TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Visszatekintés, avagy 
növényvédelmi kihívások 2019-ben

Visszatekintés, avagy 
növényvédelmi kihívások 2019-ben

Növényvédelem - 2020.03.23

3. rész: kukorica Sorozatunk harmadik részéhez érkeztünk, amelyben a kukoricában előző évben tapasztalt növényvédelmi problémákat igyekszünk bemutatni. Összességében talán elmondható, hogy az őszi kalászosokkal vagy a repcével összehasonlítva a 2019-es kukoricatermesztési szezon kevésbé volt problémás a növényvédelem szempontjából. Persze azért nem volt teljesen gondtalan ez az év sem, amelyről egy rövid, képes összefoglaló következik a KárKép.hu képeivel.

A kukoricában nem szokott úgy elmúlni év, hogy a gyomosodással kapcsolatban ne merüljenek fel problémák. Így volt ez 2019-ben is, amikor az április végétől kezdődő és szinte május végéig tartó csapadékos időjárás megnehezítette a gyomirtó állománykezeléseket. Azok a termelők, akik tavaly preemergens technológiát alkalmaztak, jól jártak, ha nem volt évelő gyomnövény a területen, akkor szinte akár egész évben tiszta maradhatott az állományuk. Akik viszont kizárólag állománykezelésre alapozták a gyomirtásukat, nehéz helyzetbe kerültek, különösen az átlagnál is csapadékosabb békési, csongrádi és Szolnok megyei területeken. Nekik nagy gyomnyomással (1. kép) és gyakran túlfejlett gyomnövényekkel (2. kép) kellett megküzdeniük, amikor már egyáltalán rá tudtak menni a földekre. A megkésett, rosszabb hatékonyságú gyomirtások következményeivel, a gyomos területekkel az egész tenyészidőszakban találkozni lehetett szerte az országban.

035 2 min

1. Rendkívül erős gyomkelés kukoricában

031 min

2. Túlfejlett kétszíkű gyomok a néhány leveles kukoricában

A tavalyi év több növénykultúrában is igen erőteljes atkafertőzést hozott. A kétfoltos – vagy közönséges – takácsatka olyan növényekben is károkat okozott, amelyekben csak nagyon ritkán szokott, például a cukorrépában vagy a napraforgóban is. A kukorica sem maradt ki a fertőzésből (3. kép), így igen magas egyedszámot és erős kártételt tapasztalhattunk a takarmánykukoricákban is, de különösen nagy volt a baj a vetőmagcéllal vetett állományokban. Az utóbbiakban akár többszöri célzott, atkaellenes beavatkozásra is sor kerülhetett. Ennek ellenére sok területen az összes levélemeleten mutatkoztak a kártétel tünetei a sárguló, száradó levelek (4. kép) formájában.

197 min

3. Atkafertőzés tünetei a kukoricalevélen

199 min

4. Takácsatka kártétele miatt száradó levelek vetőmag-előállításában

Szemben a takácsatka károsításával, a kukoricatermesztők már „megszokhatták” a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke (5. kép) kártételét. Ezek a kártevők a tavalyi évben is megjelentek, de tapasztalataink szerint a szokásosnál valamivel később, inkább csak a tenyészidőszak vége felé erősödött fel a kártételük. Az ellenük való védekezés a csemegekukoricában és vetőmag-előállításban már hosszú évek óta szinte kötelező, de egyre inkább fontossá válik a takarmánykukoricában is, mivel növelik a csőfertőző gombafajok (6. kép) fertőzésének esélyét. Ezeknek a kórokozóknak (fuzáriumfajok – 7. kép, Aspergillus) a fellépése, valamint az általuk termelt káros toxinvegyületek egyre nagyobb figyelmet kapnak a kukoricatermesztésben.

225 min

5. Gyapottok-bagolylepke hernyója és kártétele

127 min

6. Kukoricamoly lárvája, gyapottok-bagolylepke hernyója, és Aspergillus-fertőzés tünete

047 min

7. Csőfuzáriózis tünete

Ha a 2019-es évről beszélünk, akkor az atkakártételen túl talán a golyvásüszög igen erőteljes jelenléte volt a legszembetűnőbb a kukoricásokban. A nyári időjárás gyakori zivatarokat hozott, amelyekkel gyakran sajnos jég is érkezett, aminek nyomán sok sebzés alakult ki a növényeken, lehetővé téve a golyvásüszög fertőzését. Ezt persze a rovarrágások ugyanúgy segítették, így a kukoricabogár és gyapottok-bagolylepke csőkártétele vagy a kukoricamoly szárkártétele is. Az ilyen területeken szinte lép­ten-nyomon találkozhattunk a kórokozó tüneteivel, akár a csö­­­­­­vön, 
a száron (8. kép), a leveleken, a címeren (9. kép), de esetenként még a támasztógyökereken is.

003 min

8. Golyvásüszög tünetei a száron

035 min

9. Golyvásüszög tünetei a címeren

Terjedelmi okok miatt képek nélkül ugyan, de mindenképpen szót kell ejtenünk a kukorica levélbetegségeiről is, amelyeknek a tüneteivel egyre gyakrabban találkozhatunk. Ezek közül a kabatiellás szemfoltosság kórokozóját kell kiemelni mint a leggyakrabban jelentkező kórokozót, de a különböző levélfoltosságokat okozó betegségek is egyre gyakoribbak. A jövőben ezek akár még technológiai változásokat is okozhatnak a kukoricatermesztésben, amennyiben szükségessé válik az ellenük való gombaölő szeres védekezés.

Sorozatunk következő részében a napraforgóban előző évben jelentkező növényvédelmi problémákkal foglalkozunk majd, ugyanis ezen a téren is születtek meglepő tapasztalatok. Addig is találkozzunk a KárKépen (www.karkep.hu).

 




Szerző: KáKép

Címkék: növényvédelem, kukorica, kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke , golyvásüszög, csőfuzáriózis
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...