TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A ragyogóan egészséges napraforgóért

A ragyogóan egészséges napraforgóért

Növényvédelem - 2021.04.28

Védelem a gombabetegségektől a két hatóanyagú Eldoradóval A napraforgó-termesztés egyik kulcsfontosságú része a növények gombák elleni védelme. 
Ez egy komplex feladat, amelynél figyelembe kell venni az elővetemények hatását, gondosan kell hibridet választani, valamint tisztában kell lenni 
a tápanyagellátás esetleg 
negatív hatásaival.

A napraforgónak számos betegsége van, amelyet többféleképpen csoportosítanak, osztályoznak. Ebben a cikkben a fertőzés helye szerinti felosztást követjük.

Talajból támadó kórokozók

A szklerotínia és a makrofomina tartozik ide. A fehérpenész korai fertőzésekor a kultúrnövény még azelőtt elpusztul, hogy virágozna. A makrofomina a napraforgót néhány lombleveles állapotban fertőzi meg, virágzásig gyakorlatilag tünetmentesen fejlődik gazdanövényével együtt, amely a nyári aszályban néhány hét alatt végez áldozatával. Ezek a korai betegségek akár 20-30%-os termésveszteséget is okozhatnak. Kártételüket, a fertőzési forrásokat csökkenteni, csak hiperparazita gombákat tartalmazó készítményekkel lehetséges, mint például a Xilon.

Szárbetegségek

A diaporte, a fómás, alternáriás szárfoltosságok és fehérpenészes szárrothadás a legfontosabbak, több más betegség mellett. Közös jellemzőjük, hogy vagy 
a levelet, vagy a levélnyél ízesülését fertőzik meg. Innen halad a fertőzés a szár felé, a szárban tönkretéve a szállítóedénynyaláb-rendszert. Ennek következtében 
a víz-, tápanyag- és asszimilátaszállító rendszer károsodik. A környezeti tényezőktől és a betegség típusától függően a termésveszteség 
a 80%-ot is elérheti.

kwszklerotienias napraforgo

Tányérbetegségek

A tányérrothadásokat jellemzően a szürke- és a fehérpenész okozza. Minden napraforgó-termesztő szeme előtt ott van a kép, ahogy a betegségek által tönkretett tányérhoz hozzáér a kombájn, motollája és az szétrobban és a magok, szkleróciumok szétszóródnak a földre. Itt nemcsak termésveszteséget (akár 10-30% is lehet) látjuk közvetlenül, hanem a jövendőbeli betegségek fertőzési forrásának terítését is.

A napraforgó-termesztés célja s minél nagyobb jövedelem elérése. Ez függ az értékesítési ártól (a termelőnek elenyésző hatása van világpiaci árra), illetve a hektáronkénti költségtől, termésátlagtól. Ez utóbbira nagy hatással van a gazdálkodó, aki korszerű, szakszerű technológiát alkalmazhat. Ehhez az intenzív technológiához ajánljuk az Eldorado gombaölő szert.

kwsulyos szklero nf

Az Eldorado egy kimagasló biológiai hatékonyságú gomba ölőszer, két hatóanyag szinergista kombinációja. A fluopiram az SDHI-gátlók csoportjába tartozó hatóanyag, a gombák légzését gátolja. A protiokonazol az ergoszterolszintézis-gátlók közé tartozik, vagyis a gombák sejtfalképzését akadályozza meg. 
Az Eldorado gyorsan felszívódik a nö-vénybe, és tartósan védi azt. Gátolja a spórák csírázását, a csíratömlő fejlődését, a micélium növekedését, a spóraképzést, a sporulációt. Az Eldorádó előnyös tulajdonsága, hogy a strobilurinokhoz hasonlóan kedvező élettani folyamatokat indít be a napraforgóban. Használata után fokozódik a fotoszintézis, zöldítő és juvenilizáló, ezáltal termésnövelő hatású.

Az Eldorado hatásspektrumába beletartoznak a szár- és tányérbetegséget okozó gombák. Ezért mind az egykezeléses (8-10 levélpáros állapot), mind a kétkezeléses (6-10 levélpáros és csillagbimbós állapot, virágzás kezdete) napraforgó gombaölő szeres technológiába beilleszthető és eredményesen alkalmazható. 
Az Eldorado két kereskedelmi csomagban (is) kapható lesz, Wuxal Boron Plusszal, illetve Wuxal Ascofollal.

www.kwizda.hu

kwizdahirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: napraforgó, napraforgó termesztés, fehérpenész, gombabetegségek , tányérbetegségek, Xilon, szárbetegségek, Eldorado, gombaölő szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.