TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Stresszoldásra teremtve  – Ha segítség kell, első gondolatunk a RhizoMagic™ legyen!

Stresszoldásra teremtve – Ha segítség kell, első gondolatunk a RhizoMagic™ legyen!

Növényvédelem - 2021.04.27

A mezőgazdaságban, különösen a szántóföldi növénytermesztésben, de a szőlő- és gyümölcskultúrák termesztésében is valóságos forradalom zajlik. Újabb és újabb eszközök, technológiák segítik a gazdálkodókat abban, hogy maximalizálják árbevételüket, egyben minimalizálják költségeiket.

Ezen technológiai megoldások hatékonyságát azonban jelentősen befolyásolják a növényeket ért stresszhatások, így ezek kezelése egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon. Erre a célra fejlesztette ki az FMC a RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionáló készítményét, amely tudásával kiemelkedik a hasonló készítmények közül. Bemutatására Rácz Tibort, az FMC-Agro munkatársát kértük meg.

De mi is az a RhizoMagic™?

RhizoMagic™ egy új típusú biostimulátor, a növényélettannal kapcsolatos legfrissebb ismeretek alapján kialakított összetétellel bíró, a legújabb fejlesztések eredményeit magában foglaló készítmény. Hatása „három az egyben”, ami egyaránt jelent kiemelkedő stresszkezelést, hatékony növénykondicionálást és eredményes növénytáplálást. Szervesanyag-tartalma magas, a közvetlen növénytáplálást szolgáló makro-, mezo- és mikroelemek mellett tengerialga-kivonatot, valamint növényazonos L-aminosavakat tartalmaz. A különböző célt szolgáló összetevők kölcsönhatása révén jön létre az plusz, az a biológiai többlethatás vagy szinergizmus, amely a tápanyagfelvétel fokozásán, a rendelkezésre álló tápanyagok jobb hasznosulásán, a növényi életfolyamatok intenzívebbé válásán keresztül biztosítják egyedülálló hatékonyságát.

Első segítség a bajban

Növényeinket számtalan stresszhatás éri termesztésük során, ezek származhatnak a kedvezőtlen környezeti körülményekből (fagykár, jégverés, hőstressz), lehetnek technológiai hibák (növényvédőszer-elsodródás, hatóanyag-maradék a talajban) vagy károsítók kártételének következményei. A mai modern, feszített termesztéstechnológiában sok esetben azon múlik gazdálkodásunk eredményessége, hogy mennyire eredményesen kezeltük ezeket a behatásokat, hogyan segítettünk hatékonyan növényeinknek ezek leküzdésében. Éppen ezért ma már nem képzelhető el jövedelmező nö-vénytermesztés a stresszhatások fokozott monitorozása és hatékony kezelése nélkül! Ebben jelent valódi segítséget 
a RhizoMagic™. Az FMC-Agro már a ké-szítmény felhasználásának első évében is számtalan tapasztalatot gyűjtött ezen a téren, szántóföldi növényekben, álló- és zöldségkultúrákban vagy akár szőlőben is. A beérkező termelői visszajelzések mindegyike azt támasztotta alá, hogy a RhizoMagic™ biostimulátorral kezelt növények minden esetben jobban viselték a felmerülő stresszhelyzeteket, azok káros hatásán gyorsabban, mennyiségi és minőségi szempontból is kevesebb kárt elszenvedve jutottak túl.

A termesztéstechnológiába illesztve

RhizoMagic™ növénykondicionáló a stressz-helyzetek kezelésén túl eredményesen használ-ható a termés mennyiségének növelésére, minőségének javítására normál körülmények között is. Kijuttatását az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal együttesen elvégezve, programszerű, akár meghatározott fejlettségi állapotokhoz igazított felhasználásával számtalan növénykultúrában érhetünk el eredményt. Ezért is nagy előny a készítmény modern formázása, amely lehetővé teszi a legkülönbözőbb növényvédő készítményekkel történő keverését is, így az ilyen tankkombinációk alkalmazásánál sem kell hatásvesztéstől, fitotoxicitástól vagy a munkavégzést akadályozó bosszantó kicsapódástól tartanunk.

Hogyan használjuk?

RhizoMagic™ stresszkezelésre, „tűzoltásra” történő felhasználásakor a stressz-hatást kiváltó tényező után a legrövidebb időn belül, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor elvégzett kijuttatásával, majd annak 7-10 napon belül való megismétlésével érhetjük el a legjobb eredményt.

Alkalmazásában a termesztéstechnológiába illeszkedő beavatkozásokkor is érdemes gondolkodnunk. Így őszi kalászosainkban az első lombvédelmi kezeléssel, a szárba indulás időszakában a Rapid® CS rovarölő, valamint a Riza® 250 EW gombaölő készítményekkel együttesen is kijuttatható, amivel 
az állomány kártevőkkel és kórokozókkal szembeni megóvása mellett kihasználhatjuk a kombináció pozitív élettani hatásait. 
Ez a hatás a zászlóslevél védelmére elvégzett vagy a kalászvédelmet célzó kezeléskor is érvényre jut, magasabb termésmennyiséget (1. ábra) és búzában magasabb sikértartalomban mérhető, javuló minőséget eredményez.

stressorhizomagic 07

Felhasználása napraforgóban egyes, állománykezelésre alkalmazott gyomirtó készítmények hatására kialakuló, sárgulással, növekedési depresszióval is járó állapot mielőbbi oldására különösen ajánlott. Kedvező élettani hatása azonban nem kizárólag stresszhelyzetekben mutatkozik meg. A lombvédelmi kezelésekkel kijuttatott RhizoMagic™ az erőteljesebb, egészségesebb növényállomány (1. kép) kialakulásán túl terméstöbbletben és olajtartalomban is mérhető eredményt mutat. Kedvező keverhetőségi tulajdonságai miatt tankkeverékben probléma nélkül juttatható ki a Komplex Kénesbór™, valamint a Rapid® CS készítményekkel.

stresszodas

1. kép: A RhizoMagic™ hatása napraforgóban (jobbra a kezelt, balra a kezeletlen)

Napjaink kukoricatermesztésének alapterméke a Coragen® 20 SC rovarölő készítmény, amely igen hatékonyan alkalmazható a molykártevők elleni védekezés során. Kijuttatása jó alkalmat teremt arra, hogy a tankkeverékbe RhizoMagic™ is kerülhessen, tovább növelve ezzel a kezelt területen elérhető termés mennyiségét (2. ábra). De, a készítmény felhasználására egy korábbi alkalom is adódik. Ki ne látott volna hűvös, csapadékos tavaszokon szenvedő, vörösödő kukoricanövényeket, amelyek csak nagyon lassan tudtak túljutni a hideg talaj okozta stresszhatáson és tápanyagfelvételi zavarokon? Ilyen helyzetekben sokszor tartunk attól, hogy bár nagy szükség lenne rá, de az állománykezelő gyomirtó szerrel együttesen kijuttatott levéltrágyával csak tovább fokozzuk a bajt. Ettől a RhizoMagic™ felhasználásakor nem kell tartanunk, a gyakorlati példák azt mutatják, hogy például Diniro® Gold készítménnyel együttesen sem okoz fitotoxikus tüneteket. Sőt, ilyenkor, a csődifferenciálódás időszakát jelentő 5-6 leveles állapotban felhasználva, fokozottan érvényesülhet erőteljes termésnövelő hatása.

streszzodiagr

Természetesen a RhizoMagic™ biostimulátornak helye van legintenzívebb szántóföldi növényünk, az őszi káposztarepce termesztésében is. Ebben a növénykultúrában számos növényvédelmi beavatkozás történik, amelyek mind alkalmat teremtenek arra, hogy külön kijuttatási költség nélkül kondicionálhassuk állományunkat. A korai, ormányoskártevők elleni kezeléskor a Rapid® CS, majd a zöld bimbós állapotban történő, repcefénybogarak elleni védekezéskor az Avaunt® 150 EC készítménnyel a legkisebb kockázat nélkül juttathatjuk ki, de erre alkalmat teremt a virágzást megelőző, gombabetegségekkel szembeni védekezés vagy a Komplex Kénesbór™ lombtrágyával történő bórpótlás is.

A RhizoMagic™ stresszoldó és termésnövelő hatása a szőlő- és gyümölcstermesztésben, de a zöldségtermesztés során is jól kamatoztatható. Önmagában, de akár tankkombinációban kijuttatva segíthetünk növényeinknek a stresszhatások leküzdésében, növelhetjük a termés mennyiségét, javíthatjuk annak minőségét. Talajon keresztül is megnyilvánuló hatása lehetővé teszi, hogy a nagy értékű zöldségkultúrákban csepegtető öntözés formájában a gyökérzónába juttatva is kondicionálhassuk növényállományunkat.

A RhizoMagic™ készítményt stresszoldásra találták ki, a növényére és az Önére. Ha a növénye jól érzi magát, az a gazdálkodónak is megnyugvás!

További információk: 
www.fmcagro.hu/rhizomagic

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

 

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: stresszkezelés, stresszoldás, FMC-Agro Hungary Kft., RhizoMagic™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...