A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya

Európa lemarad

Növényvédelem - 2020.02.27

A 2009-es szabályozás szerint Európában ugyanazok a törvények vonatkoznak a növényvédelmi termékekre, mint a biokontrolltermékekre.

Európa lemarad


2017-ben az Európai Parlament befogadott egy határozatot a biokontrolltermékekről, amelyben az Európai Bizottság azt kérte, egyszerűsítsék azt az eljárást, amellyel ezek a termékek piacra juttathatók. Azonban napjainkig nem történt előrelépés az ügyben. A jóváhagyás megkönnyítése érdekében az ágazat európai képviselői a biokontroll általános definícióján dolgoznak. „Észben kell tartani, hogy a biokontroll nem helyettesíti a növényvédelmet. Csak a gyakorlat változik” – figyelmeztetett Philippe Noyau, a Centre Val de Loire regionális kamarájának elnöke. A szabályozási akadályokon túl ráadásul a biokontrolltermékekkel kapcsolatban hatékonysági és a költségekkel kapcsolatos problémák is fennállnak. „A biokontroll nem a csodamegoldást jelenti a problémákra, és a hatástalanság kockázata magasabb – hangsúlyozta Philippe Noyau. – A biokontrolltermékekkel mérsékelhető lesz a növényvédő termékek alkalmazása, de ez időbe telik, mert jelenleg nincs mindenre megoldás.”

„Francia és európai szinten az a cél, hogy a növényvédő termékekből kevesebbet használjunk. Erre a biokontroll alapvető megoldást adhat – állította Denis Longevialle. – Ennek érdekében fel kell gyorsítani a kutatásokat és innovációt. Jelenleg még sok megoldás hiányos, főleg a szántóföldi növénytermesztésben, például.”


Címkék: növénytermesztés, növényvédelem, növényvédő szer, biokontroll, növényvédelmi termékek, biokontrolltermékek