegetatív fejlődését kizárólag a téli csapadékmennyiségre tudta alapozni. Ezek miatt értelemszerűen következne a gyenge növekedési státusz, a kényszervirágzás jelensége.

Február végén tápanyag-utánpótlás történt ammónium szulfát 0,1 t/ha + urea 0,15 t/ha mértékben.

Szárba indulás kezdetén Flavo Plant 0,5 l/ha, valamint Shift 2 l/ha + algakivonat 2 l/ha, kén 3 l/ha.

Rejtett zöld bimbós állapotban Flavo 0,5 l/ha, Bór 2,5 l/ha + 90 l/ha UAN oldat.

Fővirágzásban Flavo Plant 1 l/ha és 20 l/ha Nitrosol.

Sziromhullás, becőképződés kezdetén Flavo 0,75 l/ha, 10 l/ha UAN oldat.

A Flavo Plant ajánlott dózisa 1 l/ha, ennek ellenére a technológiai kísérletben nem a hektáronkénti dózisra, hanem a tankkeverék minimum 2,5 ezrelékes koncentrációjára és a lehető legjobb fedettségre törekedtünk.

Ezzel a koncentrációval a gombafertőzések megakadályozhatóak voltak csapadékmentes kora tavaszi és különösen csapadékos virágzást követő évjáratban is. Kezelések történtek a Flavo Planttal a virágzás környezetében több alkalommal is. Ennek az volt a célja, hogy bizonyítsuk a készítmény termékenyülésre gyakorolt pozitív hatásán túl a méhkímélő tulajdonságát is.

A terület tulajdonosa egyben méhész is, a saját családjait vitte a területre, repcehordáson a családok 22 kg/család mézet gyűjtöttek. Ez a környékbeli méhészek gyűjtésének több mint a duplája volt. A családok egészségesen, jó fiasítással indultak az akáchordásban, elhullás egyáltalán nem volt tapasztalható, a növényi kivonatok illóanyagai a tájolást sem befolyásolják negatívan.

Összefoglalás

A Flavo Planttal:

•
 preventíven védekezhetünk a gombafertőzésekkel szemben,
•
 javíthatjuk a növény tápanyag-gazdálkodását lombtrágya dominánstechnológiánál is,
•
 növelni tudjuk a vegetatív tömeget kedvezőtlen időjárási körülmények között is,
•
 gyenge virágzási potenciálú körülményeknél is javítható a generatív folyamatok produktuma,
•
 jól alkalmazkodhatunk a szántóföldi növényvédőszer-csökkentést célzó technológiához,
•
 jól támogathatjuk a megporzó rovarokat kímélő technológiát,
•
 növelhetjük a legmagasabb pH-val rendelkező mézünk növényvédőszer-mentességét és mennyiségét is.

A technológia szélsőségesen mutat be egy ökoszemléletű tavaszi növényvédelmi stratégiát. Természetesen a Flavo Plant beilleszthető hagyományos technológiába is hosszú hatástartamú szisztémikus szereket alkalmazó növénytermesztők esetében. Ekkor csökkenthető 
a kísérletben bemutatott kezelések száma is, valamint a tápanyag-utánpótlásnál is alkalmazható merőben más stratégia.

A lényeg, hogy a döntés a stratégiát meghatározó növénytermesztő kezében legyen, és ne a kényszer határozza meg 
a végtermék minőségét, a környezettudatos működést! Az igazi érv a saját terme­­­­­lői tapasztalat, alakítsa ki ön is a saját új ge­­nerációs védekezési stratégiáját!

Felhasználással, technológiakialakítással kap­­­csolatban kollégáimmal együtt örömmel állunk a rendelkezésükre!

Dankó Róbert növényvédelmi szakmérnök, robert@arravis.hu +36 30 228 74 35,

Szerző:

Gombos Gergely kertészmérnök, 
gergo@arravis.hu +36 30 785 52 76.
Szőke Tamás agrármérnök, 
tamas@arravis.hu 30/944 95 52Szekszárdi borvidék, 2018, Flavo Plant technológia



Címkék: szőlő, repce, FLAVO PLANT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több pénzt akar keresni? Akkor ideje, hogy megtanulja az őszi ...

Tavasszal a vegetáció megindulásakor a legfontosabb feladat az őszi búza és a repce nitrogén fejtrágyázásának ...