TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 62.767,17 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.036,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 56.481,88 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.553,53 Ft (tonna)
Repcemag: 160.863,54 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.962,97 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 641 Ft
Benzin ára: 619 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,46
USD: 361,89
CHF: 409,33
GBP: 460,87
Hirdetés
Mit tehetünk a repcefénybogarak ellen?

Mit tehetünk a repcefénybogarak ellen?

Növényvédelem - 2021.03.06

Még ha a válaszban bizonytalanok is vagyunk, egyben biztosak lehetünk, a repcefénybogarak kártételével ebben az évben is számolnia kell minden repcetermesztőnek. Ezért készülnünk kell az ellene történő védekezésre, miközben az eszközeink egyre fogyatkoznak.

Szerencsére létezik olyan megoldás, amellyel megvédhetjük a repceállományunkat a kártételétől. A megoldást jelentő technológiát Domokos Lajos, az FMC-Agro Hungary Kft. repce-termékfelelőse mutatja be.

A repcefénybogár veszélyes ellenfél!

Ha kártevőre gondolunk, mindig az jusson az eszünkbe, a repcefénybogár az a kártevő, amely a repcében a tavaszi időszakban a legrövidebb idő alatt a legnagyobb kártételre képes! Miből fakad a kártétele? A kártevő pollenfogyasztó, táplálékának keresésekor berág a bimbókba eközben igen nagy valószínűséggel sérti meg a bibét és a porzószálakat. Ez terméskötődési problémákhoz vezethet, a károsított virág lehullik, jobb esetben torz becők fejlődnek a sérült virágokból. Az általuk okozott kár utólag is jól felmérhető, a virágzati tengely felkopaszodik, az „üresen” sorakozó rövid virágnyelek mind a kártétel miatti virágelrúgásra utalnak. A védekezés tehát nem maradhat el, a kérdés az, hogy erre milyen eszközeink maradtak.

Védjük meg a repcéinket, de hogyan?

A szántóföldi növényeink közül talán a repcét érintették legnagyobb mértékben 
a hatóanyag-kivonások, ami különösen igaz a hatékony rovarölő készítményekre. Ez odáig vezetett, hogy mára jelentősen beszűkült a felhasználható hatóanyagok köre, aminek várható következménye az lesz, hogy egyre több repcetermesztő választása esik majd a piretroid típusú hatóanyagokra a repcefénybogár elleni védekezés során is. Ezzel azonban az a baj, hogy a szercsoportba tartozó készítmények hatékonysága az elmúlt években jelentősen lecsökkent! Az FMC-Agro egy többéves vizsgálatsorozatban elemezte, hogyan alakul a repcefénybogár-populációk érzékenysége az ilyen hatóanyagokkal szemben. A program elindításában nagy szerepe volt annak, hogy egyre több termelői visszajelzés érkezett, amelyek az addig használatos pirteroid típusú rovarölő készítmények romló hatékonyságára vonatkoztak. A nemzetközi sztenderdek alapján elvégzett vizsgálatsorozat eredménye az volt, hogy a mintázott repcefénybogár-populációk több mint 90%-a mutatott mérsékelt vagy erős ellenállóságot a piretroidokkal szemben az utolsó évben (1. ábra). Talán még ennél súlyosabb következtetés is levonható az eredményekből: az ötéves vizsgálati periódus végére szinte egyetlen olyan populációt sem találtak, amely ne mutatott volna ellenállóságot a hatóanyagcsoport tagjaival szemben, 
a különbség kizárólag az ellenállóság mértéke volt!

repcefbdiag

Van megoldás!

Szerencsére ebben az egyáltalán nem könnyű helyzetben is van megoldás, létezik hatékony védekezési lehetőség, az Avaunt® 150 EC rovarölő szer. A készítmény hatóanyaga az indoxakarb, amely nem a piretroidok közé tartozik, így hatáskifejtése tökéletes az előbb említett készítményeknek már ellenálló egyedekkel szemben is. Ez a rezisztenciatörő képessége 8-10 napos tartamhatással is párosul, ami rendkívül értékes tulajdonság, nagy biztonságot nyújt a készítmény felhasználójának akár a kártevő több hullámban történő betelepülése esetén is. Miből fakad ez a tartamhatás? Az indoxakarb hatóanyag a kipermetezést követően beépül a zöld növényi részeket borító viaszrétegbe, olyan erősen kötődve ahhoz, ami egyben biztos esőállóságot is biztosít a készítménynek. Ez egyben szükségtelenné teszi a tapadást fokozó adalékanyagok használatát is. A kezelt felületről a kártevő többnyire a táplálkozása során veszi fel a hatóanyagot, amely ilyen esetben gyomorméregként fejti ki hatását. A készítmény ezen túl kontakt módon is hat, így azon egyedeknél is biztos a hatáskifejtés, amelyek a permetezés során közvetlenül kerülnek érintkezésbe a permetlével. Azoknak a gazdálkodóknak, akik először használják a készítményt, tudniuk kell, hogy a kártevő táplálkozása a hatóanyaggal kezelt növényi részből való táplálkozást vagy a rovarölő szerrel történő érintkezést követően néhány órán belül leáll. A továbbiakban kárt már nem okoz, annak ellenére sem, hogy 
a pusztulása csak két-három nap múlva következik be..

Fontos a pontos időzítés!

A repcefénybogár kártétele nagyon nehezen jelezhető előre, kimondható, hogy a „történelmi” adatokra ennél a kártevőnél nem szabad hagyatkozni. Az, hogy a korábbi évben nem jelentkezett komolyabb kártétellel, nem jelenti, hogy az érintett évben sem fog. Aktuális egyedszámát, kártételének mértékét sok tényező befolyásolja, így elengedhetetlen megjelenésének folyamatos, táblaszintű ellenőrzése. Mivel a kártételt kizárólag a betelepülő kifejlett egyedek okozzák, azok 
megjelenését, valamint számát kell figyelemmel kísérnünk, és amennyiben növényenként 4-5 darab kártevőt találunk, a védekezés időszerűvé válik.

repcefb

Ezen túl azonban van egy olyan időszak, amelyre különösen figyelnünk kell! Ez a repce zöldbimbós állapota, amelyben kártevő a legnagyobb kárt képes okozni, ezért ez az a fenológiai állapot, amelyben kiemelten fontos a védekezés, a kezelés elvégzése. Ez az állapot többnyire 8-10 napig tart, amit az Avaunt® 150 EC tartamhatásával biztosan képes lefedni, hatékonyan megelőzve a kártétel kialakulását.

Kell-e félni a hatáscsökkenéstől?

Felmerülhet a kérdés, veszélyezteti-e rezisztencia kialakulása az Avaunt® 150 EC készítményt, megtörténhet-e vele ugyanaz, ami a piretroid készítményekkel megtörtént. Az FMC-Agro rendszeresen vizsgálja ezt a kérdést az IRAC (Rovar Rezisztencia Bizottság) eljárásrendjének megfelelően, provokatív, az engedélyezettnél kisebb hatóanyagdózisokkal is kezelve a begyűjtött kártevőket. Ennek tapasztalatai azt mutatják, hogy sehol az országban sem található olyan repcefénybogár-populáció, amelynek az indoxakarb hatóanyaggal szembeni érzékenységében a legkisebb mértékű változás is bekövetkezett volna.
Ennek köszönhetően az Avaunt® 150 EC még hosszú ideig a repcetermesztők rendelkezésére áll a repcefénybogár elleni hatékony védekezésre!

„Az országban már mindenhol tapasztalható a piretroid hatóanyagú készítményekkel szembeni érzékenység csökkenése.”

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Szerző: AgrárUnió

Címkék: repce, repcefénybogár, FMC, FMC-Agro Hungary Kft., Avaunt® 150 EC
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gyapotszedő robot Törökországból

Az Afara cég új gyapotszedő robotjának küldetése, hogy leváltsa az emberi gyapotszedőket, akik a nagy, önjáró ...