TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Fókuszban az egészséges alma! – DuPont™ Fontelis® gombaölő szer

Fókuszban az egészséges alma! – DuPont™ Fontelis® gombaölő szer

Növényvédelem - 2016.02.04

Magyarországon az almaültetvények száma az ezredforduló óta folyamatosan csökken, azonban az ültetvények intenzitása növekvő tendenciát mutat. Az almatermesztők ma már a legkorszerűbb támrendszereket, jégvédő hálókat, modern, bőtermő fajtákat használnak. Az intenzív almatermesztés sarkalatos pontja a növényvédelem. A gyümölcs egészsége teljes mértékben meghatározza annak piacosságát, eladhatóságát, valamint a növényvédelemhez kapcsolódó költségek (növényvédő szer, kijuttatás) adják a művelési költségek legnagyobb hányadát. Ezért nagyon fontos, hogy egy-egy védekezés a lehető leghatékonyabb legyen.

 Az almatermésűek kórokozói közül az almafa varasodás és a lisztharmat okozzák a legtöbb problémát. Ha az elsődleges fertőzések nagy számban jelentkeznek és az időjárás a kórokozó számára kedvező, akkor járvány alakul ki, amit utólag, tűzoltás-szerű védekezésekkel lehetetlen alacsony szinten tartani. A vegetáció első felében berobbanó fertőzéseket nehéz megfékezni, ezért fontos a megfelelő készítmények időben történő kijuttatása.

A DuPont kutatás-fejlesztés legújabb eredményeként 2015-ben került bevezetésre a Fontelis® gombaölő szer almatermésűekben, amely egy új hatóanyagot, a pentiopiradot tartalmaz. Az aktív hatóanyag meggátolja a varasodás és lisztharmat betegségeket előidéző gombák növekedését és gyors pusztulásukat okozza. A hatóságokkal szoros együttműködésben már közel 8 éve vizsgáljuk kísérleti szinten a készítményt, így régóta tisztában vagyunk a Fontelis® hatékonyságával a varasodás és lisztharmat elleni küzdelemben. A 2015-ös évben végre alkalmunk nyílt nagyobb területeken, üzemi körülmények között is tesztelni a gombaölő szert.
A Fontelis® használata során nagyon fontos, hogy preventív jelleggel történjen a védekezés, mivel a fertőzés kialakulásának, terjedésének megakadályozásában ez az egyik leglényegesebb szempont. A gombaölő szernek ugyan van egy rövid ideig tartó kuratív (gyógyító) hatása, azonban nem szabad erre alapoznunk a védekezést. Az fungicidet blokk-kezelésben (2-3 kezelés, 8-10 napos fordulóval), kontakt hatóanyagú kombinációs partnerrel együtt juttassuk ki legkésőbb pirosbimbós állapottól kezdődően, természetesen figyelve a spóraszóródási adatokat. A hűvös időjárás nem akadálya a gombaölő szer hatáskifejtésének, már 8-10 oC felett biztonsággal használható a termék. A Fontelis® közel két hetes tartamhatásának és kiváló hatékonyságának köszönhetően bizonyította, hogy képes a varasodás kialakulásának megelőzésére. A tavalyi évben a kezeletlen kontrollban fellépő 30-40%-os fertőzést is képes volt a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni.
Egy kiskőrösi almaültetvényen az üzemi technológiába illesztették be a Fontelis® gombaölő szert. A fungicidet megelőző jelleggel, egérfüles állapotban, majd ezt követően virágzás elején juttatták ki. Kétszer egymás után, 8-10 napos fordulóval, blokkszerűen alkalmazták a készítményt. E technológiának köszönhetően az állomány tünetmentes volt.
Szenczi Béla, aki Kiskőrösön folytat intenzív almatermesztést a DuPont területi képviselőjétől értesült a Fontelis® gombaölő szer bevezetéséről. Háromszori kezelés során alkalmazta kontakt hatóanyaggal kombinálva, mindig preventív jelleggel. A tapasztalata pedig az volt, hogy a nagy fertőzési nyomás (melyet egy májusi jégverés is tetézett) ellenére is kiválóan dolgozott a készítmény: varasodás, lisztharmat tüneteket nem tapasztalt. Így megelégedettségére szolgált a kedvező ár-érték arányú, kiváló hatékonyságú gombaölő szer.

Fókuszban az egészséges alma! – DuPont™ Fontelis® gombaölő szer


Hasonló tapasztalatokról számolt be Tánczos László is a Jeli 2000 Kft. képviseletében. Az intenzíven termesztett almaültetvényen próbálták ki a Fontelis® fungicidet a leírt technológiának megfelelően. A vizsgálatban a kezelt növényeken 0%-ban mutattak ki varasodást, szemben a kontroll területekkel. A készítmény kiváló hatékonysága, jó ár-érték aránya teljes elégedettséget eredményezett, így a következő években is a varasodás elleni védekezés technológiájának szerves része marad.
Az alma bemutatók résztvevői körében egyöntetű volt a vélemény abban is, hogy a minőségi almatermesztésnek Magyarországon van jövője, de kellenek hozzá a korszerű technológiák, a modern és hatékony növényvédő szerek, - mint pl. a Fontelis® - amelyek fokozzák a biztonságot és az eredményességet az ágazatban.

 




Szerző: Szerző: Kmellár-Kürtösi Mónika

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...