TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
EUROFERTIL Top – a hozzáadott érték

EUROFERTIL Top – a hozzáadott érték

Növényvédelem - 2021.05.29

Startertrágyázás egy gazdálkodó szemével Termesztett növényeink fejlődésének kritikus szakasza a kelés és a korai fejlődési időszak. Az ekkor szerzett előny ad alapot a későbbiekben a hatékonyabb víz- és tápanyag-gazdálkodáshoz, jobb kondícióhoz, nagyobb ellenálló képességhez, végső soron pedig a termésstabilitáshoz, a több és jobb minőségű terméshez.

Ebben a kezdeti fejlődési időszakban lehetőségünk van a növényeket megfelelő összetételű startertrágyákkal támogatni. Érdemes azonban figyelmet szánni a pontos összetételre: Milyen makro- és mikrotápelemeket tartalmaz, milyen arányban? Ezek 
a tápelemek milyen formában vannak jelen a termékben, valóban gyorsan és könnyen felvehetők-e? Vannak-e benne olyan „adalékok”, amelyek a talaj esetleges kedvezőtlen tulajdonságait ellensúlyozzák a kelő növény közvetlen környezetében? Tartalmaz-e olyan biostimulátorokat, amelyek a kelő, fiatal növények tápanyagfelvételét, gyökérfejlődését serkentik?
A Timac AGRO starter trágyái (EUROFERTIL Top, DUOFERTIL Top) célzottan választhatók semleges és savanyú, illetve lúgos kémhatású talajokra. Egyedi, a lekötődéstől védett foszfor hatóanyaguk (TOP-PHOS) valóban könnyen és hosszan hozzáférhető. Speciális összetevőik és biostimulátor-tartalmuk gondoskodik róla, hogy a csírázó mag körül optimális környezetet teremtsenek a gyökérfejlődéshez, a tápanyagfelvételhez, és serkentsék a fiatal növények gyökérképződését, növekedését.

Elek ZoltanEz alkalommal a savanyú talajokon gazdálkodó Elek Zoltánt kértük fel, hogy ossza meg az EUROFERTIL Top startertrágyákról szerzett tapasztalatait az AgrárUnió olvasóival.

– Kérem, mutassa be pár szóban a gazdaságát!

 – A csornai székhelyű Keszegér Kft. keretein belül gazdálkodom, szántóföldjeink a közelben található Sopronnémeti határában vannak, felszíni vízfolyásokkal (patakok, csatornák) jól ellátott, sík vidéken. Az éves csapadék mennyisége 500-650 mm, az eloszlása azonban elég szélsőséges 
az utóbbi években: a rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadékot hosszabb száraz periódusok követik. Az utóbbi időben a tavaszok is elég szárazak.

 – Milyen talajokat művelnek?

 – Többnyire réti talajokon gazdálkodunk, kisebb részben csernozjom réti talajokon, 
a vízfolyások környékén pedig vannak öntéstalajok is. A kémhatásuk a savas: 5,5 és 6,7 közötti pH-értékek jellemzők, foltokban ez lemehet 5-ig. A talajok kötöttsége többnyire 36 és 40 közötti értéket mutat, helyenként felmegy 50-ig.

 – Milyennek ítéli meg a talajai tápanyag-szolgáltató képességét, a tápelemekkel való feltöltöttségét?

 – Viszonylag nagy műtrágyadózisokkal dolgozunk már sok éve, így komoly hiány sehol nem jellemző. A talajvizsgálati eredmények is azt mutatják, hogy a főbb tápelemekkel jól feltöltöttek a talajok. Persze a laborban kimutatott értékek mellett fontos ezek felvehetősége is, amit időjárási tényezők és a talaj tulajdonságai is befolyásolnak.

 – Hogyan néz ki önöknél a vetésszerkezet?

 – A három legnagyobb területen termesztett növényünk az őszi búza, a tavaszi árpa (egyaránt 70-80 hektár vetésterülettel) és az őszi káposztarepce 60-70 hektárral. 
A kapás növények közül a napraforgó és a szója vetésterülete 20-30 hektár körül alakul, a kukorica pedig csak egyes években kerül be a vetésszerkezetbe. Néhány éve bíborherét is termesztünk 20-40 hektáron.

 – Milyen termésátlagokat érnek el ezekkel 
a növényekkel?

 – Az utóbbi években az őszi búza 7,5–8,5 t/ha közötti termésátlagokat ad, euro minőségben. A repce átlagosan 3,6 és 4,5 tonnát ad – az utóbbi években rendre 
4 tonna felett tudtunk teljesíteni. A tavaszi árpát sörárpának termesztjük 5–6,5 
t/ha átlagokkal. A napraforgó termésátlagai 2,5–3,8 tonna között alakulnak, a szójáé ennél nagyobb ingadozást mutat: 2–4 tonnáig. Az előzőekhez képest a bíborhere nem számít „pénzes” növénynek, tisztított magra számolva 300-800 kg-ot ad.

 – Az időjárás, az évjárat hatása mekkora 
a terméskilátásokra?

 – Növénytől függ az ingadozás mértéke, az én vetésszerkezetemben a tavaszi árpa és a szója a leginkább kitett az időjárás szeszélyének. A tavaszi árpánál a kora tavaszi csapadék (ami az utóbbi években elég szűkös) meghatározó az egyenletes kelés szempontjából. A betakarítás előtti forróság is nagy kárt okoz, amikor megsül, nem pedig beérik az árpa. A szójánál 
a csapadék a meghatározó: a vízellátására, a páratartalomra egyaránt igényes. Emellett a talaj tulajdonságaival szemben is érzékenyebb, mint a gabona – éppen ezért, ha a vetésváltásban savanyúbb területre kerül, ott pótoljuk a kalciumot.

 – Mikor indult a kapcsolata a Timac AGRO-val, és mikor kezdte el a cég startertrágyáit használni?

 – Körülbelül 10 éve vagyunk kapcsolatban. Eleinte az oldataikat használtuk: a FERTIACTYL® Starter volt az első, még cukorrépában, amit az állományon látható probléma esetén vetettünk be. A Timac AGRO komplex trágyáit – a minőségük, összetételük és nem utolsósorban az áruk miatt – én starterként tudtam elképzelni, így ezek használatával vártam, amíg erre alkalmas vetőgépem lett. Öt évvel ezelőtt a szójavetéssel együtt kezdtem el az EUROFERTIL Top 38 NP használatát, majd a napraforgóban. Amikor olyan gabona-vetőgépünk lett, amivel a kalászosok és a repce sora mellé is oda tudtam tenni a startert, akkor ezeknél is bevezettem ezt a technológiát. Két terméket használok rendszeresen erre a célra: a már említett EUROFERTIL Top 38 NP-t és az EUROFERTIL Top 35 NP-t.

 – Hogyan használja ezeket a termékeket, és milyen mennyiségben?

 – Kétféle megoldást használok. Napraforgóban, káposztarepcében, őszi búzában először komplex trágyát juttatok ki alaptrágyaként, és ezt egészítem ki starterként EUROFERTIL-lel. Ilyenkor a kijuttatott starter mennyisége megáll 150 kg-nál. A tavaszi árpánál nem használok alaptrágyát, csak a startert, így itt kicsit nagyobb a mennyiség, körülbelül 200 kg hektáronként, és szójánál is gyakran előfordul, hogy teljes mértékben az EUROFERTIL starterre alapozok, ilyenkor is megemelem a dózist.

 – Mi volt az elvárása, amikor elkezdte az EUROFERTIL Top termékek használatát starter trágyaként?

 – Ezt megelőzően is intenzív tápanyag-visszapótlást folytattunk, tápanyag-gazdálkodási terv alapján. Ennek a ráfordítási szintjét a starterezés bevezetésével már nem akartam tovább növelni, hanem megosztani az alaptrágya és a starter között. Az EUROFERTIL termékek árából adódóan az összes kijuttatott mennyiség csökkent ugyan, de a jobb hasznosulás miatt azt vártam a technológiától, hogy a kisebb dózisok ellenére legalább tartani vagy akár növelni tudom a hozamokat. Az elmúlt öt év tapasztalata alapján bejött a számításom.

 – Milyen pozitív hatásokat tapasztalt az egyes növényeknél az EUROFERTIL Top termékek használata után?

 – A startertrágyázást mint technológiai elemet és az EUROFERTIL termékek hatását együttesen tudom értékelni. Általában egyenletesebb a kelés és a korai fejlődés, továbbá jobb a gyökeresedés. A gyökérképződésre kifejtett jótékony hatása a repcénél 
a leglátványosabb, a kelés egyenletessége pedig a szójánál és a napraforgónál. Aki szóját termeszt, annak nem kell részleteznem, hogy ennek mekkora jelentősége van.

 – A terméseredményekben is visszaköszön a starterezés hatása?

 – Amikor elkezdtem ezt a technológiát, végeztem táblafelezést, de nem csináltam olyan vizsgálatokat, ami alapján adatokkal tudnám alátámasztani a különbséget. Meggyőződésem, hogy azt az előnyt, amit az EUROFERTIL starterek adnak a növényeknek, meghálálják.

 – Az EUROFERTIL Top termékek fizikai tulajdonságairól, kezelhetőségéről mi a véleménye?

 – Starterként két alapvető szempont az egyenletesség és a pormentesség. E tekintetben a Timac AGRO termékei kiemelkednek valamennyi műtrágya közül. Egyenletesség szempontjából még csak-csak van hasonló, de pormentesség­ben magasan a legjobb. Egy nagy értékű vetőgépnél nem mindegy, hogyan lepi be a műtrágyapor, és hogyan fog rozsdásodni… A tárolhatóságról szintén jó tapasztalataim vannak: több hónapos ál­­­lás után sincs probléma. Igaz, minden műtrágyát fedett helyen tárolok.

Az EUROFERTIL termékekből az összes kijuttatott mennyiség csökkent ugyan, de 
a jobb hasznosulás miatt azt vártam a technológiától, hogy a kisebb dózisok ellenére legalább tartani vagy akár növelni tudom a hozamokat. 
Az elmúlt öt év tapasztalata alapján bejött a számításom.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Timac AGRO, startertrágya, EUROFERTIL Top
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Friss alapanyagok, friss gondolatok

Friss gondolatokat, új készítményeket, gyakorlatias megoldásokat ajánlott a zöldségtermelő kertészek ...