TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Pályázatok – Mikor? Hogyan? Kiknek?

Pályázatok – Mikor? Hogyan? Kiknek?

Támogatások - 2021.04.25

Terménytárolók, -szárítók és -tisztítók fejlesztésének támogatása A hamarosan megjelenő pályázat keretében mezőgazdasági termelők 2 célterületre pályázhatnak akár 1 milliárd Ft értékben.

A felhívás támogatást biztosít a megtermelt szántóföldi és egyéb termények tárolási, szárítási és tisztítási kapacitásainak fejlesztéséhez, új üzemek létesítéséhez, a meglévő üzemek korszerűsítéséhez. A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be mezőgazdasági termelők, de erre kollektív beruházás keretében is van lehetőség.

A pályázat keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:

• 
„A” célterület: terménytisztítók és terményszárítók létesítése;

• 
terményszárítók, terménytisztítók és terménytárolók technológiai korszerűsítése, továbbá a kapcsolódó eszközök, technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása;

• 
univerzális magtisztítók, elő- és utótisztítók létesítése.

• 
„B” célterület: terménytárolók, terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítása, megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege támogatást igénylőnként minimum 100 millió Ft, maximum 1 milliárd Ft. 
A támogatási kérelmek benyújtására előreláthatólag 2021. augusztus 2. napjától 2021. szeptember 26. napjáig lesz lehetőség.

Állattartó telepek fejlesztése

A támogatás célja az állattenyésztési ágazat állattartó telepeinek megújítása. Lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül.

Kik pályázhatnak? Mezőgazdasági termelők, akik rendelkeznek legalább 6000 STÉ üzemmérettel a támogatási kérelem benyújtását megelőző lezárt teljes üzleti évben (fiatal gazdák esetén csak lezárt üzleti év szükséges, tehát 2019-ben alapított vállalkozással 40 év alatti mezőgazdasági termelők is tudnak pályázni). 
A támogatási kérelem benyújtását megelőző évben az árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági termelésből származott.

A pályázat keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség. Kollektív projektnek minősül a termelői csoport, a termelői szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott projekt. A tagok összeszámolt árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből kell, hogy származzon. A tagok legalább 50%-ának rendelkeznie kell minimum 6000 STÉ-vel.

Igényelhető támogatás: akár 100 millió Ft, támogatás intenzitás: 40–70%.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. május 12-től 2021. július 6-ig van lehetőség.

Mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Támogatás mértéke: maximum 15 000 eurónak megfelelő forint­összeg (kb. 5 000 000 Ft), 5 évre, szabadon felhasználható.
Pályázók köre: őstermelők; mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók; szociális szövetkezetek.

Támogatható települések: a népesség 10 ezer főnél kevesebb; illetve 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületei.

Jogosultsági feltételek:

• 
A pályázó életvitelszerű tartózkodási helye vagy székhelye a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt.

• 
Legfeljebb mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelő esetén: a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euro STÉ, de legfeljebb 6000 euro STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezik, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozásból.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. december 17-ig van lehetőség.

Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása

A felhívás lehetőséget teremt üzemi szinten komplex beruházások megvalósítására, így az ültetvénytelepítés mellett támogatott a víztakarékos öntözési rendszerek kiépítése, a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő technológiák alkalmazása, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése.

Önállóan támogatható tevékenységek: gyümölcstermő ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek; évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény-ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek; évelő gyógy-, aroma- és fűszernövénytermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése, mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép beszerzése; önjáró betakarítógépek beszerzése; a betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például kézi gyűjtők, kézi ágrázók, sövényvágók).

A pályázat benyújtásának határideje (első szakasz): 2021. május 24. – június 7.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: támogatás, pályázat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.