TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Bombázza ki a kártevőket a talajból!

Bombázza ki a kártevőket a talajból!

Növényvédelem - 2020.12.18

A Force® Evo fertőtlenítő és startertrágyaként segíti a kukoricát Vadonatúj fegyvert, a Force® Evo készítményt adjuk a kezébe a talajlakó kártevők elleni küzdelemben, amellyel különleges összetételének köszönhetően egy menetben a kukorica startertrágyázása is megoldottá válik.

A talajlakó kártevők elleni hatékony védekezés a kukoricatermesztés egyik fontos kérdése, ezek évjáratonként és helyenként jelentős károkat okozhatnak. Míg egyes kártevők károsítása, így a kukoricabogár lárvájának gyökérkártétele okszerű vetésváltással általában elkerülhető, mások, így a drótférgek kártételét már lényegesen nehezebb agrotechnikai megoldásokkal meggátolni. A terület ismeretében vagy a kártevő egyedszámának felmérését követően mindenképpen érdemes talajfertőtlenítést végezni a növényállomány védelmében. Erre ad lehetőséget a Force® Evo, amely talajfertőtlenítő készítmény és starterműtrágya egyben.

force evo 2

Hatékonyan véd a talajlakó kártevők ellen

A Force® Evo készítmény 5 g teflutrin hatóanyagot tartalmaz egy kilogrammnyi termékben. A sokak által jól ismert, piretroid típusú hatóanyag kontakt- és légzésméreg, amely nemcsak ölő, hanem repellens, riasztó hatással is rendelkezik. Felhasználásakor ügyelni kell a megfelelő minőségű kijuttatásra, a jó hatékonyság kulcskérdése, hogy ne csak a magárok aljára kerüljön a készítményből, hanem annak falára is. Így biztosítható, hogy a magárok záródásakor a granulátumokat tartalmazó talaj vegye körül a magot, majd a fejlődő csíranövényt, megfelelő védelmet biztosítva a kártevők ellen. Az ilyen minőségű kijuttatás a vetőgép granulátumszóró adapterére szerelt diffúzor használatával biztosítható, így ez a készítmény felhasználásakor feltétlenül szükséges, de erős drótféregfertőzés (1. kép) esetén kiemelten fontos. A talajfertőtlenítés hatékonysága a kártételtől megóvott növények számában mérhető le. Ez az érték, a termőtövek minél nagyobb száma a jó termés záloga, mivel már 5000 darab növény pusztulása, károsodása esetén az egy tonnát is megközelítő terméskieséssel számolhatunk hektáronként.

forceevo1. kep

1. kép Drótféregkártétel miatti tőpusztulás

Teljes értékű starterműtrágya is

A Force® Evo a rovarölő hatóanyagon kívül 10% nitrogén, 41% foszfor, 3% mangán, valamint 2% cink tápelemet tartalmaz, így a javasolt dózisban kijuttatva teljes értékű starterhatás várható. A kukoricatermesztés során az alkalmazott termesztéstechnológiának mindenkor biztosítania kell a gyors és egyöntetű kelést, az állomány intenzív kezdeti fejlődését. Ezzel egyes fiatalkori kártevők kártétele is mérsékelhető, de a növények jobban ki is tudják használni a talaj általában még meglévő nedvességtartalmát a fejlődésükhöz, ami a majdani termés szempontjából fontos tényező lehet. Hűvös tavaszi időjárás, alacsony talajhőmérséklet esetén a Force® Evo kedvező starterhatása különösen szembeötlő lehet, a megfelelő tápanyag-ellátású növények fejlődése gyors és egyenletes, nem mutatják a kezeletlen növényeken megjelenő antociános, vörösödő tüneteket (2. kép).

forceovo2. kep

2. kép Hideg talajon, relatív foszforhiány miatt kialakuló antociános tünetek

A Force Evo talajfertőtlenítő készítmény 2020-ban az engedélyező hatóságtól megkapta a forgalombahozatali és felhasználási engedélyét, így 2021-ben már felhasználható lesz kukoricában és burgonyában. Kijuttatására a vetéssel egy menetben, sorkezelés formájában van lehetőség a talajlakó kártevők, így drótférgek, mocskospajor, kukoricabogár-lárva elleni védekezés során. A készítmény fontos tulajdonsága, hogy a rovarölő hatást biztosító hatóanyag és a növények kezdeti fejlődését segítő tápelemek egyetlen granulátumba formázottak, minden egyes granulátum azonos mennyiséget tartalmaz ezekből. Így azok a gazdálkodók sem kényszerülnek választásra, hogy starterműtrágyát használjanak vagy talajfertőtlenítést végezzenek, akiknek a vetőgépe csak egyetlen mikrogranulátum-szóró adapterrel szerelt. A Force® Evo piacra érkezésével ez a probléma megoldódott, a két műveletet egy lépésben elvégezhető.

A Syngenta Magyarország Kft. a Force® Evo mint új termék bevezetésekor felkészült a várhatóan nagy érdeklődésre, jelentős árukészlettel, kedvezményekkel, valamint előrendelési lehetőséggel várja az gazdálkodókat.

force evo 3

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Syngenta, kukoricatermesztés, starter trágya, drótféreg, talajlakó kártevők, starterműtrágya, Force® Evo
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

TOOGO, egy újabb agrárrobot zöldségekhez és cukorrépához

A francia SIZA Robotics cég piacra dobta zöldség- és cukorrépa termesztéshez alkalmas, autonóm szántóföldi ...